12.3.2021 klo 14:21
Uutinen

Kuntosaliyrittäjien toivo elää, että rajoitukset purisivat, eikä saleja tarvitsisi sulkea – ”Salit myös edistävät terveyttä ja hyvinvointia”

Kuntosaliyrittäjiä harmittaa, että saleja pidetään tautipesäkkeinä, vaikka näyttöä asiasta ei ole.

Sosiaali- ja terveysministeriö, STM, tiedotti torstaina 11. maaliskuuta, että hallitus muuttaa tartuntatautilain pykälää 58 g niin, että viittaukset henkilömääriin tiloissa poistetaan.

Tällä hetkellä laki mahdollistaa alle kymmenen henkilön kokoontumisen sisätiloissa ja alle 50 henkilön kokoontumisen ulkotiloissa. Lakimuutoksen jälkeen nämäkin kokoontumiset voidaan siis kieltää.

Maaliskuun alussa kuntosalit muokkasivat toimintansa kymmenelle henkilölle yhden viikonlopun aikana. Muutos vaati kulkujärjestelmien koodaamista, tiedottamista ja käytännönjärjestelyjä. Nyt pari viikkoa myöhemmin uhkana on, että lakimuutoksen myötä salit suljetaan sittenkin kokonaan.

Lue myös Hallituksen ja viranomaisten juupas-eipäs-viestintä saa kuntosaliyrittäjän sykkeet nousemaan – Muutos 10 hengen tilaksi oli iso ponnistus

Valuiko työ hukkaan?

– Ei valunut. Edelleen 10 henkilöä saa tulla salille. Meidän saleja on ympäri Suomea, ja eri alueilla on eri tautitilanne, eli nyt harjoitus on tehty ja sen opit voidaan jalkauttaa nopeasti muille alueille. Palaute asiakkailta on ollut valtavan positiivista, OleFit-ketjua hallinnoivan FitGlobalin puheenjohtaja Tomi Peltonen kertoo.

Toivo elää

Siihen Peltonen ei usko, että salit menisivät kiinni kesäkuun loppuun saakka. Lakimuutoksen on kaavailtu astuvan voimaan mahdollisimman pian ja kestävän jopa kesäkuun loppuun.

– Voi olla, että salit menevät hetkeksi kiinni. Toive on, että alkaneet rajoitukset purisivat ja salit eivät menisi totaalisesti kiinni. Se ajatus on kaukainen, enkä tahdo uskoa siihen millään, eikä usko moni muukaan alalla. Toivoa pidetään yllä, Peltonen sanoo.

Sulkeminen moneksi kuukaudeksi olisi monen yrityksen loppu. Monen yrityksen kassa on tyhjä, eivätkä kustannustuet ole osuneet kaikkien kohdalle.

– Kuntosalibisnes ei ole mikään kultakaivos. Kiinteistöalan yrittäjätkin alkavat olla pulassa, eivätkä voi alentaa enää vuokria. Monilla yrittäjillä on viimeiset rahat pelissä.

Alle prosentin tautipesäkkeet

Kuntosaliyrittäjien keskuudessa suurin harmin aihe on se, että kuntosalit on yrittäjien mukaan nostettu tikunnokkaan ja annettu esimerkiksi mediassa sellainen kuva, että ne olisivat tautipesäkkeitä. Kuntosalit on nostettu korkeimpaan tartuntaluokkaan. Todellisuudessa tauteja ja altistumisketjuja kuntosaleilta on lähtenyt alle yksi prosentti.

– Keskustelussa on kokonaan unohdettu, että ne ovat myös mielenterveyttä ja yleistä hyvinvointia edistäviä paikkoja. Olisi virhe sulkea kuntosalit kokonaan. Pelkään, että seurannaisvaikutukset, kuten sydän- ja verisuonitautien paheneminen, ovat valtavia. Toki ulkona voi liikkua, mutta kun tulee ja sataa, moni jää sisälle, Peltonen toteaa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuva Getty Images