Minna Rintala viettää tämänkin äitienpäivän töissä, yhdessä lastensa kanssa.
5.5.2022 klo 12:01
Uutinen

Kukkakauppias Minna Rintala kiirehti töihin suoraan synnytysosastolta, nyt jälkikasvu auttaa äitiään tärkeänä päivänä – ”Poikani kasvoi kukkien keskellä”

Äitienpäivä on Minna Rintalalle paitsi vuoden tärkein työpäivä, myös tunteellinen hetki omien lasten seurassa.

Jyväskyläläinen Minna Rintala on ollut unelma-ammatissaan pian 26 vuoden ajan. Hän pyörittää Minnan Ruusupuu -kukkakauppaa.

– Muistan, miten haaveilin kukkakaupasta jo kaksivuotiaana. Isälläni oli vuokralla kioski ja kukkakauppa. Marssin sinne ja ilmoitin, että haluan töihin.

Unelma toteutui Rintalan ollessa 22-vuotias. Sen jälkeen nainen ei ole katunut valintaansa.

– Rakastan yrittäjyyttä ja työtäni.

Asiakkaat nukuttivat Akseli-poikaa

Matkan varrelle on mahtunut vaikeampia vuosia. Kun hänen Akseli-poikansa syntyi 18 vuotta sitten, Rintala kiirehti töihin lähes suoraan synnytyksestä.

– En pitänyt äitiyslomaa. Olin töissä kolmen päivän päästä synnytyksestä. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kun laittaa lapsi sitteriin ja ottaa hänet mukaan töihin. Akseli on kasvanut kukkien keskellä.

”Neuvolan täti antoi kuitenkin minulle hyvät neuvot: älä itke äläkä surkuttele.”

Minna Rintala

Rintala muistaa, kuinka asiakkaat välillä kävivät nukuttamassa lasta kukkakaupan ulkopuolella.

– Onneksi hän oli terve lapsi ja nukkui pitkiä päiväunia. Kaikkea en edes muista niistä ajoista, tuntuu että elämä meni eteenpäin aika sumussa. Neuvolan täti antoi kuitenkin minulle hyvät neuvot: älä itke äläkä surkuttele, koska lapsi saa kasvaa äitinsä kanssa ja olla ihmisten ympäröimänä. Hänestä onkin kasvanut sosiaalinen nuorimies, Rintala kertoo ylpeänä.

”Mahtavaa olla äiti”

Rintalan molemmat lapset ovat auttamassa äitiään sesonkiaikoina kuten äitienpäivänä.

– Juhlapäivinä, kun normaalit perheet viettävät yleensä yhteistä aikaa, me kokoonnumme kukkakauppaan tekemään töitä, Rintala vertaa.

Ratkaisu on toiminut, sillä vaihtoehtojakaan ei ole ollut. Isot juhlapyhät ovat kukkakauppayrittäjän kiireisintä ja samalla tuottoisinta aikaa, jolloin on painettava töitä.

Tulevaa äitienpäivää Rintala odottaa innolla kuten jokaisena vuonna.

– Äitienpäivä on yksi hienoimpia ja arvokkaimpia juhlia. Silloin ajattelen, että elämässäni on toteutunut kaksi unelmaa: Halusin olla kukkakauppias ja äiti. Vaikka olen aina ollut äitienpäivät töissä, en silti koe, etten olisi saanut viettää äitienpäivää. Aikuinen tyttäreni tekee aina minulle töihin ison kakun töihin ja tuo voileivät aamuksi ja kaiken lisäksi auttaa minua koko päivän. Se on ihanaa. On aivan mahtavaa olla äiti.

Kun kukkakaupan ovet sulkeutuvat äitienpäivänä, Rintala lähtee lastensa kanssa onnittelemaan omaa äitiään.

Somekeskustelu mietityttää

Äitienpäivä on Rintalalle tunteellinen myös siksi, että tärkeänä päivänä kaupassa käy monia sellaisia asiakkaita, jotka eivät välttämättä osta kukkia muina aikoina.

– Isät hakevat perjantaina ja lauantaina kukkia omille äideilleen ja vaimoilleen. Sunnuntaina tullaan perheen kanssa ostamaan mummolle kukkia. Olen aina tosi liikuttunut, kun saan etsiä joka asiakkaalle omanlaisensa kukan. Monesti lapset suunnittelevat innolla omia kimppujaan. Tänä vuonna suosiossa ovat maljakkoon asetettavat leikkokukkakimput ja pionit.

”Tänä vuonna suosiossa ovat maljakkoon asetettavat leikkokukkakimput ja pionit.”

Minna Rintala

Viime vuosina sosiaalisessa mediassa on herätetty keskustelua sateenkaariperheiden ja lapsettomien ihmisten tilanteesta sekä äitienpäivän merkityksestä näille ryhmille.

Rintalan mielestä keskustelussa ei saisi sivuuttaa äitienpäivän merkitystä monelle äidille.

– Olen lukenut, että nämä ryhmät kokevat hankalaksi viettää äitienpäivää tai isänpäivää. Itse ajattelen, että äitienpäivää ei voi viedä pois meiltä, jotka olemme äitejä. Sateenkaariperheille ja lapsettomille pitäisi olla oma päivänsä, jolloin heidän sanomaansa voisi tuoda ihmisten tietoisuuteen.

Rakkaus työhön helpottaa jaksamista

Omat kokemukset ovat opettaneet Rintalalle rauhoittumisen ja levon merkitystä.

– Kun ajattelen haastavia aikoja näin jälkikäteen, ratkaisisin asiat jotenkin eri tavalla niin, että olisin saanut itselleni edes muutaman vapaapäivän enemmän. Tiedän, että monelle yrittäjälle se on kuitenkin helpompi sanoa kuin toteuttaa. Kaikilla ei ole mahdollisuutta siihen, että puoliso jää isyysvapaalle tai että on vuoden pois työstä. Kauppa on ollut aina niin sidoksissa minuun.

– Toisaalta jos rakastaa olla töissä omassa yrityksessään, sitä ei koe niin raskaaksi.

Pauli Reinikainen