28.11.2023 klo 15:00
Uutinen

Kotkan Yrittäjät ry palkitsi yrittäjiä pikkujoulujuhlassa

Kotkan Yrittäjien pikkujouluja juhlittiin lauantaina 18.11. Kotkan Golf Centerin ravintola Holarissa. Tilaisuudessa Kotkan Yrittäjät jakoi vuoden 2023 nuori yrittäjä ja yksinyrittäjä yrittäjäpalkinnot sekä hyvän palvelun kotka -palkinnon.

Vuoden nuori yrittäjä 2023

Kotkan Yrittäjien vuoden 2023 nuori yrittäjä -palkinnon sai Ville Mantere, Vimaser Oy. Mantere on koulutukseltaan konemestari ja työskennellyt aiemmin laivoilla konepäällystötehtävissä. Muutama vuosi sitten hänelle tarjoutui mahdollisuus päästä mukaan telakkatoimintaan aiempien tuttavuuksieni kautta ja sen kautta aukeni polku yrittäjäksi ensin osa-aikaisena ja myöhemmin täyspäiväisenä yrittäjänä. Ensimmäisen vuoden Mantere toimi kevytyrittäjänä, mutta toiminnan kasvaessa hän huomasi, että osakeyhtiömuotoinen yrittäminen palvelee hänen tarpeitansa paremmin. Näin vuonna 2020 alkoi nykyisen yhtiön toiminta.

Vimaser Oy on perustettu vuonna 2020 ja yrityksen pääasiallinen toimiala on pienkonekorjaamo ja pienkonehuolto. Toimenkuvaan kuuluu muun muassa teollisuuden ja merenkulun huolto- ja kunnossapitopalvelut sekä alusten miehitys. Lähitulevaisuudessa Mantereen tarkoituksena on kasvattaa yrityksen toimintaa maltillisesti eri yhteistyökumppanuuksilla, joka takaa sekä hänen, että yhteistyökumppanien asiakkaille varmempaa ja laajempaa palvelua.

Vuoden yksinyrittäjä 2023

Kotkan Yrittäjien vuoden 2023 yksinyrittäjäpalkinnon sai Paul Saris, Oy ChemBiz Ab Ltd. Saris on opiskellut Helsingin saksalaisessa koulussa aina lukioon asti, josta siirtyi Suomen ensimmäiseen yhteiskouluun (Läroverket för gossar och flickor). Koulun jälkeen hän meni Turun Åbo Akademin opiskelijaksi lukemaan kemiaa sekä fysiikkaa. Opiskeluiden jälkeen ensimmäinen työpaikka löytyi A Ahlström Oy:ltä, ensin Kuitulasilta ja sen jälkeen Kauttuan paperitehtaalla japanilaisessa yhteisyrityksessä Jujo Thermalista.

Vuonna 1991 Saris muutti takaisin Kotkaan ja vuonna 1996 hän perusti ensimmäisen yrityksen Oy Zitran Service:ksen, jonka toimenkuva oli kemian ja liiketoiminnan konsultointia. Tämän yrityksen toiminta lakkautettiin 2000 luvun alkupuolella. Vuonna 1997 oli seuraavan yrityksen vuoro. Saris ja hänen opiskelukaverinsa perheineen perusti Oy Granulan. Saris hankki rahoituksen yrityksen käynnistämiseen sekä auringonsuojan tehoaineiden tehtaan rakentamista varten. Alkuvaiheessa toimintaan mukaan tulivat paikalliset rahoittajat Kotkan ja Haminan seudun portti Oy sekä Indekon Oy, mutta jo vuonna 2000 myös Mitsubishi Corporation. Lopulta Sarisin perhe päätti vuonna 2015 luopua Oy Granulassa omistuksesta ja samassa yhteydessä Saris perusti Oy Chembiz:in. Hän koki 60-vuotiaana olevansa aivan liian nuori jäämään eläkkeelle.

Oy Chembiz:ssä Saris pystyy hyödyntämään laajaa kansainvälistä kosmetiikan kontaktiverkkoansa sekä kemian osaamistansa. Tällä hetkellä Oy Chembiz toimii jälleenmyyjänä kosmetiikan raaka-aineille Islannissa, Latviassa, Liettuassa, Norjassa, Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa sekä Virossa. Tämän lisäksi Oy Chembiz toimii alustana konsultoinnille auringonsuoja-asioissa sekä kehittää tuotteita kosmetiikkaa varten. Liiketoiminta on varsinkin viime vuosina ollut sangen nopeasti kasvavaa.

Hyvän palvelun kotka -palkinto 2023

Kotkan Yrittäjien hyvän palvelun kotka -palkinto on kunnianosoitus yrittäjän hyvästä palvelusta. Vuoden 2023 palkinnon sai Sari Hakkarainen, Kotkan Farkku California Ky. Hakkaraisella on 25-vuoden kokemus ja vankka ammattitaito. Hänen vanhempansa olivat tunnettuja Citymarket-kauppiaita, joten yrittäjyyden vastuut ja velvollisuudet on imetty jo äidinmaidosta.

Kotkan Farkku California Ky on perustettu jo vuonna 1972, jolloin Kotkassa ei ollut muita nuorisoliikkeitä. Hakkarainen osti yrityksen vuonna 2000, jonka jälkeen hän on muotoillut liikkeen oman liikeidean mukaiseksi säilyttäen kuitenkin Californian hengen. Yrityksessä myydään naisten vaatteita ja asusteita. Hyvästä asiakaspalvelusta kertoon alueen vakituinen asiakaskunta. Lisäksi Californiaan saapuu asiakkaista kauempaakin, kuten pääkaupunkiseudulta. Yritys eroaa muista alueen vaatekaupoista omalla korkeatasoisella valikoimalla.

Lisätietoja Kotkan Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Johan Bardy, 0400 486 060 tai johan@bardy.fi.

Kotkan Yrittäjät ry onnittelee palkittuja!