Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

29.5.2020 klo 18:04
Uutinen

Laki ravintola-alan tuesta voimaan toivottavasti kesäkuun 5. päivä – Uudelleentyöllistämistuki hakuun sen jälkeen

Ravitsemisalan yritykset saavat tukea uudelleentyöllistämiseen sekä hyvitystä toiminnan rajoittamisesta.

Presidentti Sauli Niinistö vahvisti lain ravintola-alan tuista perjantaina iltapäivällä. Lain on tarkoitus tulla voimaan kesäkuun 5. päivä.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo tiedotteessaan, että ravintoloiden sulkemisen yhteydessä eduskunta edellytti ravintoloille rajoitusten kohtuullista kompensointia ja vaikutuksia lieventäviä toimenpiteitä.

Hallituksen eduskunnalle esittämässä mallissa on kaksi osaa, joista toinen osa tukee yrityksiä työllistämisessä ja toisella osalla hyvitetään rajoituksia sekä tuetaan yrityksiä joustamattomien kustannusten hoitamisessa.

– Hyvä, että tässä asiassa ollaan etenemässä. Tuki on menemässä oikeaan suuntaan, mutta yksityiskohdathan tiedämme vasta myöhemmin, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.

Tärkeää nopea ja riittävän iso ratkaisu alalle

Etukäteen ravintola-alan toimijat ovat kritisoineet tukea koskevia suunnitelmia siitä, että sitä on liian vähän, vertailuajankohtaa sekä sitä, että kehittämistuet vähennetään tuesta ja ne hidastavat tuen saantia.

Lakia muutettiin eduskuntakäsittelyssä niin, että uudelleentyöllistämisen tukea voi saada myös vuokratyöntekijöiden työllistämiseen. Lisäksi hyvityksen määrän laskentamallia muutettiin niin, että myynnin muutosta arvioitaessa huomioidaan paremmin kausivaihtelut.

– Ymmärrämme toimialan tuskaa. On tärkeää, että ratkaisu on nopea ja riittävän iso, jotta yrityksiä ei poistu markkinoilta tämän kriisin takia. Seuraamme tarkasti, mitkä lopulliset ehdot ovat, Kuismanen toteaa.

Lain voimaantulon edellytyksenä on tukimallin hyväksyntä Euroopan komissiolta. Komissio antoi 28.5.2020 päätöksen ja katsoi, että Suomen ravintoloille myöntämä tuki ja hyvitys ovat linjassa EU:n sisämarkkinoista annettujen sääntöjen kanssa.

Yksityiskohtaiset ohjeet hakemiseen tulossa

Yrittäjät tulevat saamaan ohjeet tuen tai hyvityksen saamiseksi. Ne julkaistaan viimeistään lain voimaantulopäivänä 5. kesäkuuta KEHA-keskuksen verkkosivuilla.

Hyvitys suoritetaan yrityksille pääosin ilman hakemusta joukkomaksatuksena Verohallinnolta saatavien yrityskohtaisten arvonlisäverotietojen perusteella. Ensimmäinen erä maksetaan mahdollisimman nopeasti lain voimaantulon jälkeen.

Uudelleentyöllistämisentuen saaminen edellyttää sähköisen hakemuksen tekemistä. Haku aukeaa lain voimaan tulon jälkeen.

Juttua korjattu 29.5. 2020 klo 19.31: Otsikossa kerrottiin, että laki tulisi voimaan viimeistään 5.6. Päivämäärä on kuitenkin tavoite, ei takaraja.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi