27.3.2023 klo 09:23
Uutinen

Legendaarinen Sevetin baari sai jatkajat  –  Lappiin rakastunut pariskunta remontoi paikkaa nyt myös majoitukseen

Lappi vei lieksalaisen yrittäjäpariskunnan Annukka Kuusimäki-Räsäsen ja Kari Räsäsen sydämet lopullisesti kolmisen vuotta sitten. Kari rakensi heille silloin mökin lähelle Sevettijärveä.

– Vietimme paljon aikaa pandemia-aikana Partakossa mökillämme. Silloin kypsyi ajatus siitä, että kunpa voisimme aina olla täällä. Kun legendaarinen Sevetin baari tuli myyntiin, päätimme tarttua tilaisuuteen. Hankimme sekä kiinteistön että liiketoiminnan, Annukka kertoo.

Sevetin baarin kiinteistö on puutalo, jonka alakerrassa on tilaa noin 240 neliömetriä ja yläkerrassa saman verran.

– Tämä on talo rakennettu vuonna 1947, ja tässä on ollut kauppa, posti ja parturikin joskus. Baari tässä on ollut aina. Omistajat ovat vaihtuneet ja on tämä ollut tyhjilläänkin jossain vaiheessa, mutta aina se on herännyt uudestaan henkiin, kertoo Annukka.

Annukka ja Kari asuvat noin 50 kilometrin päässä mökillään Partakossa. He muuttivat sinne Lieksasta. Annukka toimi Lieksassa yrittäjänä omassa kotiruokaa kauppoihin toimittavassa Perhekokki Oy:ssä ja Kari työskenteli raskaskonehuollon parissa, mutta irtisanoutui yrityskaupan myötä.

Paikallisten olohuone

– On mahtavaa tulla ulkopuolisena tähän saamelaiskulttuuriin. Se on jännittävää. Täällä puhutaan saamen kieltä. Vaikka olemme ”vierasmaalaisia” täällä, meidät on otettu todella hyvin vastaan. Paikalliset sanovat, että tämä on heidän olohuoneensa. Tulee aivan mieleen tv-sarja Emmerdale, jossa kaikki kävelevät aina pubiin, missä kaikki asiat käsitellään, Annukka nauraa.

Sevetin baarin omistajanvaihdos osui keskelle kiireistä sesonkia, kun pilkkikausi oli juuri alkamassa ja hiihtokausi jatkuu. Sevettijärven kylä sijaitsee Inarin kunnassa kolmisenkymmentä kilometriä Norjan rajalta. Lähin matkailukeskus on Saariselkä noin 180 kilometrin päässä.

– Meille on elinehto, että paikalliset käyttävät baaria. Sen lisäksi asiakaskuntaan kuuluvat vaeltajat, karavaanarit ja pilkkijät. Juuri tuli pihaan 70 hengen bussi, joka pysähtyy tähän lounaalle, kertoo Annukka.

Yksi tärkeä asiakasryhmä Sevetin baarissa on Norjan puolelle menevät ryhmämatkailijat.

Paikallisten tärkein elinkeino on porotalous. Sevettijärvellä asuu muutama sata ihmistä, ja siellä on myös aktiivinen peruskoulu.

Uusia palveluita ja live-musiikkia tulossa

Uudet omistajat remontoivat nyt idyllistä baariaan.

– Laajennamme keittiötä, jotta voimme panostaa enemmän ruokapuoleen. Uutena palveluna meillä on tässä kotiruokalounas. Laajennemme toimintaa myös majatalotyyppiseksi, ja yläkertaan on tulossa neljä majoitushuonetta, kertoo Annukka.

Haaveena on rakentaa pihalle myös vanhan ajan luhtiaitta majoituskäyttöön, hän jatkaa.

Sevetin baarin palveluihin tulee nyt myös karavaanarien matkaparkki, sähköt sekä wc:n tyhjennysfasiliteetit. Sähköpaikkoja on 16. Myös suihkut ja pyykkihuoltopalvelut on saatavilla.

Kiinteistöön kuuluu kolme saunaa.

Jatkossa myös työntekijän rekrytointi on mahdollista.

– Työtä on paljon kahdelle hengelle. Teemme itse ruoat ja kahvileivät. Jos asiakkaita riittää, ihanteellista olisi, jos voisimme myös palkata lisävoimia, Annukka sanoo.

Sevetin baarin yhteydessä on myös pikkuruinen elintarvikekauppa. Elintarvikkeita on myynnissä pienessä huoneessa ja kauppa palvelee sekä paikallisia että matkailijoita. Lähin isompi ruokakauppa on naapurikylässä Näätämössä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen