8.9.2021 klo 09:04
Uutinen

Kun Kimmo Riihimäki selvisi alkoholismista, edessä oli ratkaiseva päätös – Rahahuolet katosivat, mutta se ei ollut tärkeintä

Hiace-Kimmona tunnettu Kimmo Riihimäki selvisi alkoholismista ja oli vähällä lopettaa yrittäjyyden. Onneksi kävi toisin, sillä nyt Riihimäki on taloudellisesti riippumaton. Tärkeintä on ollut kuitenkin se, että hän pääsi irti alkoholista.

Vesivek Oy:n toimitusjohtaja ja osaomistaja Kimmo Riihimäki avaa Yrittäjän podcastin syyskauden ensimmäisessä jaksossa takavuosien elämäänsä, jota hallitsi alkoholismi.

– Juomisen miettiminen vei valitettavan paljon työajasta. Tosiasia oli se, että minulla oli hoitoon lähtiessäni enää kolme työntekijää ja hoidosta palatessani heitä ei ollut yhtään. Työntekijät varmasti ajattelivat, että toiminta ei ollut luotettavalla pohjalla, vaikka töistä ei ollutkaan pulaa, Riihimäki kertoo.

Riihimäen ensikosketus Minnesota-hoitoon oli Lapualla vuonna 2002. Silloin hän teki päätöksen siitä, että alkoholiongelmaan on haettava apua. Äskettäin uutisoimme, että Riihimäki pelasti vaikeuksissa olleen Minnesota-Hoito Oy:n konkurssilta.

– Läheiset olivat huomauttaneet asiasta, mitä en tietenkään halunnut kuulla ja uskoa todeksi. En halunnut tunnustaa itselleni, etten pystynyt hallitsemaan juomista. Alkoholisti ei näe omaa kuvaansa. Siinä vaiheessa kun olin itse fyysisesti ja henkisesti aivan loppu, oli pakko todeta, että lähden kokeilemaan hoitoa. Hoitoon mennessä en tunnistanut olevani alkoholisti.

Yrittäjyys alkoi alusta

Podcastissa Riihimäki kertoo tarkemmin, miksi hoito tehosi hänen kohdallaan. Hoidon jälkeen yrittäjyys alkoi uudelleen pitkällisen pohdinnan jälkeen.

– Siinä katsottiin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan totuutta silmiin. Minulla oli konkurssikypsä yritys ja oli tehtävä valinta, lähdenkö vieraalle töihin vai alanko käynnistää yritystoimintaa uudestaan. Painavana tekijänä oli se, että yritykseni varoja oli käytetty väärin ja ne velat olisi joka tapauksessa pitänyt maksaa yritykselle takaisin. Tein päätöksen lähteä rakentamaan yritystä uudelta pohjalta.

Riihimäki pitää podcastissa menestyksensä salaisuutena esimerkillä johtamista.

– En vaadi keneltäkään enemmän kuin mitä vaadin itseltäni. Minulle kaikki ovat saman arvoisia koulutuksista tai titteleistä riippumatta.

Osakekaupasta saadut miljoonat eivät ole Riihimäen mukaan muuttaneet häntä ihmisenä.

– Tottakai se tuo tietynlaisen mahdollisuuden kasvattaa liiketoimintaa eikä ole päivittäistä taloudellista taakkaa, mikä vie voimavaroja. Kun taakka on vähentynyt, intohimo yrittäjyyteen on lisääntynyt. Joku on joskus kysynyt, mikä minua motivoi kun ei tarvitse enää tehdä töitä rahan takia. Vastaus on ihmiset ja onnistuminen.

Miten hän suhtautuu yrittäjyyteen tänä päivänä?

– Kannustan rohkeuteen, että aina kannattaa yrittää. Ettei käy niin, että pelätään, että käy huonosti. Minulla ei ole ollut epäonnistumisen pelkoa, joka estää yrittäjyyden. Jos ei yritä, ei voi onnistua.

Kuuntele Riihimäen koko tarina Yrittäjän podcastin jaksosta. Jakso on kuunneltavissa Supla-palvelussa, Spotifyssa ja Googlen podcast-palvelussa.

Kuva: Vesivek Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi