15.2.2022 klo 15:15
Uutinen

Laki tartuntatautipäivärahasta hyväksyttiin – ”Aivan liian myöhään, mutta kuitenkin”

Eduskunta hyväksyi tiistaina lakimuutoksen, joka mahdollistaa koronapotilaille tartuntatautipäivärahan saamisen ilman tartuntatautilääkärin virallista eristysmääräystä. Laki on oikeudenmukainen ja hyvä, mutta yrittäjien ja yritysten kannalta hallituksen lakiesitys tuli aivan liian myöhään.

Tartuntatautipäivärahaa voi saada, jos työntekijällä on laboratoriotestillä todettu koronatartunta ja lääkäri suosittelee häntä jäämään pois töistä tartuntariskin takia. Kotitesti ei siis riitä. Lisäksi tarvitaan lääkärintodistus.

Muutos tulee voimaan takautuvasti 1.1.2022. ja on voimassa kesäkuun loppuun saakka.

Tartuntatautipäiväraha maksetaan työnantajalla, jos työnantaja maksaa poissaolon ajalta palkkaa. Tartuntatautipäiväraha korvaa täyden ansionmenetyksen.

Esitys on erinomainen, kuten Yrittäjämedioiden jutussa tammikuussa todetaan.

Byrokratia hidastaa ja kiukuttaa

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko avasi ajatuksiaan ja aikataulua aiheeseen liittyneestä päätöksenteosta blogissaan, jonka otsikko on ”Pikkasen kyrsii”.

Lakiesitys annettiin 27. tammikuuta. Vaikka kaikki olivat yksimielisiä lain tarpeellisuudesta ja sen hyväksyntä oli käytännössä varmaa, byrokratia vie Risikon mukaan viikkotolkulla aikaa ennen kuin päätös asiasta saadaan.

Moni on jäänyt ilman lääkärintodistusta, sillä testaus on ollut ruuhkautunut ja tartuntatautilääkäreiden kädet täynnä.

– Jos tämä homma olisi hoidettu oikein, olisi hallitus antanut lakiesityksensä ajoissa, eikä aivan liian myöhään, kuten nyt tapahtui. Samalla hetkellä hallitus olisi toimittanut tiedon sairaanhoitopiireille, terveyskeskuksille, alan yrityksille ja työterveyshuoltoon sekä kehottanut A) testaamaan kaikki lakimuutoksen tarkoittamat työntekijät ja B) antamaan heille jonkun lääkärin kirjoittaman todistuksen siitä, ettei työpaikalle ole menemistä niin ja niin moneen päivään, Risikko kirjoittaa.

Risikon mukaan todellisuudessa testejä ja todistuksia on pitänyt vaatia ja anella. Terveysviranomaiset ehkä tuudittautuivat siihen, että tilanne hoituu etätöillä ja sairauslomilla ajattelematta kustannuksia. Kaikki koronatartunnan saaneet eivät ole myöskään työkyvyttömiä, mutta tartuttavat virusta silti, jos tulisivat työpaikalle.

– Ei pandemia ole työnantajan syy. Ja tosiasiassa tartuntatautilain mukaisesta korvauksesta leijonanosa rahoitetaan työnantajien, palkansaajien ja yrittäjien vakuutusmaksuilla.

Edit: Juttua päivitetty aikamuotojen osalta 15.2.2022.

Toimitus
Toimitus