15.7.2020 klo 14:23
Uutinen

Kuopiolaisyrittäjä luottaa kahden nousevan lajin vetovoimaan – ”Suomessa ollaan selvästi Ruotsia jäljessä”

Padelin suosio näkyy jo maakunnissakin. Kuopiolaisyrittäjä luottaa myös citygolfin vetovoimaan.

Padel on Suomessakin nopeasti kasvava mailapeli, jonka juuret ovat latinalaisessa Amerikassa. Espanjassa pelistä on kasvanut jo tennistäkin suositumpi.

Kuopiossa sijaitsevan Bellanpuiston yrittäjä Antti Pakkala luottaa padelin ja Suomessa vielä tuoreemman citygolfin vetovoimaan.

– Olemme tutkineet molempia lajeja. Citygolf on uudenlainen tapa viettää vapaa-aikaa ja padel on puolestaan laji, joka kasvaa räjähdysmäisesti Euroopassa.

Viime kesänä Bellanpuistoon rakentui citygolf-rata. Helmikuussa viereisestä kiinteistöstä vapautui tilaa ja Pakkala perusti yhtiökumppaneiden kanssa kahta Padel-sisäkenttää vuokraavan yrityksen. Kesäkuussa valmistui kaksi ulkokenttää.

– Vastaanotto on ollut hyvä. Käyttöasteemme oli hyvä jo keväällä, koronasta huolimatta, Pakkala kertoo.

Padelin suosio on ollut hurjaa etenkin pääkaupunkiseudulla. Pakkalan mukaan lajilla on merkittävää potentiaalia Suomessa.

– Olemme paljon jäljessä esimerkiksi Ruotsia. Suomessa on tällä hetkellä noin sata kenttää, Ruotsissa noin tuhat.

”Perheet ja kaveriporukat innostuneet”

Padelista on innostuttu myös läheisellä Tahkovuoren matkailualueella. Tahko Spa Oy:n yrittäjät Heikki Vienola ja Jarmo Perttilä asennuttivat äskettäin Span edustalle ensimmäisen padel-ulkokentän.

– Espanjalaiset tulivat asentamaan kenttää. He olivat kolme viikkoa myöhässä, kun eivät päässeet maahan koronarajoitusten takia, Vienola kertoo.

Hän kehuu peliä etenkin sen sosiaalisuuden takia.

– Sulkapallossa tulee huonosti peliä, jos toinen ei osaa tarpeeksi. Padelissa on paljon alhaisempi kynnys. Meillä on ollut paljon perheitä ja kaveriporukoita pelaamassa. Moni on innostunut.

Padel-kentän investointi maksoi 50 000 euroa. Sen käytöstä veloitetaan Tahkolla alkuvaiheessa 20 euroa tunnissa. Normaalihinta on kymmenen euroa enemmän.

”Citygolf on maailmanympärysmatka”

Padelin suosion taustalla on matala aloittamiskynnys. Peliä pelataan aina nelinpelinä, joten se on lähtökohtaisesti tennistä sosiaalisempaa. Pelikenttä on pienempi ja se on ympäröity lasilla ja verkolla, joten aikaa ei kulu pallon hakemiseen yhtä paljon kuin tenniksessä.

– Viime vuonna kävijöitä oli noin 9000. Kesäkuussa olimme jo noin 6000 kävijässä, joten arvioimme, että koko kesän kävijämäärä nousee noin viiteentoista tuhanteen, Pakkala ennakoi.

Bellanrannan erikoisuus on Citygolf, joka muistuttaa minigolfia, mutta kentät on suunniteltu perusteellisemmin. Pakkala törmäsi konseptiin ulkomailla.

– Ideana on, että jokainen 18 väylästä on saanut esikuvansa jostain päin maailmaa, tunnetuilta golfklubien väyliltä. Kun lähtee kiertämään väyliä, se on tavallaan maailmanympärysmatka, Pakkala selvittää.

Bellanpuisto järjestää lajin MM-kilpailut ensi vuonna.

Kuvat: Tahko Spa, Bellanpuisto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi