henkilö puhuu puhelimessa
5.11.2021 klo 15:04
Uutinen

Tutustu Kuntapäättäjän hankintaoppaaseen

– Uusilla valtuutetuilla on valtaa itse vaikuttaa siihen, miten oman kaupungin tai kunnan hankinnat tehdään, Suomen Yrittäjien uusi johtaja Harri Jaskari huomauttaa.

Kuntien hankintapolitiikka on teidän kuntapäättäjien käsissä. Laki säätää reunaehdot politiikan toteuttamiseksi, mutta kunnissa on soveltamisen varaa. 

– Valtuutettujen kannattaa varmistaa, että pienetkin yritykset voivat osallistua tarjouskilpailuihin, johtaja Harri Jaskari sanoo.

Hankinta kannattaa jakaa pienempiin osiin ja asettaa kriteerit sellaisiksi, että pienetkin yritykset pystyvät ne täyttämään. 

– Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä enemmän hankinnalle asetetaan ehtoja tai monimutkaisia vertailuperusteita, sitä vähemmän kunta saa tarjouksia, hän konkretisoi. 

Suomen Yrittäjät on julkistanut tuoreille kuntapäättäjille käytännöllisen hankintaoppaan

– On tärkeää, että kuntapäättäjät ovat riittävän hyvin perillä hankintalaista ja julkisten hankintojen suomista mahdollisuuksista, jotta paikalliset yritykset voivat vastata tarjouspyyntöihin. Halutessaan kuntapäättäjä voi pyytää Lapin Yrittäjien hankintaneuvojaa pitämään koulutusta aiheesta, yrittäjä ja Lapin Yrittäjien hankintaneuvoja Johanna Mikkola kertoo.

Mikkola muistuttaa, että hankintalain muuttuminen on myös mahdollistaja. Hän kannustaa oppaaseen tutustumiseen.

Yrittäjät korostaa, että jos kunnat ostavat pulpettinsa ja porkkanansa vain isoilta tuottajilta, pienyritysten mahdollisuus pärjätä heikkenevät, sillä kunnat ovat isoja asiakkaita. Markkina siis uhkaisi keskittyä.

– On veronmaksajan etu, että kilpailutuksissa käydään aidosti kisaa ja niihin tarjoaa niin paikkakunnan kuin muidenkin alueiden yrittäjät. Näin laatu, hinta ja toimiala kehittyvät, eikä monopolia synny, toteaa elinkeinopolitiikan asiantuntija Janika Tikkala Suomen Yrittäjistä.

– Lisäksi innovaatiokumppanuutta kannattaa rohkeasti hyödyntää uusien ratkaisujen löytämiseksi ja kotimaisen tuotekehityksen edistämiseksi. Innovaatiokumppanuuden tarkoituksena on edistää uusien innovaatioiden syntymistä ja käyttöönottoa, Harri Jaskari toteaa.

Yhteystiedot:

Lapin Yrittäjien hankintaneuvonta
Johanna Mikkola, Ideageneraattori Oy
johanna@ideageneraattori.fi
0400 546 503

Lapin Yrittäjät ry on lappilaisten yrittäjien asialla – toimimme alueen yrittäjien edunvalvojana sekä yhteiskuntavaikuttajana yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistämiseksi. Toiminta-alueemme kattaa neljäsosan Suomesta. Olemme yksi Suomen Yrittäjien aluejärjestöistä: Lapin Yrittäjien jäsenenä olet osa Suomen suurinta elinkeinoelämän vaikuttajaverkostoa ja Lapin maakunnan suurinta elinkeinoelämän järjestöä. Jokainen uusi jäsen vahvistaa järjestön vaikuttavuutta ja vie lappilaisen yrittäjän asemaa eteenpäin. Lisätietoja: www.yrittajat.fi/lapin-yrittajat