LVI-asentaja Pekka Havantola laulaa, jos asiakkaat pyytävät. (Kuva: Studio Vihtkari)
16.12.2022 klo 08:30
Uutinen

Laulava putkimies menestyy musiikkikilpailuissa ja ilahduttaa LVI-asiakkaitaan: ”Saatan välillä vetäistä biisin”

Putkiasentaja Pekka Havantola tunnetaan nimellä Aito laulava putkimies. Laulajan urakin on ottanut tuulta alleen, sillä Havantola voitti vastikään Iskelmätähti 2022 -kilpailun.

Vaimolta 40-vuotislahjaksi saadut laulutunnit innostivat LVI-alan yrittäjän Pekka Havantolan tosissaan lauluharrastuksen ja -kilpailujen pariin.

– Olihan minulla ollut karaokelaitteet jo vajaat 20 vuotta. Niillä tuli laulettua säännöllisen epäsäännöllisesti, omaksi iloksi ja muiden kiusaksi.

Vuonna 2016 vihtiläinen Havantola täytti pyöreitä. Vaimo oli kuullut toiveen laulutunneista. Havantola sai lahjaksi kuusi käyntikertaa laulupedagogille. Laulutunnit jatkuvat edelleen. Muutaman vuoden päästä ensikäynnistä kuvioihin tulivat myös erilaiset valtakunnalliset laulukilpailut.

Suurimman tähänastisen voiton Havantola pokkasi marraskuun lopussa, kun hän voitti Iskelmätähti 2022 -kilpailun. Hän on päässyt parhaiden joukkoon myös Karaoken Suomen mestaruuskilpailussa ja Suomen huippuartisti -laulukilpailussa. Tammikuussa hän osallistuu Tangokaraoke-kilpailuun.

Sylvian joululaulu avaa padot

Putkiasentajan töitä Havantola on tehnyt yli 30 vuotta. Hän toivoo, että laulamisesta tulisi hänelle vielä uusi ura.

– Olisihan se ihan kiva, jos siitä saisi joskus vähän rahaakin, ja ehkä ammatin. Esiintyminen ja laulaminen ylipäätään ovat tärkeä henkireikä. Joka päivä tulee nykyään laulettua.

Havantola tunnetaan nimellä Aito laulava putkimies. Hän kertoo, että nimi tuli alun perin työkavereiden vitsailusta.

– Homma lähti täysin vinoilusta. Kun menin työmaalle, kaverit aina leukailivat, että aito laulava putkimies tulee. Ajattelin, että no, otetaan se käyttöön, siinähän on hyvä markkinarako.

Laulavan putkimiehen titteli ei kuitenkaan ole tullut turhanpäiten. Havantola suostuu laulamaan asiakkaille, jos he sitä pyytävät. Ja moni pyytää, sillä Havantolalla on vakiintunut asiakaskunta, joka tietää hänen lauluharrastuksestaan.

– Mottohan on, että ain laulaen työtäs tee. Saatan välillä vetäistä biisin. Asiakkaina on ollut aika paljon eläkeläisiä. He istuvat nojatuolissa, ja nyt joulun aikaan saatan laulaa joululaulun. Kun Sylvian joululaulu kajahtaa, niin kyllä siellä ruvetaan kaivamaan Nessua taskusta.

Havantolan mielestä nämä hetket katkaisevat mukavasti työpäivän.

– Ei tämä saa olla niin totista touhua, että hoidetaan vain hommat ja laitetaan lasku perään. Siihen liittyy paljon muutakin kuin itse työnteko. Nykyisin jokaisella on niin hirveä kiire, ettei ole pientä hetkeä jutella vanhusten kanssa, vaikka he ovat useimmiten yksinäisiä.

Laulajana iskelmäorkesterissa

Havantola on laulaja myös yhtyeessä nimeltä Pekka Hoo & Moilaset. Tyyli on sama kuin Havantolalla muutenkin, tanssittava iskelmä.

 – Se on hyvin pitkälle Agentsin tyylistä musiikkia, rautalankaa, joka painottuu kitaramusiikkiin.

Keikkatahti on toistaiseksi ollut maltillinen, pari kertaa kuukaudessa. Pekka Hoo & Moilaset -orkesteri esiintyy erilaisissa juhlatilaisuuksissa ja tapahtumissa. Joulukuuksi keikkailu on rauhoitettu tulevien laulukilpailujen takia.

– Lauluhommat jatkuvat, ja kesää kohden tulee varmasti keikkaa. Heinäkuussa voi tapahtua muitakin jänniä juttuja, hän vihjaa.

LVI-Palvelu Havantola Oy on perheyritys. Havantola pyörittää sitä vaimonsa kanssa, ja työntekijöitä on kuusi. Anoppi tekee kirjanpidon. Yritys täyttää ensi vuonna 10 vuotta. Havantola ei usko, että putkityöt loppuisivat, mutta käsillä oleva taantuma, maailman tilanne ja kohonneet kustannukset mietityttävät silti.

– Ensi vuosi näyttää, mihin suuntaan homma menee. Kyllä taantuma tulee vaikuttamaan pitkällä ajanjaksolla moniin ihmisiin. Tulevaisuus alalla on silti hyvä, maailman tilanteesta huolimatta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen