26.2.2019 klo 10:48
Uutinen

Kysely: Niukka enemmistö helpottaisi ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaamista

39 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaamista pitää helpottaa.

– Tämä on huojentava uutinen, sillä työllisyyttä on parannettava, jotta voidaan taata hyvinvointipalvelut jatkossakin, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.

39 prosenttia suomalaisista siis helpottaisi ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaamista. Päinvastaista mieltä on 38 prosenttia ja 23 prosenttia ei osaa sanoa. Tiedot käyvät ilmi Kantar TNS:n Suomen Yrittäjien pyynnöstä tekemästä mielipidetiedustelusta. Siihen vastasi tammikuun lopussa 1078 suomalaista.

Osaavan työvoiman saaminen on noussut merkittäväksi kasvun esteeksi suomalaisyrityksissä. 44 prosenttia yrittäjistä ilmoitti tuoreessa Pk-yritysbarometrissa, että työvoiman saatavuus rajoittaa jossain määrin yrityksen kasvua. Merkittävä kasvun este työvoiman saatavuus on 14 prosentissa pienistä ja keskisuurista yrityksistä.

– Työvoiman saantia ei pidä hankaloittaa työvoiman saatavuusharkinnalla. Vaikka alun perin on ollut kyse harmaan talouden vastaisista toimista ja työntekijöiden edunvalvonnasta, harkinnasta on käytännössä muodostunut este pätevien ja halukkaiden työntekijöiden palkkaamiselle, Mika Kuismanen sanoo.

Kuismanen saapui Savoon Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -vaalibussikiertueella. Bussi pysähtyy Kuopiossa, Lapinlahdella ja Iisalmessa. Päivän ohjelmassa on mm. Yrittäjäkahvit Neste-asemilla Sorsasalossa sekä Matin ja Liisan asemalla. Lisäksi pidetään vaalitilaisuus Ylä-Savon ammattiopistolla. Ruisleipää jaetaan Kuopion ja Iisalmen toreilla.

Jotta maahanmuuttajien palkkaaminen olisi työnantajalle mahdollisimman sujuvaa, pitää työnantajalle tarjota tukea ja tietoa.

– Esimerkiksi korvaukset työantajan järjestämästä perehdytysjaksoista ja kielikoulutuksesta olisivat askeleita oikeaan suuntaan, Kuismanen vinkkaa.

Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen korostaa Kasva Suomi -kiertueella, että savolaisyritysten kasvu ja kehittyminen ovat hyvin pitkälti kiinni nimenomaan osaavan työvoiman saannista.

– Seuraavalla hallituskaudella asiaan pitää kiinnittää huomattavasti aiempaa enemmän huomiota, Nykänen vaatii.

Ulkomaalaisen työvoiman palkkaamisen lisäksi Savon Yrittäjät vaatii kiinnittämään huomiota elinikäisen oppimisen vahvistamiseen.

– Se auttaa pidentämään työuria ja varmistaa osaavan työvoiman saatavuuden muuttuvassa työelämässä, Nykänen sanoo.

– Ja yritysten ja oppilaitosten syvemmällä yhteistyöllä parannetaan nuorten työllistymistä, hän muistuttaa.

Katso esitys (pdf) tutkimustuloksista tästä >>

Lisätietoja:
pääekonomisti Mika Kuismanen, Suomen Yrittäjät, p. 0503560705
toimitusjohtaja Arto Nykänen, Savon Yrittäjät, p. 044 3680 501