21.6.2018 klo 06:16
Uutinen

Lapin Yrittäjien paikallisyhdistyksiin liitytään nyt ennätysmäärin – ”Olemme kärjessä sekä näkyvyydessä, että jäsenkehityksessä!”

Lapin Yrittäjien jäsenmäärän nettokasvu on ollut Suomen Yrittäjien aluejärjestöistä suurinta. Siitä kunnia kuuluu etenkin uudelle viestintästrategialle, jonka ansiosta Lapin Yrittäjät näkyy ja kuuluu sähköisen median kaikilla kanavilla. Sosiaalisessa mediassa näkyvyyden takaa sähköinen jalanjälki #lapinyrittäjät.

Lapin Yrittäjät on ihmisyyden ja yrittäjyyden ytimessä. Suomen Yrittäjien pohjoisimmassa aluejärjestössä tiedetään, että yhteistyö on menestyksen avain ja että ihminen, niin kuin porokin, on laumaeläin. Muitakin yhtäläisyyksiä löytyy: Jos ilta on pimeä, ja poro ei ilmoita itsestään, ei sitä myöskään näy. Kahden viimeisen vuoden aikana huippuunsa hiottu viestintästrategia on tehnyt Lapin Yrittäjistä kulkuset kaulalla ja heijastinliivit päällä kulkevan porotokan. Se näkyy ja kuuluu!

– Olen satsannut Lapin Yrittäjien viestintään sillä ajatuksella, että jos meitä ei näy, emme ole olemassa! Olen myös pyrkinyt saamaan paikallisyhdistykset mukaan viestintään, koska yhteinen visio rakentaa yhteishenkeä. Menestyvillä yhteisöillä on kyky viestiä tiiminä, toteaa Lapin Yrittäjien yhteyspäälliköksi syksyllä 2016 nimetty Mervi Saukko.

Positiivinen poikkeus trendissä

Mitä sitä turhia kainostelemaan? Lapin Yrittäjien jäsenmäärän nettokasvu on ollut kuluvana vuonna Suomen Yrittäjien aluejärjestöistä suurinta. Nousukiito on pitkälti tehokkaan, kaikki Lapin nurkat ja kolkat tavoittavan viestinnän ansiota. Lapin Yrittäjissä viestinnän tiedetään olevan keskeinen osa vaikuttamista ja siksi siihen satsataan sata lasissa ja täydellä sydämellä. Keskiössä ovat uutiset ja paikalliset sisällöt.

– Jos haluamme olla vaikuttava toimija, täytyy meidän onnistua viestinnässä laajalla rintamalla läpi koko järjestön ja kaikilla kanavilla.Tärkeää on myös muistaa, että jokainen yrittäjäjärjestössä toimiva henkilö on paitsi viestien vastaanottaja, myös viestijä, Saukko korostaa.

Lapin Yrittäjien toimintaa kuvaa hyvin se, että aitaa ei koskaan ylitetä sieltä, missä se on matalimmalla. Sama perusperiaate pätee kaikkeen toimintaan, viestintä mukaan lukien. Tähtäimessä on koko ajan sekä määrä, että laatu ja monien viestintäkanavien yhdenaikainen hyödyntäminen jäsenten tavoittamiseksi. Viestintä seuraa myös aikaansa. Printti on menneen talven jäkälää ja sähköinen viestintä uusi musta.

– Olemme tehneet määrätietoisesti töitä sen eteen, että jäsenkehitys lähtisi nousuun. Muun muassa paikallisyhdistysten aktiivinen ote, sähköinen uutiskirje, telemarkkinoinnin kautta tehtävä jäsenhankinta ja Lapin Yrittäjien minisaitti Lapin Kansassa ovat edesauttaneet positiivista kehitystä, Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo luettelee.

Positiivinen kehitys ei ole ollut itsestäänselvyys. Käänne on erittäin positiivinen, vähän yllättävä ja hiukan vallankumouksellinenkin. Viimeisten parin vuoden ajan kaikkien Suomen Yrittäjien aluejärjestöjen yhteinen trendi on nimittäin ollut se, että jäsenmäärät liukuvat hitaasti ja tasaisesti alamäkeen.

– Me olemme nyt kärjessä sekä näkyvyydessä, että jäsenkehityksessä. Lähestymme hiljalleen 3000 jäsenen rajaa. Taisimme siis poiketa trendistä!, Salo arvioi.

Pellolainen Anu Lampela on ensiavun ja terveystiedon kouluttaja, lähihoitaja ja sairaanhoitaja, jokaotti vastikään rohkean loikan ja lähti yrittäjyyden tielle. AlCare -yrityksen perustamisen yhteydessä syntyi myös päätös liittyä Yrittäjiin. ”Yrittäjyys mahdollistaa sen, että olen myös enemmän kotona ja läsnä lapsille kuin tehdessäni kolmivuorotyötä terveyskeskuksessa. Yrittäjien jäsenyys tukee sekä työ-, että perhe-elämää”, hän summaa.

Kaikki tiet vievät Lapin Yrittäjiin

Lapin Yrittäjien viestinnässä puhaltavat uudet tuulet, jotka eivät täytä silmiä siitepölyllä vaan tuovat mukanaansuuremman näkyvyyden, helpomman tavoitettavuuden ja matalamman liittymiskynnyksen.Jäseniä putkahtelee rekisteriin kuin poroja tielle sääskiräkkiä pakoon. Osa löytää tiensä yrittäjäyhteisöön jäsenhankkijoiden avulla, osa verkosta, ja suuri osa itsenäisesti luettuaan esimerkiksi Lapin Yrittäjien minisaitilla Lapin Kansan verkossa julkaistun inspiroivan artikkelin.

– Omalla kohdallani Yrittäjiin liittyminen lähti miehen ideasta. Ensin aloin tutustua Pellon ja Lapin Yrittäjien sivustoihin netissä ja sitten otin yhteyttä Pellon Yrittäjien puheenjohtajaan Päivi Heikkalaan. Hän kertoi toiminnasta lisää ja innosti nopeasti mukaan, kertoo Pellon terveyskeskuksen poliklinikalla päivätyötä tekevä ja sivutoimisesti vasta perustettua AlCare -yritystään pyörittävä Anu Lampela.

Ensiavun ja terveystiedon kouluttajan, lähihoitajan ja sairaanhoitajan töitä monipuolisesti tekevä Lampela on vielä yrittäjänuransa alkutaipaleella. Hän uskoo,että liittyminen Yrittäjiin oli oikea ratkaisu juuri nyt, kun avulle, tuelle ja tietotaidolle on kenties eniten tarvetta. Lampelan toive on, että oma yritys työllistäisi hänet tulevaisuudessa kokonaan, jolloin oman ajankäytön voi organisoida paremmin vastaamaan perhe-elämän tarpeita. Myös siirtymävaihetta koskevissa asioissa hän uskoo saavansa apua yrittäjäjärjestöltä.

– Olen tyytyväinen, että liityin Yrittäjiin tässä vaiheessa. Toivon, että jäsenyys auttaisi oman yritystoiminnan kasvattamisessa ja muiden yrittäjien ja yhteistyötahojen kanssa verkostoitumisessa. Jäsenille näyttäisi olevan tarjolla valtavasti etuja, tukea ja turvaa tarvittaessa! Lampela iloitsee.

Positiivisen kehityksen aallonharjalle hyppäsi hiljattain myös ivalolaisen Salon Arctic Nails & Beauty -yrityksen yrittäjä, kynsi- ja ripsiteknikko Virpi Portti. Jäsenyys oli ollut mielessä jo pidempään, eikä suinkaan vähiten siksi, että Inarin paikallisyhdistyksen jäsenet olivat usein pyydelleet Porttia mukaan porukkaan. Lopulta kohtalo, eli Lapin Yrittäjien uusi viestintästrategia yhdessä Connection Housen lappilaislähtöisen jäsenhankkijan kanssa puuttuivat peliin. Puhelin soi ja jäsenyys oli sillä sinetöity.

– Soitto tuli oikein sopivaan saumaan. Täällä Ivalossa on aktiivisesti toimiva yrittäjäporukka, joka on pienelle yritykselle tärkeä taustatuki. Uskon ja toivon, että jäsenyys tuo mukanaan verkostoitumista muiden yrittäjien kanssa ja lisää hyödyllisiä vinkkejä vanhoilta konkareilta, Portti sanoo.

Ivalossa toimivan, Salon Nails & Beauty -yrityksen yrittäjä Virpi Porttion yksi Lapin Yrittäjien tuoreimmista jäsenistä. – Pienenä toimijana koen, että yrittäjäjärjestö on erittäin hyvä taustatuki. Toivon, että Yrittäjät pitävät jatkossakin pienten yritysten puolia tässä kovassa maailmassa, hän ynnää.