29.3.2017 klo 14:40
Uutinen

Kuntien on edistettävä elinvoimaa

Ensi kuussa valitaan uudet kunnanvaltuustot. Uusi kuntalaki tulee voimaan valtuustokauden alussa. Yrittäjille tämä tietää hyvää, sillä lain mukaan kunnan tehtävänä on edistää alueensa elinvoimaa.

Kunta on jatkossakin yrittäjän tärkeä kumppani

– On hyvä muistaa, että kunnan tärkein tulolähde on kuntalaisten maksama kunnallisvero. Kunnan kannattaa aktiivisesti vaikuttaa siihen, että kuntalaisilla on työtä, toimitusjohtaja Markku Kivinen Satakunnan Yrittäjistä sanoo.

– Ja työtä tarjoavat yritykset, etenkin pienet yritykset. Tämä on vahvin mahdollinen syy panostaa elinkeinopolitiikkaan.

Laki vaatii kuntia miettimään elinvoiman vahvistamista

Kun uusi valtuusto aloittaa työskentelynsä ja uusi kuntalaki astuu kokonaisuudessaan voimaan, kaikkien kuntien pitää tehdä kuntastrategia.

– Se tarjoaa uusille valtuutetuille tilaisuuden miettiä, miten elinvoimaisuutta konkreettisesti vahvistetaan. Kunnan pitää tunnistaa ja määritellä oman elinkeinopolitiikkansa vahvuudet, sillä kaikkea mahdollista ei kannata tavoitella.

Pitää muistaa, että elinkeinopolitiikka on kunnan- tai kaupunginjohtajan vetovastuulla.

– Vain näin varmistetaan, että elinvoima otetaan huomioon kaikessa, mitä tehdään.

Yrittäjä haluaa hyvät palvelut yhdeltä luukulta

Kivisen mukaan kunnan kannattaa sitouttaa yrittäjät ja yritykset kuntaan, pitää huolta yrittämisen edellytyksistä ja varmistaa päätöksenteon yrityslähtöisyys. On tärkeää, että yrityksille on tarjolla yrityspalveluita elinkaaren kaikissa eri vaiheissa: yrittäjyyskasvatusta, alkavan yrittäjän neuvontaa, kasvu- ja kansainvälistymispalveluita sekä tukea omistajanvaihdoksissa.

Satakunnan Yrittäjien jäsenyrittäjäehdokkaita on tulevissa vaaleissa lähes 190, mikä on hyvä määrä ottaen huomioon valtuustojen kokojen pieneneminen ja kuntien määrän vähentyminen.

Yrittäjä on hyvä ehdokas, koska hallitsee hyvin taloudenpidon sekä kehittää ja uudistaa yritystoimintaansa jatkuvasti.