20.6.2019 klo 06:22
Uutinen

Lapin Yrittäjät tsemppaa nuoria yrittäjiä verkostoitumaan ja pitämään Lapin elinvoimaa yllä – ”Siellä tehdään hyvää työtä meidän eteen”

Yrittäjät ovat koko Lapin maakunnan kantava voima. Mitä tulee alueen yrityskentän tulevaisuuden näkymiin, nousevat keskiöön etenkin nuoren polven yrittäjät. Se tiedetään myös Lapin Yrittäjissä, jossa nuoria yrittäjiä kannustetaan verkostoitumaan ja pitämään pintansa pohjoisilla lakeuksilla. Tsempistä on saanut osansa myös Lapin Yrittäjiin kuuluvaa JAG-Yhtiöt Oy:ta varmalla otteella luotsaava Jari Anttonen.

Kuka menee minnekin, kuka ehtii mitäkin ja kuka vastaa mistäkin? Sellaisia peruskysymyksiä pyöritellään harva se päivä vuonna 2009 perustetun, Lapin Yrittäjiin kuuluvan JAG-Yhtiöt Oy:n päätoimipisteellä Rovaniemellä. Paitsi saneeraus-, remontti- ja urakointipalveluja, myös järjestyksenvalvontaa ja tapahtumaturvapalveluja tarjoavan yrityksen toiminta-alueena on, ei vähempää kuin ihan koko Lappi.

– Tällä hetkellä toimintaa on Rovaniemen lisäksi Kemijärvellä, Sodankylässä ja Ivalossa. Asettaahan se omat haasteensa, kun välillä täytyy olla tekemässä monia asioita monessa eri paikassa samaan aikaan. Siinä saa työntekijöiden kanssa pohtia, miten mikäkin homma tehdään ja miten joistakin urakoista selvitään, JAG-Yhtiöiden yrittäjä, 35-vuotias Jari Anttonen naurahtaa.

Liki 10 vuotta on kuitenkin jo selvitty. Se osoittanee sen, ettei pohdintoja ainakaan tehdä kieli poskessa tai peukalo keskellä kämmentä. Päinvastoin: JAG-Yhtiöillä homma on hanskassa ja liiketoiminta kasvanut hurjaa kyytiä läpi vuosikymmenen. Nousukiidosta on osin kiittäminen myös Lapin Yrittäjiä, jonka rekisteriin yritys liitettiin jo perustamisen yhteydessä. Syy oli käytännöllinen: alkuaikoina Anttonen kertoo kaivaneensa yhtä lailla Lapin Yrittäjien lakipalveluja kuin muiden yrittäjien tukea. Mies sai, mitä tilasi.

– Olen saanut Lapin Yrittäjiltä paljon konkreettista apua, esimerkiksi sopimuspaperiasioihin liittyen. Olen sitä mieltä, että se on ainoa yrittäjien asemaa aidosti ja oikeasti ajava järjestö. Siellä tehdään hyvää työtä meidän eteen, Anttonen ynnää.


Noin 10 vuotta sitten inarilainen Jari Anttonen perusti yrityksen vailla varmuutta siitä, mitä oikeastaan pitäisi tehdä ja jäisikö viivan alle lantin lanttia. Riskinotto kannatti. ”Nyt meillä on niin porstarifirma, kalustekauppa kuin takkakauppa ja toimintamme kattaa koko Lapin”, Lapin Yrittäjiin kuuluvaa JAG-Yhtiöt Oy:ta luotsaava Anttonen iloitsee.

Multitaskausta taidolla

Lapin Yrittäjissä tiedetään, että yritysten menestyminen on koko Lapin menestymisen ehto. Koko maakunta saa osansa yrittäjäkentällä tapahtuvista onnistumisista niin lisääntyneiden työpaikkojen, verotulojen kuin kasvavan alueellisen elinvoimaisuuden muodossa. Onnistumisia tapahtuu vain yhteen hiileen puhaltamalla. Siksi Lapin Yrittäjien keskeisimpiin tavoitteisiin kuuluu nuorten yrittäjien aktivoiminen ja yrittäjäverkoston vahvistaminen alueella entisestään. Siitä verkostosta myös Anttonen on yrittäjänä saanut hyötyä – ja siltä pohjalta ponnistanut menestykseen.

Inarilaislähtöistä, pian vuosikymmenen mittaista yrittäjätaivaltaan juhlistavaa Anttosta voi hyvin perustein kutsua todelliseksi multitaskaajayrittäjäksi. Kuten toimialan ja ajankuvaan kuuluu, ovat kaikki raudat kuumana yhtä aikaa. Milloin asennetaan uuneja, piippuja ja kalusteita, milloin rempataan ja urakoidaan oikein olan takaa ja milloin huolehditaan juhlakansan turvallisuudesta Lapin ravintoloissa, yökerhoissa ja tapahtumissa. Heikkohermoisempi tipahtaisi kelkasta jo alkumetreillä. Mutta Anttosella homma on verissä.

– Ehkä se tulee jostain selkäytimestä. Se, että pystyy tekemään monia asioita samaan aikaan ja nauttimaan siitä. Halusin yrittäjäksi jo lapsena ja yläasteella kävin jonkunlaisen yrittäjäkurssinkin, hän taustoittaa.

Synnynnäisiä taipumuksia keskeisempää on kuitenkin takoraudanlujien ammattilaisten 15-henkinen tiimi, jonka jokainen jäsen tuntee alan salat ja kommervenkit kuin omat taskunsa. Tieto siitä, että yrityksen kaikki osa-alueet Lapin kaikissa kolkassa ovat hyvissä käsissä ja hallinnassa, mahdollistaa myös sen, että yrittäjä itse voi hoitaa pitkätkin työreissut vailla huolen häivää. Hommat hoituvat samalla toisaalla kuin vettä vaan.

– Mittariin kertyy noin 50 000 ajokilometriä vuodessa ja laskin joskus, että istun autossa keskimäärin 35 tuntia kuukaudessa. Eihän kukaan pysty tekemään tällaisia juttuja ilman pätevää ja osaavaa henkilökuntaa puhumattakaan uskollisista asiakkaista ja yrittäjäjärjestön tarjoamasta taustatuesta, Anttonen kuittaa.

Kaikkein tärkeimmän taustatuen tarjoaa kuitenkin oma perhe, mikä auttaa jaksamaan hektisimpinäkin aikoina. Elämänkumppanin antama panos, kannustus ja tsemppi on ollut elintärkeää.

– Avovaimo on sisukkaasti hoitanut pian esikoulun aloittavaa tyttöämme minun ollessani pitkillä työreissuilla. Hänelle kuuluu isoin kiitos siitä, että tämä kaikki on mahdollista, Anttonen kuittaa.


JAG-Yhtiöt Oy:n yrittäjä Jari Anttonen on pystynyt aina tiukan paikan tullen tukeutumaan Lapin Yrittäjiin. ”Siellä ajetaan oikeasti yrittäjien asiaa ja tehdään hyvää työtä sekä meidän yrittäjien että koko Lapin yrityskentän hyvinvoinnin eteen”?, Anttonen tietää

Räpeltämisen kautta voittoon

Raotetaan vielä verhoa kymmenen vuoden takaiseen aikaan. Yritystoiminnan lähtökuoppa näytti suurin piirtein tältä: vahvat yrittäjän geenit omaava nuorukainen hyppää yksinään yrittäjän saappaisiin, perustaa toiminimen ja liittyy Lapin Yrittäjiin. Alussa mies tekee ovihommia portsarina ja myy samalla Puustellin keittiöitä. Vuoden päästä hän uskaltautuu pestaamaan ensimmäisen työntekijän portsarin hommiin.

– Näin jälkikäteen täytyy sanoa, että olihan se aikamoista räpeltämistä. Ei oikein ollut hajua siitä, mitä pitää tehdä ja pystyykö tästä saamaan edes itselleen palkkaa, Anttonen naurahtaa.

Alku aina räpeltämistä, mutta lopussa kiitos seisoo. Yhden miehen portsarihomma paisui huimaa vauhtia merkille pantavan mittavaksi yritystoiminnaksi ja JAG-Yhtiöt vakiinnutti asemansa alan asiantuntijana ja tärkeänä työllistäjänä alueella. Eikä alkuperäisestä toimialastakaan tarvinnut luopua: portsarihomma elää edelleen. Mutta se ei ole enää yksin. Yrityksen toiminnan piiriin kuuluvat myös Puustellin kalustekauppa Aittatiellä sekä Rovaniemen Uunisepät Vierustiellä. Lisäksi yritys vuokraa omia kiinteistöjään.

– Kasvun eteen on tehty kovasti töitä ja tehdään edelleen. Kyllä tämä pohjoinen on niin pieni markkina verrattuna etelään, että jokaisesta asiakkaasta on taisteltava, jos mielii tehdä kauppaa, Anttonen ynnää.

Samoilla linjoilla ollaan Lapin Yrittäjissä. Lappiin tarvitaan lisää yrittäjiä alueen elinvoiman ja kilpailukyvyn säilyttämiseksi ja kasvattamiseksi. Pohjoisen ulottuvuuden ja sen erityispiirteinen korostaminen on keskeistä ja jos jossain, niin Lapissa on puhallettava yhteen hiileen!

Lataa opas:
Kansainvälistymisen ja kasvun palvelut ja rahoitus 2018