Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Viiimeviikkoisella piispan vierailulla Matti Janhunen Oy:llä mukana oli myös Kassi ja kaluste -yrityksen yrittäjä Katri Airola (vas.). Kuvassa Tampereen Eteläisen seurakunnan ja Tampereen hiippakunnan edustajia: Anu Moisio, Outi Toivonen, Christian Seppänen, Juha Itkonen, Kaija Karvala ja piispa Matti Repo. Lakalaivalaisyrityksen Ari Janhunen ja Juuso Janhunen kuvassa oikealla. Kuva: Raisa Taurinka, Visual RAMA Oy
27.3.2024 klo 08:35
Uutinen

Lakalaivan ylpeys Janhunen nostaa, kuljettaa ja siirtää jo neljännessä polvessa

Tuskinpa Aarne Janhunen tiesi vuonna 1944 autosähkökorjaamoa Pyynikintorin laitamille perustaessaan, että tuolloin alkanutta yritystarinaa kirjoitettaisiin vielä vuosikymmentenkin päästä. Mutta niin vain on, ja monien vaiheiden jälkeen tarina jatkuu edelleen – kahdeksankymmentä vuotta myöhemmin tuosta yhden miehen yrityksestä on kasvanut nostoihin ja erikoiskuljetuksiin erikoistunut raskaan sarjan ammattilainen, Kuljetusliike Matti Janhunen Oy.

Maaliskuisena perjantaina Janhusen konttorilla Lakalaivassa odotellaan vieraita. Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo on parhaillaan toimittamassa piispantarkastusta Tampereen Eteläisessä seurakunnassa, ja osana tarkastusta hän vierailee myös alueen yrityksissä. Kuljetusliike Matti Janhunen Oy on valikoitunut yhdeksi vierailukohteeksi.

Toimin Nekalan-Koivistonkylän Yrittäjien hallituksessa ja saimme taannoisille aamukahveillemme vieraita Tampereen Eteläisestä seurakunnasta. He mainitsivat tästä tuloillaan olevasta piispantarkastuksesta, ja että siihen kuuluu tutustumista alueen toimijoihin. Mikäpä siinä, aina on mukava päästä kertomaan toiminnastamme ja samalla lisätä vierailijoiden ymmärrystä yrittäjyydestä ylipäätään, yrityksen varatoimitusjohtaja Ari Janhunen kertoo.

Sukupolvien katkeamaton ketju

Kuljetusliike Matti Janhunen Oy:n juuret yltävät 80 vuoden taakse. Aarne Janhunen perusti omaa nimeään kantaneen autosähkökorjaamon Tampereen Puutarhakadulle nykyisen taidemuseon tienoille vuonna 1944. Jo seuraavana vuonna yritys siirtyi suurempiin tiloihin Ratinankadulle. Jälleenrakennusvuosina yritystoiminta lähti nopeaan kasvuun, ja 1950-luvun puolessa välissä toiminta laajeni maanrakennukseen.

Isäni Matti Janhunen tuli mukaan vuonna 1966, ja heti seuraavana vuonna oli jälleen laajennuksen aika. Toiminta siirrettiin vastavalmistuneisiin tiloihin Lakalaivaan samaan rakennukseen, jossa toimimme nykyäänkin. 1980-luvulla toiminnan painopiste siirtyi nostoihin ja kuljetuksiin ja maanrakennustoiminnasta luovuttiin. Kuljetusliike Matti Janhunen Oy perustettiin vuonna 1983, Ari Janhunen sanoo.

Matti Janhunen toimii nykyään hallituksen puheenjohtajana. Operatiivisesta toiminnasta vastaavat hänen poikansa Jussi yrityksen toimitusjohtajana ja Ari varatoimitusjohtajana. Neljättä sukupolvea yrityksessä edustavat Jussin pojat Juuso ja Joonas. Yritys työllistää noin 50 henkilöä ja sen vuosittainen liikevaihto on kahdeksan miljoonan euron luokkaa.

Janhusen kuljetusvastaava Juuso Janhunen, varatoimitusjohtaja Ari Janhunen ja Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo keskustelivat yritysvierailun aikana niin erityislaatuisista kuljetus- ja nostourakoista kuin työyhteisö- ja johtamisasioistakin. Kuva: Raisa Taurinka, Visual RAMA Oy

Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara

Vierailun aikana keskustelu soljuu luonnollisesti aiheesta toiseen. Vieraat saavat perehdytyksen Janhusen monipuoliseen kalustoon ja kuulevat esimerkkejä matkan varrella tehdyistä erityislaatuisista nosto- ja kuljetusurakoista. Janhusen arvot – varmuus, viihtyminen ja asiakkaan arvostaminen – herättävät vieraiden kiinnostuksen, ja ohjaavat keskustelua muun muassa henkilöstöasioihin ja johtamiseen. Matti Repoa kiinnostaa erityisesti hyvän työilmapiirin edellytykset.

Kyllä meillä työssä viihtyminen ja jaksaminen lähtevät ensisijaisesti toimivasta ja tarkoituksenmukaisesta kalustosta. Heti seuraavana tulee tietysti se tapa, jolla yritystä ja sen henkilöstöä johdetaan. Koen, että meillä jokainen työntekijä kohdataan ihmisenä, ja ymmärretään, että työ on vain yksi osa elämää. Kaikkea tekemistä leimaa joustavuus puolin ja toisin, ja uskon sen olevan keskeinen tekijä sille, että meillä viihdytään tyypillisesti hyvin pitkään. Monet tekevät keikkaa vielä eläköidyttyään, Ari Janhunen kertoo.

Perheyrityksessä haastaviin aikoihin suhtaudutaan maltilla

Janhusen asiakaskunta koostuu pääasiassa eri teollisuudenalojen yrityksistä. Etenkin rakennusteollisuuden alamäki on viime vuodesta lähtien näkynyt myös Janhusella.

Perheyhtiönä voimme onneksi tarkastella asioita maltilla – suhdanteet ovat vaihdelleet ennenkin, ja niistä on selvitty. Olemme välttyneet lomautuksilta, mikä on tietysti hienoa henkilöstön kannalta, mutta yhtä lailla tärkeää sen vuoksi, että meillä on osaavaa ja kokenutta henkilökuntaa myös sitten, kun tilanne taas piristyy, Ari Janhunen sanoo.

Matti Janhunen Oy on Yrittäjien jäsenyritys, ja sen oma paikallinen yhdistys on Nekalan-Koivistonkylän Yrittäjät.

Teksti: Marianne Valta, Tmi Marianne Valta
Kuvat: Raisa Taurinka, Visual RAMA oy