12.9.2018 klo 14:35
Uutinen

Laajalle levinnyt veronpalautushuijaus oli aikaisempaa vaarallisempi: ”Nämä vain lisääntyvät”

Verohallinnon mukaan viime päivinä Suomessa levinnyt veronpalautushuijaus oli edellisiä älykkäämpi.

Verohallinto on saanut viime päivinä runsaasti yhteydenottoja sähköpostissa levinneestä veronpalautushuijauksesta, jossa vastaanottajaa houkuteltiin klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä ja lähettämään pankkitunnus- ja luottokorttitietojaan. Ilmoituksessa kerrottiin harhaanjohtavasti, että vastaanottaja on saanut satojen eurojen veronpalautuksen. Kuva huijausviestistä alla.

– Vaikuttaa siltä, että tällä kertaa viestiä on jaettu kohtaisen laajalle verrattuna edelliseen, aikaisemmin tänä vuonna raportoituun huijauskampanjaan, Verohallinnon turvallisuusjohtaja Samuli Bergström kertoo.

Bergströmin mukaan Verohallinto on käynnistänyt sisäisen selvityksen. Lisäksi on lähestytty Viestintävirastoa ja poliisiviranomaista.

– Asiakaspalveluumme on tullut runsaasti ilmoituksia. Itse asiassa saimme huijauksesta nopeasti tiedon asiakaspalveluumme.

Jos lankesit, kuoleta kortti

Bergström muistuttaa, että Verohallinto on huijauksen suhteen sivuroolissa, koska kyse on pankin ja kansalaisen välisestä asiasta.

– Meitä on käytetty tässä vain luottamuksen lisääjänä. Uskon, että osa ihmisistä on mennyt halpaan. Vähänkään valveutuneempi kyllä huomaa tämän huijaukseksi, sillä viestissä oleva suomen kieli on melko huonoa.

– Tietojemme mukaan tämänkertainen huijauskampanja on aikaisempaa kehittyneempi eli vaarallisempi. Voi olettaa, että tällaiset vaan lisääntyvät tulevaisuudessa.

Bergström kannustaa ilmoittamaan vastaavista viesteistä Verohallinnon asiakaspalveluun.

Verohallinto muistuttaa, että verottaja ei koskaan pyydä tilinumeroita tai luottokorttien numeroita sähköpostilla tai tekstiviestillä. Jos asiakas on antanut luottokorttitietonsa huijaussivustolla, kortti kannattaa kuolettaa välittömästi.

Kuva: Kuvakaappaus

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi