20.6.2020 klo 10:02
Uutinen

Lapissa toimivat 17-vuotias Sofianna ja 18-vuotias Eetu eivät etsineet kesätöitä vaan perustivat omat 4H-yritykset: -Yrittäjänä ei ole koskaan ollut sellainen olo, että hitsi kun pitää lähteä töihin

Tämä poikkeuksellinen kevät on nostanut 4H-yrittäjyyden suosiota palkallisten kesätyöpaikkojen peruuntuessa. 4H-yrittäjinä Tervolassa toimiva Sofianna nauttii siitä, että saa tehdä omaa harrastusta työkseen, ja Tornion alueella työskentelevä Eetu on oppinut yrittäjänä paljon.

Sofianna Hanhisuanto on 17-vuotias 4H yrittäjä Tervolasta, hän toimii nyt toista kesää eläimiä ja ihmisiä valokuvaavan BySofianna-nimen takana. Hanhisuanto on aina ollut kiinnostunut valokuvaamisesta. Konkreettinen liike oman 4H-yrityksen perustamiseen syntyi, kun hänen isosiskonsa tarvitsi apua kesäkahvilan kuvien ottamisessa vuosi sitten.

-4H-yrittäjäksi oli helppo lähteä. Kun aloitin vuosi sitten, meni alkuaika asiakkaiden etsimiseen ja muuhun opetteluun. Nyt toisena kesänä voin onnekseni sanoa, että minulle on jo kertynyt oma pieni asiakaskunta, Hanhisuanto iloitsee.

4H-yrittäjäksi voi lähteä 13-28-vuotias nuori, jonka liikevaihto on 50-7000€. 4H-yrittäjyys on ammattiyrittäjyyttä kevyempää, mutta silti aivan oikeaa liiketoimintaa. Nuori saa 4H-yhdistykseltä kaikki tarpeelliset opit ja tuen yrityksen pyörittämiseen. Hanhisuanto sanoo, että 4H-yrittäjänä toimiminen on opettanut paljon ja sytyttänyt palon toimia valokuvaajana myös tulevien palkkatöiden ohella.

-4H-yrittäjänä toimiminen eroaa paljonkin palkallisesta kesätyöstä. Yrittäjänä saan itse päättää omista työajoista ja siitä mitä teen. Asiakkaani ovat sinällään ainoat, joita minun tarvitsee kuunnella, Hanhisuanto kertoo.

-Yrittäminen kiinnostaa minua jatkossakin, etenkin valokuvaajana toimiminen tulee varmasti kulkemaan mukanani myös mahdollisten palkkatöiden ohessa. 4H-yrittäjänä ei ole koskaan ollut sellainen olo, että hitsi kun pitää lähteä töihin, hän jatkaa.

Lisää mahdollisuuksia työelämään

Toinen 4H-yrittäjänä itsensä työllistävä on erilaisia pihahoitopalveluja tarjoava Eetu Frantti. Torniossa sijaitseva E. Frantti -nimellä toimiva yritys toteuttaa esimerkiksi nurmikon leikkausta, haravointia, pieniä raivaustöitä raivaussahalla tai siimaleikkurilla sekä pienrakennusmaalausta vaikkapa aitoihin tai latoihin. Frantin yhteystiedot saat Tornion 4H-yhdistykseltä. Hanhisuannon tavoin myös Frantti on toiminut 4H-yrittäjänä muutaman vuoden ajan.

-Olen tehnyt ennen yrittäjyyttä kesätöitä toiselle, mikä on ollut mukavaa, mutta yrittäjänä toimiminen on tuonut uusia mahdollisuuksia. Olen tykännyt yrittäjyydestä paljon, saan itse päättää mitä teen ja milloin. Samalla olen oppinut työnteosta enemmän, sillä yrittäjänä vastaan kaikesta itse, Frantti kertoo.

Frantti kannustaa yrittäjyydestä kiinnostuneita nuoria kokeilemaan yrittämistä. 4H-yrittäjyys voi antaa siihen pehmeän laskeutumisen.

-Minun yritykseni alkuaikana äitini auttoi laskutuksessa ja muussa. Olen oppinut tänä aikana paljon, ja nyt jo parin vuoden ajan yrittäjänä toimineena asiat tuntuvat sujuvan luonnostaan, Frantti sanoo.

4H-liitolle työskentelevä, Yritystä pelissä -hankkeen projektipäällikkö Jenni Pulska kertoo, että 4H-yrittäjyys on kovassa suosiossa.

Kesätöiden peruuntuminen innosti kokeilemaan yrittäjyyttä

4H-yrittäjien määrä on kasvanut vuosittain. Nyt poikkeuksellisen kevään jälkeen ja kesätyöpaikkojen menetyksen vuoksi 4H-yrittäjyydelle on todella paljon kysyntää. Näin kertoo Suomen 4H-liitolle työskentelevä, Yritystä pelissä -hankkeen projektipäällikkö Jenni Pulska. Hänen mukaansa monet 4H-yrittäjät jatkavat toimintaansa kesän jälkeen talvella.

-4H-yrittäjäksi voi lähteä kuka tahansa 13-28-vuotias nuori. Aiempaa kokemusta ei tarvitse, sillä opit saadaan maksuttomilta ja kaikille avoimilta yrityskursseilta, joita on järjestetty tänä vuonna lähes kaikilla niillä alueilla Lapissa, missä on 4H-yhdistyksiä. Tälle on todella paljon kysyntää, Pulska kertoo.

Elokuussa Rovaniemelle on avautumassa 4H:n Business Lab Lappi, jonka tarkoituksena on auttaa 4H-yrittäjiä pulmakohdissa. Business Labissa järjestetään koulutuksia esimerkiksi kirjanpidosta, markkinoinnista ja laskutuksesta, jotka mietityttävät nuoria usein. Teemaillat striimataan Lapin alueen 4H-yhdistyksiin, jotta kauempanakin asuvat pystyvät hyötymään näistä.

-Kannattaa ehdottomasti kokeilla 4H-yrittäjyyttä, jos se yhtään kiinnostaa. Yrittäjyys voi tuntua isolta hypyltä tuntemattomaan, mutta lopulta kyse on aika yksinkertaisista asioista, Pulska kertoo.

-Lisäksi kannustan Lapissa toimivia yrittäjiä olemaan yhteydessä paikallisiin 4H-yrittäjiin ostamalla heiltä tuotteita ja palveluita. Myös osaaville yritysohjaajille on aina tarvetta, eli kannattaa olla yhteydessä paikalliseen 4H-yhdistykseen, jos kiinnostusta nuorten mentorointiin löytyy. Yrittäjät itse kun ovat parhaita asiantuntijoita yrittäjyydestä puhuttaessa, Pulska jatkaa.