18.5.2022 klo 16:30
Uutinen

Kuntabarometri: Yrittäjät aiempaa tyytyväisempiä kotikuntansa toimintaan Pirkanmaalla

Suomen Yrittäjien Kuntabarometrissä yrittäjät antoivat tunnustusta kunnille. Parhaiten kunnat ovat suoriutuneet infrastruktuurin hoitamisesta. Pirkanmaa sijoittui alueellisessa vertailussa nyt kuudennelle sijalle. Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta 2022 -palkittu Nokian kaupunki pärjäsi myös valtakunnallisessa vertailussa Pirkanmaan kunnista parhaiten ja ylsi keskikokoisten kuntien sarjassa kärkikymmenikköön.

Pirkanmaan keskiarvo elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanasta oli 3,17 asteikolla 1–5. Koko maan arvosana oli 3,08.

– Alueemme yrittäjät antavat kotikunnilleen parempia arvosanoja kuin kaksi vuotta sitten. Pirkanmaan kunnissa on tehty paljon työtä yrittäjiemme menestymiseksi, mikä sataa koko maakunnan laariin, Pirkanmaan Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Maria Virtanen kertoo tyytyväisenä.

– Moni kunta on oivaltanut, että kunnan päätöksillä voidaan poistaa yrittäjyyden esteitä eikä luoda niitä. Kunnan päätöksillä voidaan myös edistää investointeja ja houkutella uusia yrityksiä kuntaan. Jos yritykset eivät pärjää, kunnasta lähtee palveluita, työpaikkoja ja verotuloja. Pirkanmaan Yrittäjät on jo pitkään kannustanut alueensa kuntia ja yrittäjiä yhteistyöhön, sillä se on tärkein keino edesauttaa yritysten selviytymistä ja lisätä koko maakunnan elinvoimaa. Siksi olemme järjestäneet myös vuosittain Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta -kilpailun, sanoo Virtanen.

Pirkanmaalla yrittäjät kokevat tärkeimmiksi palveluiksi aloittavan yrittäjän palvelut, verkostoitumisen ja sujuvat lupapalvelut. Yrittäjien mielestä parhaiten kunnat hoitavat Pirkanmaan alueella infrastruktuurin (esim. kulkuväylät, vesijohdot, tietoliikenneverkot) ja toiseksi parhaiten koulutuksen ja osaamisen osa-alueen. Kolmannelle sijalle nousee elinkeinopolitiikan asema kunnassa. Tämä kaikki käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä Yrittäjien kuntabarometrista.

Kunnan päätökset tulisi tehdä yrittäjälähtöisesti

Tärkeintä yrittäjille olisi se, että kunnan päätökset tehtäisiin yrityslähtöisesti.

– Yrittäjät arvostavat kuntia ja kunta on yrittäjälle läheinen kumppani. Molemmat tarvitsevat toisiaan. Kun kunnan yritykset menestyvät, kunnan talous on helpompi pitää hyvässä kunnossa ja myös verot kohtuullisina. Haluamme panostaa vahvasti kuntien ja yrittäjäjärjestön yhteistyöhön, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo.

–  Erityisen kriittisesti kuntien tulee tarkastella omaa yhtiötoimintaansa, joka pahimmillaan pienentää verotuloja ja estää kunnan alueella toimivien yritysten kehittymis- ja kasvumahdollisuuksiakin, Salminen jatkaa.

Tulokset käydään yhdessä kuntien kanssa läpi

Kuntabarometrin tulokset ovat kehittämisen työkalu. Pirkanmaan Yrittäjät suosittelee, että paikalliset yrittäjäyhdistykset käyvät tulokset yhdessä läpi kuntien kanssa ja katsovat, missä on onnistuttu ja mitä kehitettävää löytyy. Samalla on hyvä sopia jatkotoimista ja mahdollisista tavoitteista seuraavalle mittausjaksolle vuodelle 2024.

Tutustu kuntakohtaisiin tuloksiin

Lähes 10 000 yrittäjän vastausten alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset on julkistettu 18.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Vaasassa. Voit tutustua alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin osoitteessa: yrittajat.fi/kuntabarometri2022 . Twitterissä keskusteluun voi osallistua aihetunnisteella #kuntabaro.

Kuvia median vapaassa käytössä

Media voi käyttää Kunnallisjohdon seminaarin kuvia, jotka ovat saatavissa osoitteessa https://yrittajat.kuvat.fi/kuvat/Tapahtumien+kuvat/Kunnallisjohdon+seminaari+2022/. Yrittäjien Kuntabarometri -kyselyn palkintojenjaon kuvat tulevat sivustolle keskiviikkona 18.5. kello 18 mennessä. Kuvaajana on Esa Siltaloppi.

Lisätietoja:

Pirkanmaan alueellisista tuloksista: Maria Virtanen, elinkeinoasioiden päällikkö, 050 338 8696, maria.virtanen@yrittajat.fi, Pirkanmaan Yrittäjät


Valtakunnallisista tuloksista: Tanja Matikainen, kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö, 0400 866 648, tanja.matikainen@yrittajat.fi, Suomen Yrittäjät


Taustaa: Yrittäjien kuntabarometri 2022IROResearch kysyi yrittäjiltä Suomen Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.3.–4.4.2022. Siihen vastasi 9 564 yrittäjää eri puolilta Suomea. Pirkanmaalta vastaus saatiin 709 yrittäjältä.