Kati Saari kiivastui lakosta somessa
– En ole hallitusta vastaan enkä sen puolella. Olin kriittinen lakon ajankohdalle. Nämä ovat tärkeimpiä myyntipäiviä. Koko vuosi voi mennä vihkoon, jos tämä viikko menee vihkoon, Kati Saari sanoo. Kuva: Pinjasphotography

Lakosta kiivastuneen Tam Silkin toimitusjohtajan somekiukku sai tukea yrittäjiltä: ”Olen teräväkielinen nainen”

– Tässä kävi nyt niin, että kun Mikko ja Matti tappelevat, Pekka saa lumipallon päähän, Kati Saari puuskahtaa lakosta.

Tänään torstaina alkanut kahdentoista SAK:n liiton lakkoilu on herättänyt paljon kritiikkiä yrittäjien keskuudessa.

Lakkoon osallistuu noin 100 000 työntekijää eri puolilla Suomea.

Yksi suorasukaisimmista kommenteista nähtiin LinkedIn-palvelussa, kun Tam Silkin toimitusjohtaja Kati Saari antoi palaa.

”Hävetkää, aikuiset ihmiset, ja tulkaa joskus kokeilemaan millaista tämä yrittäminen oikeasti on. Hyvä olla peilisaleissa (toisten rahoilla) kuukausipalkalla inisemässä. Irrallaan maailmasta”, Saari kirjoitti.

– Olin aika kipakka. Oltiin tiistain aamussa, käsillä on vuoden paras myyntiviikko ja sillä hetkellä PAU tuli ulos kertomalla, että se liittyy lakkoon, Saari kertoi Yrittajat.fille torstaiaamuna yrittäessään päästä työpaikalle naapurinsa kyydillä.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kertoi asettavansa postinjakelun lakkoon tänään torstaina. Vielä tiistaina Saari ei tiennyt, miten lakko tulee vaikuttamaan Postin jakeluun.

– Nyt olen saanut ymmärtää Postilta, että lakko ei vaikuta jakeluun. Pakettimme lähtevät asiakkaille aikataulussa.

Saaren mukaan Tam Silkin myynti on lähes täysin Postin ja Matkahuollon varassa.

”Olen teräväkielinen nainen”

Saari kritisoi kirjoituksessa voimakkaasti lakkoilevia liittoja.

”Ollut viime aikoina inflaatiota, kulujen hurjaa nousua, sotaa ja kuluttajakysynnän romahdusta, ollut konkkaennätyksiä ja kaupallisia kriisejä. Ollaan joulumyynnin parhaalla viikolla, niin ettekö te vatipäät vetäise tähän lakon sekoittamaan tämänkin pienen onnenvilkahduksen pienyrittäjän arjessa”, hän jatkoi. 

Saaren mukaan kiukustuminen on hänelle välillä luonteenomaista.

– Tässä vaiheessa syksyn lopussa ja vaikean vuoden jälkeen tuli kiukku. Siitä se lähtee, kun eri vaikeudet osuvat samaan risteyskohtaan. Olen teräväkielinen nainen.

Joitakin sanavalintojaan Saari on pyytänyt anteeksi Helsingin Sanomien artikkelissa. Kirjoituksen jälkeen moni yrittäjä lähestyi häntä.

– Yrittäjät ovat kiittäneet siitä, että uskaltauduin sanoa asiat suoraan. Moni yrittäjä myöntää, ettei ole uskaltanut.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan lakko aiheuttaa ongelmia monelle yrittäjälle, yritykselle ja niiden työntekijöille, joilla on vaikeaa muutenkin taantuman vuoksi.

– Lakolla sahataan oksaa, jolla itse istutaan. Siksi työtaistelu on vailla järkeä ja vastuuta, Pentikäinen sanoo.

– On ymmärrettävää, että tilanne harmittaa yrittäjiä, joista monella on käynnissä vuoden tärkein sesonki. Se voi kirvoittaa kieliä – eri puolilla. Paras tapa puolustaa ja tukea yrittäjiä on ostaa heiltä tuotteita ja palveluita, Pentikäinen jatkaa.

”Haluan vain pitää työpaikat pystyssä”

Toimitusjohtaja painottaa, ettei hän ole yleisellä tasolla lakkoja vastaan.

– En ole hallitusta vastaan enkä sen puolella. Olin kriittinen lakon ajankohdalle. Nämä ovat tärkeimpiä myyntipäiviä. Koko vuosi voi mennä vihkoon, jos tämä viikko menee vihkoon. Kuka on päättänyt, että tämä on tarkoituksenmukaista? Tässä kävi nyt niin, että kun Mikko ja Matti tappelevat, Pekka saa lumipallon päähän, Saari sanoo ja viittaa yritysten kärsivän nyt liikaa siitä, että liitot haluavat vaikuttaa hallituksen päätöksiin.

– Minä haluan vain pitää työpaikat pystyssä. Tämä ei ole ollut helppo vuosi. On sellainen tunne, että on juossut 10 kilometriä ja lopussa on vielä vesieste.

Saari astui Tam Silkin toimitusjohtajaksi vuoden 2022 elokuussa. Hänet pestattiin pelastamaan yritys.

– Nyt laiva on kääntymässä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen