Kuva: Getty's Images
24.6.2024 klo 11:44
Uutinen

Kotitaloudet varovaisia kuluttamaan ja säästävät mieluummin – Valtio ja hyvinvointialueet sen sijaan velkaantuvat kiihtyvää tahtia

Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien nettorahoitusvarat kasvoivat 4,1 miljardilla eurolla ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

– Näyttää edelleen siltä, että kotitaloudet ovat varovaisia kuluttamaan ja säästävät mieluummin, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Kotitalouksien säästäväisyys näkyy siinäkin, että kotitalouksien velkaantumisaste jatkoi laskuaan. Laskua kertyi 0,8 prosenttiyksikköä edellisestä neljänneksestä.

Samaan aikaan valtio ja hyvinvointialueet velkaantuvat kiihtyvää tahtia

Julkisyhteisöjen nettorahoitusvarat, eli rahoitusvarojen ja velkojen erotus oli 162,4 miljardia euroa vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen lopussa.

–  Kiitos tästä kuuluu lähinnä sosiaaliturvarahastojen kohtuullisen hyvälle kehitykselle. Sosiaaliturvarahastojen ja kuntien positiivisen kehityksen ansiosta julkisyhteisöjen varallisuusasema vahvistui yhteensä 4,1 miljardia euroa edellisestä neljänneksestä, sanoo Malinen.

Valtionhallinnon nettorahoitusvarat laskivat edellisestä neljänneksestä 5,7 miljardia euroa. Sektorin rahoitusvarat laskivat kokonaisuudessaan 1,9 miljardia euroa ja samaan aikaan velat kasvoivat yhteensä 3,8 miljardia euroa edellisestä neljänneksestä. Näiden muutosten seurauksena valtiolla oli 89,3 miljardia euroa enemmän velkaa kuin varoja neljänneksen lopussa.

– Voi vain toivoa, että hallituksen päättämät toimet alkavat vähitellen hillitä velkaantumista, Malinen toteaa.

Paikallishallintosektorin rahoitusvarat pienenivät kokonaisuudessaan 2,9 miljardia euroa, ja velat laskivat yhteensä 6,0 miljardia euroa edellisestä neljänneksestä. Näin ollen paikallishallintosektorin nettorahoitusvarat kasvoivat edellisestä neljänneksestä 3,2 miljardia euroa. Kuntasektorin nettorahoitusvarat olivat 1,9 miljardia euroa positiiviset mutta hyvinvointialuehallintosektorin 7,6 miljardia euroa negatiiviset.

–  Näyttääkin selvältä, että hyvinvointialueiden kehitys heikentää voimakkaasti koko paikallishallintosektorin asemaa, Malinen arvioi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen