20.5.2022 klo 14:00
Uutinen

Kotka nousi Kuntabarometrissa häntäpäästä pronssille – ”Tällä on suurempi merkitys kuin pelkkä sijoitus kilpailussa”

Keskiviikkona julkistetut Kuntabarometrin tulokset olivat erityisen merkityksellisiä Kotkan kaupungille, joka tuli kyselyssä yli 50 000 asukkaan kuntien sarjassa kolmanneksi. Vielä muutamia vuosia sitten sen sijoitukset olivat häntäpäässä.

Miltä nyt tuntuu, Kotka-Hamina seudun kehitysyhtiö Cursorin toimitusjohtaja David Lindström?

– Tuntuu erityisen hyvältä. Koen, aisti ja näen, että Kotka-Hamina-seudulla on paljon positiivista valoa, trendit ovat kääntyneet ja seutu kiinnostaa. Tänne on tullut akkuteollisuutta, datakeskusta ja paikalliset yritykset investoivat, Lindström sanoo.

Kaikesta huolimatta seutua ei ole pidetty järin yrittäjäystävällisenä. Syykin siihen on selvä.

– Tämä ei ole ollut kovin yrittäjäystävällistä seutua. Verrattuna Etelä-Pohjanmaalle, missä jokaisessa suvussa on yrittäjiä, Kaakkois-Suomessa on menty tehtaalle töihin. On satsattu perusteollisuuteen. Faktisesti tilanne on vuosien mittaan parantunut, mutta mielikuvat ovat vahvoja ja niitä on joskus vaikea muuttaa, Lindström sanoo.

Erityisen lämmittävää on se, että Kotkan lisäksi Haminan tulokset ovat parantuneet. Eroja kaupunkien arvoiden välillä on desimaalin sadasosia, eli kaupungit ovat kehittyneet rinta rinnan.

Lindströmin mukaan sijoituksella on suuri merkitys.

– Tällä on suurempi merkitys kuin vain sijoitus kilpailussa. Yritysmyönteisyyden kehityksellä on strategista hyötyä, sillä yritykset edustavat peruspilareita, kuten työpaikkoja. Ilman niitä tänne seudulle ei haluta jäädä tai tulla, hän sanoo.

Sijoituksella on myös vaikutusta itsetuntoon ja siihen, miten alueen yrittäjät ja ihmiset suhtautuvat itseensä. Jos toisaalla on positiivisia otsikoita alueen investoinneista ja kehityksestä, huono sijoitus yritysmyönteisyyttä listaavassa tutkimuksessa vetää maton alta.

– Kyse on siitä, näemmekö ongelmia vai mahdollisuuksia. Tämä sijoitus antaa boostia kokonaisuudelle. Olemme todistaneet, ettemme ole surkeita.

Hihat ylös

Kyse ei ollut vain mielikuvista. Kotkan ja Haminan seudulla on satsattu yhteistyöhön kaupunkien kanssa, mistä kertoo myös Cursorin perustaminen. Kehitysyhtiö toimii viestinviejänä ja vaikuttajana yrittäjäyhteisöjen ja kaupunkien välillä.

– Cursorkin on jalkautunut entistä paremmin yrittäjäkenttään ja tavannut yrittäjiä. Kuntiin ja kaupunkehin on syntynyt uusia foorumeita, joissa on annettu yrittäjien asioille aikaa ja tilaa.

Yksi konkreettinen asia on koronakriisin hoito.

– Saimme ensimmäisten joukossa kustannustukien prosessit toimimaan, Lindström kehuu.

Apua mestareilta

Kotka halusi muuttaa sijoitustaan ja pyysi apua Etelä-Pohjanmaalta, Seinäjoelta, missä sijoitus on neljättä vuotta peräkkäin ykkönen. Yrittäjämediat kertoi yhteistyöstä tarkemmin helmikuussa julkaistussa jutussa.

Lindström kiittelee yhteistyötä Seinäjoen kanssa, mistä vierailtiin Kotkan seudun yrityksissä ja keskusteltiin mielikuvien ja yhteistyön parantamisesta seudun kaupunkien ja kuntien kanssa.

– Seinäjokelaiset vahvistivat näkemyksemme, että tilanteemme on hyvä. Kun Suomen mestari näin toteaa, se on uskottava. Jos olisivat listanneet parannettavia asioita, meille olisi tullut työlistaa. Seinäjoen apu on ollut todella arvokasta. Heillä oli asenne ja halu auttaa kohti yhteistä maalia, Lindström kiittelee.

Yksi Kotkan haasteista oli se, että kyselyihin oli hankala saada vastauksia. Nyt viestintään ja kampanjointiin on satsattu.

– Vastauksia tuli enemmän ja niistä suurempi osa oli myönteisiä.