16.10.2019 klo 11:44
Uutinen

Kunnat ja yrittäjyys: Setelit vetävät hyvin!

Kontionloikka Oy sekä sen myöntämät yrityssetelit ovat saaneet hyvän vastaanoton.

Rohkea, läsnä ja innostunut. Näillä sanoilla yritysvalmentaja Jarkko Peiponen kuvailee Kontionloikka Oy:tä.

Kontiolahden kunnan kehitysyhtiö auttaa kontiolahtelaisia yrityksiä. Vuoden alussa toiminnan käynnistänyt yhtiö on saanut hyvän vastaanoton yrityksissä, ja se on onnistunut vakiinnuttamaan asemansa kontiolahtelaisessa yrityskentässä.

Suora lähestymistapa

Kontionloikka poikkeaa monista yritysneuvontapalveluista siinä, että se ei vain odottele yhteydenottoja, vaan lähestyy alueen yrittäjiä itse. Ensimmäinen vuosi alkoi maakuntaliiton toimeksiantamalla teollisuuspaikkakyselyllä, jossa kyseltiin palvelutarpeita, ja sen jälkeen ystävänpäivänä Kontionloikka jalkautui yrityksiin. Keväällä yhtiö organisoi matkailuyrittäjien tapaamisen ja viime kuussa järjestettiin Kauppaa ja kansainvälisty -tapahtuma. Kontionloikasta on tehty yrityksiin myös kylmäpuheluita.

– Elokuun aikana kävimme läpi kaksi vuotta sitten perustetut yritykset. Kysyimme, onko heillä tarpeita ja voidaanko olla avuksi, Jarkko Peiponen kertoo puhelinrumbasta.

– Kyllä hyvää palautetta on tullut siihen tyyliin, että ensimmäistä kertaa joku soittaa kunnasta.

Peiponen korostaa, että yhtiö on olemassa nimenomaan kontiolahtelaisia yrityksiä varten. Jo olemassa olevien yritysten lisäksi työ on paljon myös aloittavien yrittäjien neuvontaa, kuten vaikkapa starttiraha-asioissa auttamista.

– Riittää, että on yritysidea, ei tarvitse olla edes Y-tunnusta, jos meille haluaa tulla juttelemaan.

Peiponen kuvailee yritysvalmentajan työtä monipuoliseksi. Tapaamisia on ollut vuoden aikana 220 yrittäjän kanssa plus puhelit ja tilaisuudet päälle.

– Kun puhelin soi, ei voi tietää, mikä on tuleva kysymys.

Kehityssetelit

Iso lanseeraus yhtiössä tehtiin helmikuussa, kun se otti käyttöön Loikka-yrityspalvelusetelin kontiolahtelaisille yrityksille. Setelillä voi vauhdittaa liiketoiminnan kasvua, kansainvälistymistä, tuotekehitystä tai innovaatiotoimintaa. Asiantuntijapalveluita on saatavilla yli 30 palveluntuottajalta. Käytännössä setelin avulla Kontionloikka maksaa 80 prosenttia käytettävän palvelun verottomista kustannuksista ja yrittäjä 20 prosenttia ja arvonlisäveron. Vastaanotto setelille on ollut hyvä.

– Kovin ovat olleet suosittuja ja palautteeksi palveluntuottajille ovat kaikki yrittäjät antaneet 5/5, Jarkko Peiponen toteaa.

Kontionloikka on ehtinyt myöntää helmikuun jälkeen jo parikymmentä palveluseteliä. Pienin seteli on 500 euron seteli, jolla voi saada lakipalvelua vaikkapa sopimuksen tekoon. 1 000–2 000 euron setelillä saa 1–2 päivään konsultaatiota esimerkiksi liiketoiminnan kehittämiseen. Peiposen mukaan isoin seteli on arvoltaan 5 000 euroa, joka mahdollistaa esimerkiksi vientiselvityksen ja auttaa kansainvälistymisen ensiaskeleissa.

– Pääpaino on ollut 1 000–2 000 euron seteleissä, hän sanoo.

– Kaikki lähtee yrityksen tarpeesta. On käynyt niinkin, että yrittäjä on meinannut hankkia Loikka-setelin, mutta sitten onkin lähdetty hakemaan ely-keskuksen toimivan yrityksen perustamistukea, joka on 35 000 euroa.

Kontionloikan palveluseteleitä myönnetään pitkälti jo toimiville yrityksille.

– Yritystoiminnan pitää olla päätoimista ja kannattavaa. Kaikki setelin saaneet ovat olleet useamman vuoden toiminnassa olleita yrityksiä, Peiponen kertoo.

Kontionloikka Oy

  • Kontiolahden kunnan kehittämisyhtiö, perustettiin alun perin 2013.
  • Toiminta nykymuodossa alkoi 1.1.2019
  • Alun perin yhtiö perustettiin Kontiorannan kehittämistä varten.
  • Nykyisin kehittämisyhtiö toimii kontiolahtelaisten yritysten tarpeisiin.
  • Kontionloikan palvelut alueen yrittäjille ovat maksuttomia ja luottamuksellisia.
  • 3 työntekijää: toimitusjohtaja Annu Ahonen, yritysneuvoja Jarkko Peiponen ja toimistoassistentti Kati Kukkonen

Teksti ja kuva: Suvi Palosaari