11.5.2021 klo 15:08
Uutinen

Kustannustuen kolmas hakukierros alkoi – Mukana yksinyrittäjätuki ja sulkemiskorvaus

Kustannustuen kolmas hakukierros avautui 27.4.2021 ja sulkemiskorvauksen haku alkaa 12.5.2021. Nyt myös yksinyrittäjät voivat saada vähintään 2 000 euron tuen.

Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on laskenut yli 30 prosenttia koronaepidemian vuoksi tukikaudella 1.11.2020–28.2.2021. Kustannustuki on korvaus yrityksen joustamattomista kustannuksista ja palkkamenoista, mutta sillä ei korvata liikevaihdon laskemista. Työnantajan sivukuluista, kuten sosiaaliturvamaksuista ja työterveyskustannuksista, voidaan jatkossa korvata tietty osuus.

Jotta yritys voi hakea kustannustukea, sillä täytyy olla Y-tunnus ja lisäksi yrityksellä on tukikaudella hyväksyttäviä kustannuksia vähintään 2000 euroa. Tuen enimmäismäärä kasvaa kolmannella hakukierroksella. Yritys voi saada tukea miljoona euroa, kun aiemmilla hakukierroksilla yläraja on ollut 500 000 euroa.

HAE KUSTANNUSTUKEA TÄSTÄ

Yrityksille maksetaan korvaus, jos niiden toimitilat on lain tai viranomaismääräyksen johdosta pidettävä suljettuina. Uusi sulkemiskorvaus koskee pieniä yrityksiä ja mikroyrityksiä. Suljetut yritykset voivat hakea kustannustukea. Sulkemiskorvaus koskee ravintoloita ja muita ravitsemisyrityksiä, jotka on suljettu tilapäisesti asiakkailta majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetulla lailla. Ruoan noutomyynti on kuitenkin sallittua. Korvaus lasketaan sen toiminnan osalta, jota sulkeminen koskee.

Korvausta voidaan maksaa myös yrityksille, jotka kunta tai aluehallintovirasto on määrännyt suljettavaksi tartuntatautilain nojalla. Näitä ovat esimerkiksi liikunta- ja urheilutilat ja kuntosalit, yleiset saunat, uimahallit ja kylpylät sekä sisäleikkipuistot. Korvaus maksetaan yrityksille siltä ajalta, jonka ne ovat suljettuina. Jos yritysten asiakasmäärää on rajoitettu, mutta niitä ei ole suljettu kokonaan, ne eivät ole sulkemiskorvauksen piirissä. Sulkemiskorvaus perustuu yrityksen kuluihin helmikuussa 2021 sekä ilmoitukseen siitä, kuinka suurta osaa liiketoiminnasta sulkeminen koskee. Palkkakuluista korvataan 100 prosenttia ja muista kuluista, kuten vuokrakuluista, 70 prosenttia.

SULKEMISKORVAUKSEN HAKU KÄYNNISTYY TÄÄLLÄ 12.5.

Kustannustuen haku on käynnissä 23.6.2021 saakka. Sulkemiskorvausta on haettava neljän kuukauden sisällä sen kalenterikuukauden päättymisestä, jona velvollisuus pitää toimitilat suljettuina päättyi.

Lisätietoja:

johannes.lasaroff@yrittajat.fi, 050 493 3304

Muita kiinnostavia aiheita