22.8.2019 klo 06:02
Uutinen

Lappilainen yksinyrittäjä johtaa itse itseään – ”Kannattaa aina luottaa itseensä ja kuunnella omaa intuitiota, se vie yrittäjyydessä pitkälle”

Rovaniemeltä muutaman mutkan kautta Ivaloon päätynyt Marja-Maija Valtonen hyppäsi yrittäjyyden rattaisiin vuonna 2017, kun hän perusti hampusta kodintekstiilejä valmistavan HEMPEAn. Yksinyrittäjän taival on muovannut Valtosesta parhaan mahdollisen pomon itselleen mutta samaan aikaan myös haastanut häntä, sillä kaikesta täytyy vastata yksin.

Suomessa on yli 170 000 yksinyrittäjää, joista yksi on Marja-Maija Valtonen. Valtonen on aina rakastanut luontoa, käsitöitä ja ylipäätäänkin kaikkea luovaa tekemistä, mistä lähti kipinä oman yrityksen, HEMPEAn, perustamiseen. Intohimosta syttynyt liekki loimuaa tällä hetkellä suuresti, kun HEMPEAn vuodevaatteet, pyyhkeet, pöytäliinat ja monet muut kodintekstiilit valloittavat Suomea.

-Innostuin yrittäjyydestä, kun työskentelin useamman vuoden aloittelevien yritysten parissa Saksassa. Siellä näin yrittäjien palon omaa työtään kohtaan, minkä jälkeen päätin, että haluan kokea tuon saman tunteen asian parissa, josta nautin. Nyt, pari vuotta myöhemmin, suunnittelen ja valmistan kestävää sekä luonnolle ystävällistä designia.

Valtonen työskentelee yritystoiminnan ohella laboratoriohoitajana, ja on äiti kahdelle pienelle lapselle. Näin ollen aamut, illat sekä viikonloput ovat otollista aikaa sivutoimiselle mutta kunnianhimoiselle yksinyrittäjälle. Lapin Yrittäjät tukevat yksinyrittäjyyttä, joka on myös Valtoselle ihanteellinen yritysmuoto tällä hetkellä.

Oman kädenjälkensä pomo

Heti oman yritystoiminnan alkumetreillä Lapin Yrittäjiin liittynyt Valtonen saa itse päättää laajasti omaan yritykseen kohdistuvista asioista. Käytännössä kaikki – mitä tehdään ja milloin – on Valtosen hyppysissä.

-Yrittäjänä saan itse määrittää, mitä haluan tehdä ja mikä tuntuu oikealta ratkaisulta. Saan itse ottaa vastaan yhteistyötarjouksia tai kieltäytyä niistä. Lisäksi saan valmistaa sellaisia asioita ja tuotteita, jotka ovat minulle tärkeitä.

Yksi suurimmista yrittäjyyden tuomista vapauksista on Valtosen mielestä työaikojen vapaa määrittely. Perheen äitihahmona on suuri etu, että hän voi muotoilla HEMPEAan käytetyt työtunnit lastensa mukaan.

-Halusin sellaisen yritysmuodon, jossa voin joustavasti valita työaikani. Tämän vuoksi en ole halunnut yhtä kivijalkakauppaa, jossa minun tulisi olla päivittäin aukioloaikojen puitteissa. Designiani voi ostaa verkkokaupasta sekä kahdesta jälleenmyyntipisteestä, jotka ovat Arctic Design Shop Rovaniemellä ja Kaarna Living Helsingissä.

Lapin Yrittäjissä tiedostetaan, että yksinyrittäjyys on tällä hetkellä suosiossa, joten heille on tarjolla neuvontaa sekä apua yritystoiminnan kaikissa vaiheissa. Myös Valtonen on hyödyntänyt Lapin Yrittäjien neuvontapalveluita, ja opetellut samalla olemaan itse oman toimintansa paras pomo. Ajan saatossa hän on oppinut johtamaan itseänsä mallikkaasti.

-Aina tulee luottaa omaan sisäiseen intuitioon: jos joku ei tunnu oikealta, sitä se ei suurella todennäköisyydellä olekaan. Muutaman kerran olen suostunut yhteistyöhön, joka ei ole päättynyt halutulla tavalla, ja prosessista on jäänyt huono maku suuhun. Nykyään luotan omaan vaistooni aivan kaikessa, enkä lähde mukaan mihinkään, mikä epäilyttää.

HEMPEAn toimitusjohtaja, yksinyrittäjä Marja-Maija Valtonen, hyödyntää yrittäjän vapautta: – Halusin sellaisen yritysmuodon, jossa voin joustavasti valita työaikani. Tämän vuoksi en ole halunnut yhtä kivijalkakauppaa.

Joustavuudella eteenpäin

Valtonen on kahden lapsen äiti, palkkatöissä käyvä ja omaa yritystä pyörittävä tehopuurtaja. Miten hän saa pidettyä käsissään niin monta lankaa yhtäaikaisesti?

-Pyrin siihen, että en mietti yrittäjän vastuuta liian raskaasta näkökulmasta. Teen kaiken tekemäni parhaalla mahdollisella tavalla, ja virheistä oppii. Yksinyrittäjänä olen periaatteessa jatkuvasti kiinni työssäni, mutta työt hoituvat huolellisella aikatauluttamisella sekä vapaa-ajan määrittämisellä.

Valtosen yritystoiminta on suhteellisen uutta, ja hän harjoittaa sitä sivutoimisesti. Sivutoimisena yrittäjänä toimiminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Valtonen hoitaisi hommat ikään kuin vasemmalla kädellä.

-Olen todella tyytyväinen, että olen saanut jatkuvasti kasvatettua toimintaani. Palkkatöiden ohessa yrittäjänä toimiminen vaatii joustavaa tekemistä. Silloin tällöin töitä on paljon, ja se on raskasta. Tämä on kuitenkin oma valintani.

Valtonen tietää, että yksinyrittäjä kaipaa silloin tällöin työkaveria, jonka kanssa puida läpi työpäivän aikana tapahtuneet asiat. Toisesta päästä olisi apua myös silloin, kun tulee uusi ongelma, jota ei ole vielä aiemmin joutunut kohtaamaan.

-Haastavina hetkinä sitä toivoo, että olisi joku kaveri yhdessä puimassa asioita. Tiukan paikan tullen konsultoin omaa lähipiiriäni sekä muita yrittäjiä, joiden kanssa voin jakaa tuntemuksia.

Lähipiirin lisäksi Lapin Yrittäjät on ollut Valtosen tukena erilaisissa yrittäjyyteen liittyvissä pohdinnoissa. Hän on myös kiitollinen siitä, että on saanut yrittäjäverkoston kautta verkostoitua muihin alueen yrittäjiin.

-Halusin liittyä Lapin Yrittäjiin, sillä sain sieltä turvallisuuden tunteen ja konkreettista tietoa asioihin. Olen myös hyödyntänyt esimerkiksi Lapin Yrittäjien lakineuvontapalveluita.

Rohkeasti kohti omaa vaistoa

Valtosen mukaan yksinyrittäjä voi tuntea raskaaksi oman toiminnan kehittämisen tai uuden projektin aloittamisen, sillä uuden oppimisessa on aina paljon uutta selvitettävää. On kuitenkin tärkeää lähteä purkamaan ongelmaa yksi pala kerrallaan, minkä jälkeen huomaa, että ei se asia niin vaikea ollutkaan.

-Lisäksi, jos oma taitotasoni ei riitä jonkin asian tekemiseen, apu löytyy aina muualta. Itse olen hyödyntänyt esimerkiksi graafisessa suunnittelussa, valokuvauksessa ja ompelussa ulkopuolisia voimia. Suosittelenkin yksinyrittäjille joidenkin asioiden ulkoistamista, jos se on mahdollista. Yksinyrittäjänäkään et kuitenkaan ole yksin.

Valtonen kannustaa kaikkia yrittämään. Tähän kannustaa myös Lapin Yrittäjät, joka tarjoaa erilaisia oppaita ja puhelinsoiton päässä olevaa tukea aloitteleville yrittäjille.

-Itse olin miettinyt yrittäjäksi lähtemistä jo pitkään, ja tehnyt erilaisia laskelmia asian tiimoilta. Jonkun ajan päästä tajusin, että liialla laskemisella ja suunnittelulla en saa mitään aikaiseksi, joten päätin vaan alkaa tuumasta toimeen. Aina voi lähteä pienestä liikkeelle, ja suurentaa toimintaa ajan saatossa. Kannattaa aina luottaa itseensä ja kuunnella omaa intuitiota, se vie yrittäjyydessä pitkälle.

Liity Lapin Yrittäjiin >>