2.3.2023 klo 10:46
Uutinen

Kymmenes Luottis starttaa pian – Konkarit odottavat hyvää ohjelmaa ja hauskanpitoa. Noviiseille heillä on yksi neuvo ylitse muiden

Luottis 23 kokoaa Uudenmaan Yrittäjien luottamushenkilöt ja toimiston henkilöt kahdeksi päiväksi kehittämään yhdistystoimintaa ja verkostoitumaan. Tällä kertaa perjantaista lauantaihin järjestettävä Luottis pidetään Korpilammella.

Paikalle on tulossa pitkälle yli sata osallistujaa; lähes puolet yhdistysten hallitusten jäsenistä. Ohjelmassa on tuttuun tapaan hyviä puhujia, ryhmätöitä, yhdistysten hyviä käytäntöjä ja illallinen.

– Saimme hienon määrän ilmoittautuneita ja erityisen ilahduttavaa on, että tulijoissa on viisikymmentä ensikertalaista ja lähes kaikki paikallisyhdistykset ovat edustettuina. Fennia ja Elo jatkavat Luottiksen yhteistyökumppanina, järjestöpäällikkö Anne-Marie Suomu kertoo.

Luottis kehittyy osallistujien toiveiden mukaan

Luottis syntyi Suomen Yrittäjien POMO-puheenjohtajakoulutusten laajennuksena. Uudenmaan Yrittäjissä ajateltiin, että kannattaa tukea ja kannustaa yhdistysten kaikkien hallitusten jäsenten toimintaa, ei vain puheenjohtajan. Kasvattamalla useampien aktiivien järjestöosaamista sekä madaltamalla kynnystä yhteydenpitoon edesautettaisiin myös yhdistysten jatkuvuutta.

Ensimmäinen Luottis järjestettiin Siuntion kylpylässä 2013, Uudenmaan Yrittäjien 75-vuotisjuhlavuotena. Kun se otettiin hyvin vastaan, Uudenmaan Yrittäjien hallitus näytti vihreää valoa tapahtuman järjestämiselle seuraavanakin vuotena.

Vuosien varrella ohjelmaan on lisätty yhdessäkehittämistä ryhmätöillä ja vertaisoppimista paikallisyhdistysten hyvien käytäntöjen kautta.

– Kehitämme Luottista osallistujien palautteen mukaan. Tapahtuma on koettu niin hauskana ja hyödyllisenä, että siitä on muodostunut yksi vuoden kohokohdista, jota osataan jo odottaa. Monet yrittäjät sanovat, että se on heille kuin miniloma arjesta, Suomu sanoo.

Konkarit kehottavat

Tulevassa Luottiksessa on mukana muutama yrittäjä, jotka ovat olleet mukana jokaisessa Luottiksessa. Mikä heidät on vetänyt mukaan vuodesta toiseen?

Yksi konkareista on Pekka ”Keppis” Karjalainen.

– Luottiksessa tapaa valtavan määrän kollegoita ja saa heiltä vertaistukea. Siellä on joka kerta ollut erittäin hyvät puhujat, joiden presentaatioista olen saanut ammennettua itselle todella paljon vinkkejä, ohjeita ja neuvoja. Kaiken kaikkiaan ohjelmakokonaisuus on huippuhyvä yhdistelmä virallista osuutta, yhdessä tekemistä ja vapaata yhdessäoloa, ”Keppis” Karjalainen sanoo. 

Porvoolainen Mikko Venäläinen on toinen, joka on osallistunut toistaiseksi kaikkiin Luottiksiin.

– Hauskanpito, ja samanhenkiset yrittäjätyypit, sekä uudet tuttavuudet. Totta kai mielenkiinnolla aina kuulee, miten jossain toisella paikkakunnalla on yrittäjien asioita esimerkiksi kunnan kanssa pystytty edistämään.

Mitä tähän mennessä konkareille on jäänyt mieleen?

– Ehkä Mikael Jungerin vierailu. Ennakkoasenteet olivat aika vahvoja häntä kohtaan, mutta esityksen jälkeen tuli selväksi, että hän on ollut aivan väärässä puolueessa. Positiivinen kokemus siis. Pitkät yöt ja vaikeat aamut ovat jääneet mieleen myös, Venäläinen nauraa.

Ensikertalaisille konkareilla on varsin samanlaiset neuvot.

– Ota mukaan käyntikortteja, iloinen ja positiivinen mieli sekä tutustu mahdollisimman moneen uuteen persoonaan. Näin verkostosi laajenee, ”Keppis” Karjalainen sanoo.

– Kannattaa verkostoitua rohkeasti ja pitää hauskaa, Mikko Venäläinen kehottaa ensikertalaisia.