29.4.2024 klo 10:46
Uutinen

Kuluttajien ja yritysten luottamus talouteen kyntää – Eläkeläisten luotto romahti, pk-yrityksillä erityisen epävarmaa

Kuluttajien ja yritysten luottamus on rapautunut huhtikuussa edelleen. – Odotettu talouden käänne voi viivästyä, kun tuleva arvonlisäveron korotus heikentää kuluttajien ostovoimaa, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom arvioi.

– Epävarmuus kurittaa erityisesti pk-yrityksiä, sillä pienemmillä yrityksillä on yleensä myös pienemmät taloudelliset puskurit, sanoo Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom.

Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattorin mukaan yritysten luottamus tulevaan jatkaa alavireisenä. Huhtikuussa yritysten luottamus heikkeni kaikilla päätoimialoilla rakentamista lukuun ottamatta.

Rakentaminen kyntää silti edelleen pohjamudissa, ja alan luottamusta kuvaava saldoluku oli huhtikuussa -37, kun se maaliskuussa oli -40,3 ja helmikuussa -42,1. Alan pitkän aikavälin keskiarvo on -8.

– Rakennusala kärsii asunnonostajien luottamuksen puutteesta ja korkeista koroista, eikä käänteestä parempaan ole vielä merkkejä. Asuntorakentamisen historiallisen heikko nykytilanne voi helposti johtaa kysyntäkuplaan ja hintojen nousuun halutuilla alueilla, kun kauppa aikanaan lähtee taas liikkeelle, Ohlsbom ennakoi.

Teollisuudessa luottamusindikaattori oli lukemassa 17. Luottamus laski neljän pisteen verran edelliskuun tasolta. 

Palveluiden luottamus putosi pisteen verran huhtikuussa. Luottamusta mittaava saldoluku oli -5. Palvelualojen indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +11.

Vähittäiskaupassa luottamus laski huhtikuussa edelliskuusta lukemaan -16. Tämä on neljä pistettä vähemmän kuin maaliskuun luottamuslukema. Pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

– Korkotason reipas lasku yhdistettynä kuluttajien aktivoitumiseen voi kääntää talouden näkymät ja yritysten odotukset parempaan suuntaan, Ohlsbom sanoo.

Puhe eläkeleikkauksista rapautti eläkeläisten luottamuksen

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli huhtikuussa -12,6, kun se oli maaliskuussa -9,4 ja helmikuussa -9,5. Pitkän ajan keskiarvo on -2,5.

– Kuluttajien oman talouden lisäksi myös odotus Suomen taloudesta vuoden kuluttua oli poikkeuksellisen negatiivinen, ja näkemykset yleisestä työttömyyskehityksestä pysyivät synkkinä. Inflaation rauhoittumisesta ja ostovoiman kasvusta huolimatta kuluttajien luottamus on edelleen kadoksissa, Ohlsbom sanoo.

Eniten luottamus omaan talouteen on heikentynyt 65–74-vuotiaiden ikäryhmässä.

–  Keskustelu eläkkeiden leikkaamisesta sekä keski- ja hyvätuloisten eläkeläisten verotuksen kiristämisestä näkyvät selvästi 65–74-vuotiaiden luottamuksen heikkenemisenä. Luottamus heikkeni myös muissa ikäryhmissä, mutta 65–74-vuotiaiden kohdalla lasku on niin jyrkkä, että voidaan puhua jopa luottamuksen romahduksesta, Ohlsbom huomauttaa.

Kuluttajien ostovoiman kasvusta huolimatta rahankäyttöaikeita kulutukseen oli edelleen hyvin niukasti, mikä näkyy myös yritysten liikevaihdossa. Kuluttajat pitivät ajankohtaa edelleen erittäin epäedullisena asunnon tai auton ostamiselle. Samalla työttömyysaste on kivunnut huolestuttavan korkeaksi.

– Odotettu talouden käänne voi viivästyä, kun tuleva arvonlisäveron korotus heikentää kuluttajien ostovoimaa, Ohlsbom arvioi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen