8.7.2022 klo 11:22
Uutinen

Kriisistä kriisiin ja lomapäiviä

Espoon Yrittäjien puheenjohtaja Päivi Revon kesäkirjoitus summaa yhteen kevään 2022 tapahtumia.

Yrittäjien kuntabarometri -kysely suoritettiin 1.2. – 4.4.2022. Siinä yrittäjä arvioi oman kuntansa toimintaa: Mitkä asiat toimivat ja mitä pitää parantaa.

Kunnat ja niiden yrittäjiä palvelevat yhtiöt saavat yrittäjiltä tärkeää palautetta tarjoamistaan yrityspalveluista: Parantavatko yrityspalvelut yrittäjän arkea ja saako palveluita matalalla kynnyksellä?

Espoo ei mitalisijoille sijoittunut, kun kysyttiin kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyyttä tai otetaanko päätöksenteossa huomioon vaikutukset yritysten toimintaedellytyksiin.

Espoon Yrittäjissä tehdään työtä päivittäin edunvalvonnan eteen.
Ajoittainen turhautumisen tunne valtaa mielen varsinkin, kun kuuntelen hankintoihin liittyviä kysymyksiä. Onneksi meillä on myös palveluksessa erinomaista palautetta yrittäjiltä saanut hankinta-asiamies Pentti Komssi. Häneltä saat täsmäneuvontaa yrityksesi näkökulmasta, kun olet osallistumassa julkisten hankintojen kilpailutuksiin.

Yritysten vasta toipuessa koronasta iski uusi kriisi sodan muodossa. Korona on jo heikentänyt yritysten taseita eikä puskuria ole kertynyt. Hyökkäyksen taloudelliset vaikutukset näkyvät viiveellä, mutta jo nyt polttoaineen hinnannousulla on suuret vaikutukset niin yritysten toimintaan kuin kuluttajien hankintoihin. On epämiellyttävää ajatella taloudellisia vaikutuksia, kun ihmisten inhimillinen hätä on niin lähellä.

Ukrainan pakolaisia Kauppakeskus Merituulessa palveleva Ukraine Aid-avustuspiste on avoinna 30.9. asti. Kesko antoi avustuspisteelle tilan käyttöön ja meidän lisäksi lähti mukaan mm. Espoon kaupunki sekä Espoon seurakuntayhtymä. Avustuspiste saatiin toimintaan viikossa – suurkiitos Ritva-Liisa Luomaranta sekä Ira Hammermann. Kannustan yrittäjiä auttamaan Espoossa olevia ukrainalaisia omien mahdollisuuksien rajoissa.

”Uskon vahvasti, että hyvyys voittaa pahuuden ja valo pimeyden”

näin totesi presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Espoon vuoden yrittäjäksi valittiin somalitaustainen Hoiwa Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Fadumo Ali. Hän on upea esimerkki maahanmuuttajanaisesta, joka on luonut nollasta miljoonabusineksen.
Tällaisiä esimerkkejä nyt tarvitaan toivon ylläpitämiseksi.

Moni yrittäjä pystyy lomailemaan, kaikille se ei kuitenkaan onnistu heinäkuussa. Yrittäjillä on sitova rooli omassa yrityksessä eikä korvaavia henkilöitä yrityksissä ole. Ne yrittäjät, joille ”tuuraajia” löytyy, voivat yleensä pitää lomat sesonkiaikoina.

Toivon, että te espoolaiset yksinyrittäjät sekä pienet työnantaja-yrittäjät olette hankaluuksista huolimatta voineet kartuttaa ennalta hivenen lomakassaa, jotta jokaiseen puheluun tai meiliin ei ole pakko vastata heti. Palautuminen pitkistä päivistä, viikoista ja kuukausista on erittäin tärkeää, ajoittuu loma mihin kuukauteen tahansa.

Toivotan kaikille oikein hyvää ja virkistävää kesää

Espoon Yrittäjien puheenjohtaja

Päivi Repo
Paveco Oy
p. 050 544 6912
paivi.repo@paveco.fi

Kuva: Pinja´s Photography