27.1.2021 klo 16:24
Uutinen

Kuntavaalit on Pirkanmaan Yrittäjien kevään vaikuttamistyön ykkösasia

Pirkanmaan Yrittäjien alkuvuoden vaikuttamistyö keskittyy alle kolmen kuukauden päästä järjestettäviin kuntavaaleihin. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18. huhtikuuta ja silloin valitaan poliittinen suunta yhteensä 309 kaupungissa ja kunnassa. Poliittisesti sitoutumaton Suomen Yrittäjät aluejärjestöineen toivoo valtuustoihin nykyistä enemmän yrittäjä- ja yrittäjyysystävällistä päätöksentekoa ja kannustaa kaikkia kiinnostuneita yrittäjiä vähintään äänestämään, mutta tilanteen sen mahdollistaessa myös lähtemään itse ehdolle.

Vaikka kuntavaalien äänestysprosentti on yleensä jäänyt eduskunta- tai presidentinvaaleja alhaisemmaksi, merkittävä osa kansalaisia koskettavista päätöksistä nuijitaan edelleen pöytään juuri kuntatasolla. Kunnissa/kuntatasolla tehdään myös iso osa yrittäjiä koskevista päätöksistä, joten valtuuston kokoonpano ei ole yhdentekevää myöskään liiketoiminnan kannalta.

– Tavoitteemme on, että jokaisessa kunnassa tehdään yritysmyönteisiä päätöksiä. Yrittäjäjärjestö on läsnä koko Pirkanmaalla ja jokaisen yrittäjän kotipaikkakunnalla. Toimimme yrittäjien äänitorvena ja haluamme muistuttaa siitä, että yritykset ja yrittäjät tuovat elinvoiman kuntiin, tiivistää Pirkanmaan Yrittäjien kuntavaikuttamisen asiantuntija Maria Virtanen.

Kiitettävät arvosanat ovat kortilla

Tutkimuksetkin todistavat, että ainakaan liikaa ymmärrystä pienille ja keskisuurille yrityksille ei tunnu olevan missään päin Suomea. Pirkanmaan Yrittäjien elinvoimakuntakilpailun tai valtakunnallisesti joka toinen vuosi toteutettavan kuntabarometrin tuloksia katsottaessa käy selväksi, että tekemistä riittää. Jopa parhaat arvosanat yrittäjäystävällisyydestään saaneet kunnat ovat kaukana huippuarvosanoista.

Arvosteluasteikolla 1–5 koko maan paras kunta oli viimeksi Lieto, jonka tulos oli 4,18. Koko maan keskiarvo oli 2,97 ja Pirkanmaan vain hitusen parempi eli 3,05. Jos arvosteluasteikko olisi käännetty kouluarvosanoiksi, jäätäisiin Pirkanmaallakin selkeästi kiitettävän alapuolelle. Ja koko maassakin kiitettävän arvosanan kuntia oli vain muutama, eikä kympin oppilaita ainuttakaan.

– Tekemistä tulevalla valtuustokaudella todellakin riittää. Kuntien talous eri puolilla maata on suurissa vaikeuksissa, mutta kuntien lakisääteisten tehtävien määrä on samanaikaisesti lisääntynyt yli 800:aan. Tällaisessa tilanteessa tarvitaan ehdokkaita, jotka ovat tottuneet ratkomaan ongelmia ja osaavat laittaa talousasiatkin kuntoon, toteaa Virtanen.

Neljä vuotta sitten kuntavaaleissa Pirkanmaan Yrittäjien jäsenistöstä oli ehdolla valtuustoihin 307 henkilöä, joista valtuustoihin valittiin 134 ja varajäseniksi 80 henkilöä.

Tukea tarjolla

Pirkanmaan Yrittäjät ei sitoutumattomana järjestönä tue yksittäisiä ehdokkaita, mutta haluaa pitää yrittäjyyttä ja sen merkitystä kunnille mukana yleisessä keskustelussa ennen vaaleja sekä tukea puoluekantaan katsomatta jokaista ehdokkaaksi lähtevää jäsentään hänen vaalikampanjassaan. Tarjolla on esimerkiksi kuntavaikuttamiseen liittyvää koulutusta ja vapaasti hyödynnettävää materiaalia kampanjointiin. Jäsenehdokkaita nostetaan esiin myös Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä, joka ilmestyy vaaleja edeltävällä viikolla.