3.7.2020 klo 09:34
Uutinen

Lappilanen yrittäjä Riia otti kesäksi kaksi harjoittelijaa: -Opiskelijat ovat tulevaisuuden työvoima, ja he voivat tuoda omaan yritystoimintaan aivan uusia näkökulmia

Yrittäjän kannattaa pohtia harjoittelijan ottamista, jos hommia riittäisi useammallekin käsiparille. Näin teki Rovaniemellä markkinointiyrittäjänä toimiva Riia, jonka mukaan harjoittelijoiden ohjaukseen käytetty aika maksaa itsensä moninkertaisena takaisin. Kuvassa Aiju Kouva (vas.), Riia Valvimo ja Laura Tyimofejev. Kuva: Laura Tyimofejev

Iloiseksi yrittäjäksi itsensä tituleeraava Riia Valvimo toimii yrittäjänä nimeään kantavassa yrityksessä, Valvimossa. Riia on erikoistunut henkilö- ja asiantuntijabrändäykseen sekä sosiaaliseen mediaan. Valvimo on ollut toiminnassa pian noin vuoden verran, ja reilu kuukausi sitten Riia rekrysi yritykseensä ensimmäiset harjoittelijat.

-Otin yritykseeni kaksi harjoittelijaa, Aiju Kouvan ja Laura Tyimofejevn, sillä halusin päästä opettamaan taitoja omalta alaltani sekä ylipäätäänkin yrittäjyydestä, mitä minulla on. Lisäksi saan taitavilta harjoittelijoiltani apua kiireeseen yrittäjän arkeen. Tiesin, että hommia riittää hyvin kahdelle lisähenkilölle, joten siksi otinkin heti kaksi harjoittelijaa, Riia tiivistää.

Käytännössä harjoittelijoiden ottaminen kävi niin, että Riia otti yhteyttä Lapin ammattikorkeakouluun, jossa Aiju ja Laura opiskelevat tradenomeiksi. Samalla hän valmisteli harjoitteluhaun ilmoituksen, jonka hän toimitti ammattikorkeakoulun kanaviin. Harjoittelijoiden löytymisen jälkeen sovittiin, että molemmat heistä suorittavat kesän kestävässä harjoittelussa 10 opintopistettä, mikä vastaa noin 260 työtuntia.

-Harjoittelijan ottaminen prosessina ei ole vaikea. Kannattaa ottaa suoraan yhteyttä oppilaitokseen, josta neuvotaan varmasti eteenpäin, Riia kertoo.

Molemminpuolista hyötyä

Ennen harjoittelijoiden ottamista Riia oli pohtinut valmiiksi sen, kuinka paljon heidän ohjaamiseen sekä neuvomiseen kuluu aikaa ja muita resursseja.

-Tietysti harjoittelijan ottaminen vie yrittäjältä aikaa, mitä näin yksinyrittäjällä ei muutenkaan paljon ylimääräistä ole. Kuitenkin kaikki se aika, mitä Lauran ja Aijun ohjaamiseen käytän, maksaa itsensä moninkertaisena takaisin. Ajankäyttöä täytyy tarkastella kokonaisuutena, ei vain yhtä päivää kohden, Riia sanoo.

Riia ei ole ainut, joka kokee harjoittelijan ottamisen hyödylliseksi – myös sekä Aiju että Laura ovat molemmat innoissaan sitä, että he pääsevät syventämään osaamistaan omalla alallaan. Aiju on muuttanut Valvimon kotikuntaan Rovaniemelle noin vuosi sitten, samoin Unkarista kotoisin oleva Laura. Harjoittelijoiden myötä Valvimossa alettiin toimia yhä enemmän myös englannin kielellä, sillä Laura työskentelee sujuvammin englanniksi kuin suomeksi.

-Suuntaudun omissa opinnoissani taloushallintoon, ja toivonkin saavani harjoittelusta irti paljon uutta tietoa, jota hyödyntää opiskeluissa ja tulevaisuudessa, Aiju kiteyttää.

-Harjoittelu Valvimolla syventää varmasti osaamistani digitaaliseen markkinointiin. Lisäksi on hienoa päästä oppimaan yrittäjyydestä näin läheltä, Laura lisää.

Riia kannustaa lappilaisia yrittäjiä pohtimaan harjoittelijan ottamista, mikäli apukäsille olisi tarvetta.

-Opiskelijat ovat tulevaisuuden työvoima, ja he voivat tuoda omaan yritystoimintaan aivan uusia näkökulmia. Rohkeasti vaan ottamaan yhteyttä Lapin oppilaitoksiin, Riia vinkkaa.

Voit seurata Aijun ja Lauran harjoittelua Valvimon Facebookissa ja Instagramissa.

Tule mukaan Lapin Yrittäjiin >>