Alun perin Loviisan Kuningattarenrannan varteen piti rakentua yhdeksän kelluvaa taloa.
Alun perin Loviisan Kuningattarenrannan varteen piti rakentua yhdeksän kelluvaa taloa.
1.6.2023 klo 09:06
Uutinen

Kun messutalojen ostajat perääntyivät, Loviisan yrittäjät riensivät apuun – Pian meren rantaan toimitetaan 113-neliöinen kelluva talo

Loviisassa uskotaan, että kelluvasta talosta tulee asuntomessujen vetonaula.

Alun perin Loviisan Kuningattarenrannan varteen piti rakentua yhdeksän kelluvaa taloa. Rakennuskustannusten nousu ja materiaalitoimitusten vaikeudet johtivat kuitenkin siihen, että ostajat perääntyivät eikä kelluvia taloja ollut lopulta tulossa asuntomessuilla ainuttakaan. Tässä vaiheessa paikalliset yrittäjät heräsivät.

– Kävimme keväällä kaupungin kanssa neuvotteluja siitä, mitä asialle voisimme yrittäjien puolelta tehdä. Halusimme, että Asuntomessuillla Loviisassa on kelluva vetonaula, joka houkuttelee mahdollisimman monta ihmistä Loviisaan. Tämän hankkeen avulla voimme myös näyttää konkreettisesti, miten hyvää yhteishenkeä Loviisasta löytyy niin yrittäjille kuin asukkaillekin. Hanke osoittaa myös, kuinka monipuolista yritystoimintaa Loviisasta löytyy, Loviisan Yrittäjien puheenjohtaja Janine Henriksson-Wiberg sanoo.

Mukaan lähti nopealla aikataululla yhdeksän yrittäjää, jotka jakavat talon rakennuttamisen kustannukset.

– Ideana on rakentaa talo, jotta asuntomessuille tulevat ihmiset voivat kokea, millaista olisi asua kelluvassa talossa. Uskomme vahvasti, että tulevaisuudessa Suomessa on enemmän kelluvia taloja. Toivomme myös, että tämä talo poikii myös tulevaisuudessa lisää taloja kyseiselle kadulle loviisalaisten yritysten rakentamina., Henriksson-Wiberg kertoo.

Talon rakennuttaa pääosin loviisalaisista yrittäjistä ja sijoittajista koostuva Loviisan Kelluva Kuningatar Oy. Kohde rakennetaan täysin paikallisin voimin. Mukana on muun muassa clt-elementtitoimittaja, rakennusliikkeitä, lvi- ja sähköalan yrityksiä ja loviisalaisia materiaalitoimittajia.

– Asuntomessuihin on vielä reilu kuukausi aikaa. Siinä ajassa 113-neliöinen talo on valmis. Odotamme, että talosta tulee yksi messujen kohokohdista. Uskon, että se tulee lisäämään tapahtuman kävijämäärää. Taloon on kohdistunut jo nyt suurta kiinnostusta, Henriksson-Wiberg jatkaa.

Loviisan asuntomessut järjestetään 7.7.–6.8.

Kaunis näkymä terassilta

Vaikka asuntomarkkinat kärsivät pahasta matalasuhdanteesta, Loviisan asuntomessujen tilanne on kohtuullisen hyvä. Tontit myytiin hyvissä ajoin ennen korkojen nousua.

– Ne menivät kaupaksi alta aikayksikön, koska kaikki messuasunnot ovat meren rannalla ja keskustan tuntumassa, Henriksson-Wiberg sanoo.

Toisin kuin monen aikaisemman asuntomessutapahtuman kohdalla, Loviisan messutalojen joukossa ei ole yhtä paljon talotoimittajien myynnissä olevia kohteita. Suurin osa on rakennuttanut talon itselleen.

– Korkojen nousu on hiljentänyt markkinaa, mutta itse uskon, että tilanne ei tule kestämään pitkään. Nyt on jo nähtävissä, että materiaalikuluissa on tultu reippaasti alas. Tämä oli yksi syy, miksi yrittäjät lähtivät mukaan taloprojektiin.

Kuningattarenrannan alueelle kaavoitettuun, kelluvan rakentamisen kortteliin toimitettava talo sopii helppoon asumiseen, sillä hoidettavaa pihaa ei ole. Asuintiloja täydentää iso terassi.

– Tässä yhdistyvät mökki ja omakotitalo. Näköala omalta terassilta on valtavan hieno. Koko Loviisanlahti avautuu silmien eteen kokonaisuudessaan.

Talo myydään eteenpäin heti messujen jälkeen, mutta tarkkaa hintaa ei ole vielä kerrottu julkisuuteen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen