16.4.2020 klo 15:48
Uutinen

Lapin maakuntaan 91 kohdan lista selviytymissuunnitelmaksi: Suomen Yrittäjien aluekehittämisohjelma julki

Reilussa kuukaudessa koronakriisi on vahingoittanut kolmea neljäsosaa suomalaisyrityksistä. Kun yrityksillä menee huonosti, myös kotikuntien talous sakkaa ja maakunnan vireys taantuu. Suomen Yrittäjät julkisti aluekehittämisohjelman, johon on koottu 91 keinoa koko maan selviytymiseksi.

Suomen Yrittäjät keräsi aluekehitysohjelmaansa Suomi on yritystensä summa 2.0 ratkaisuja ja työkaluja, jotta alueet ja yritykset voivat selviytyä kriisistä yhdessä. Yrittäjät esittää, että maakuntiin on laadittava selviytymissuunnitelmat.

-Ennätysmäärä yrittäjiä hakee nyt uutta alkua ja suuntaa yritystoiminnalleen. Yrityspalveluiden on tuettava tätä, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo.

-Maakunnat tarvitsevat selviytymissuunnitelman koronakriisistä. Esimerkiksi julkisten kilpailutusten tekeminen fiksusti ja pikavauhtia auttaisi pienyrityksiä heti, Kujala jatkaa.

Julkiset hankinnat liikkeelle pikavauhtia

Nyt julkinen sektori voi olla nyt äärimmäisen tärkeä asiakas monelle yrittäjälle.

-Julkiset hankinnat voivat pitää yrittäjien pyörät pyörimässä. Hankinnat voivat tuoda myös aivan uutta bisnestä yrittäjälle, kun muut asiakkaat ovat kadonneet, Lapin hankinta-asiamies Susanna-Sofia Keskinarkaus sanoo.

-Nyt on sopiva aika sekä toteuttaa ketteriä pienhankintoja että valmistella isompia hankintoja etämarkkinavuoropuhelujen kautta. Kaikissa hankinnoissa voidaan huomioida vaikutuksen oman kunnan elinvoimaan, Keskinarkaus jatkaa.

Erityisen tärkeää on jakaa hankinnat sopivan kokoisiin osiin, jotta useampi yritys pystyy tekemään tarjouksen. Palvelusetelit on myös laskettava liikkeelle mahdollisimman monelle alalle.

Koronan pakottama digiloikka kannattaa käyttää maakunnissa hyödyksi

Koronakriisissä yritykset ottivat kerralla valtavan digiloikan, kun työtä pitää tehdä kotoa. Työn tekeminen on entistä vähemmän sidoksissa paikkaan ja mahdollista eri puolilta maata.

-Tuhannet organisaatiot ovat luoneet toimintatavat etänä työskentelemiselle ja sujuville verkkokokouksille. Jos tätä jatketaan, työn perässä ei välttämättä ole pakko muuttaa kasvukeskukseen, vaan osa ihmisistä voi hyvin asua kaukanakin työpaikasta. Tämä avaa pienille kunnille mahdollisuuden menestykseen, Kujala kertoo.

Yritykset hakevat uutta suuntaa

Yritystoiminnan päivittämisentarve ei kriisivaiheen jälkeenkään häviä, päinvastoin. Ennätysmäärä yrittäjiä hakee nyt uutta alkua ja suuntaa yritystoiminnalleen.

-Yrityspalveluiden on tuettava tätä yrittäjähenkistä uudistamistyötä koko maassa. Yritysten neuvontapalveluiden on mukauduttava palvelemaan tätä uutta aikaa, yrittäjää ja yritystä, joka on kohdannut kovia, mutta haluaa ottaa uuden alun yrittäjänä. On selvää, että jokainen kunta haluaa huolehtia omien yritystensä palveluista mahdollisimman hyvin, mutta kunnan kantokyky ei välttämättä riitä, mikä on omiaan luomaa eriarvoisuutta yritysten välille eri puolella Suomea, Kujala sanoo.

Lapin Yrittäjen toimitusjohtaja Pirkka Salo kertoo, että yhtenä ratkaisuna on muodostaa yhteisiä yrittäjiä ja yrityksiä tukevia palvelukonsepteja kuntien ja elinkeinoelämän toimijoiden kesken.

-Hyvänä esimerkkinä Lapin kuntien ja Lapin Yrittäjien hankinta-asiamiespalvelu. Suunnitteilla oli myös omistajanvaihdoskoordinaattorin palvelut, johon myös kunnat Lapissa sitoutuivat, Salo toteaa.

Tutustu aluekehittämisohjelmaan Suomi on yritystensä summa 2.0.

Lisätietoa:

varatoimitusjohtaja Anssi Kujala, Suomen Yrittäjät, p. 0400 567 925, anssi.kujala @ yrittajat.fi Lapin hankinta-asiamies Susanna-Sofia Keskinarkaus, p. 044 509 0277, susanna-sofia.keskinarkaus@yrittajat.fi Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo, p. 040 039 2139, pirkka.salo@yrittajat.fi