13.4.2017 klo 07:36
Uutinen

Lemmenkyyhkyt ovat hääkilpavarustelun salainen ase

Häät ruokkivat monenlaista liiketoimintaa. Viehättävä lisä löytyy pomarkkulaislakasta, jossa vuokrattavat lemmenkyyhkyt kujertavat ikuista onnea.

Häissä riittää mietittävää: tarjoilut, puvut, ohjelma, meikit, kampaukset, korut, autot… Osa pareista ulkoistaakin koko paletin hääsuunnittelijalle, joka etsii ja ehdottaa sopivia teemoja. Moni haluaa juhlaansa jotakin uutta ja uniikkia. Pomarkusta löytyy lemmenkyyhkyläisille oiva nimikko-ohjelmanumero!

Pomarkun Kynäsjoella, mäennyppylän päällä kohoaa 1880-luvulla rakennettu keltamultainen pirtti ja pirtin kupeessa kyyhkyslakka. Kynäsjoen Eräpalvelua pyörittävä Jari Vettenniemi ja palkittu lintukoira, englanninsetteri Beaivvas eli tutummin Bea ovat vierailijoita vastassa.

Korintäysi lempeä

Demoamme ex tempore -häät. Lakassa kujertaa kuutisenkymmentä kyyhkyä, joista Jari ottaa tottunein ottein pari ja laittaa koriin. Ne kykkivät kaikessa rauhassa, kunnes kansi avataan. Kaksikko nousee kauniisti siivilleen, tekee muutaman taitolentokiemuran ilmassa ja jää hetkeksi talonräystäälle. Hetken kuluttua ne palaavat kiltisti kotilakkaansa.

– Hääpari voi itse valita omat kyyhkynsä, vaikka kaksi valkoista kyyhkyä tai puolisoiden yksilöllisyyttä korostamaan valkoisen ja mustan tai harmaan linnun, Jari vinkkaa.

Hän suosittelee, että vapautusoperaatiota harjoiteltaisiin etukäteen kotilakan maisemissa.

– Korin avaamista kannattaa testata muutaman kerran, ettei h-hetkellä turhaan pelota tai jännitä.

Linnut toimitetaan vihkipaikalle romanttisessa pajukorissa. Seremonian jälkeen hääpari avaa kannen ja siivekkäät lehahtavat vapauteen. Ne nousevat ilmaan ja tekevät yleensä pari kunniakierrosta ja saattavat istahtaa hetkeksi kirkon katokselle ennen kuin lähtevät kotimatkalle.

Korin avaamista kannattaa testata muutaman kerran, ettei h-hetkellä turhaan pelota tai jännitä, sanoo Jari Vettenniemi

Sisäinen kompassi ohjaa

Tällä hetkellä lintuja on mahdollista toimittaa Pomarkun, Lassilan tai Noormarkun kirkkoihin.

Tavallisimmin lintujen toimintasäde on kolmisenkymmentä kilometriä. Toki historia tietää hurjiakin matkoja, joita viestikyyhkyt ovat taittaneet. Riskit ovat kuitenkin suuret eikä isäntä tietenkään toivo lintujensa joutuvat surman suuhun tai eksyvän matkalla.

– Lintuja ohjaa sisäinen suuntavaisto. Ne osaavat lähteä oikeaan suuntaan ja tunnistavat ilmasta tutut paikat.

Vettenniemi paljastaa myös yhden takuuvarman vinkin kyyhkyparin kotiin saamiseksi.

– Nälkäinen kyyhky suuntaa varmimmin ja nopeimmin kotilakkaan.

Kyyhkyjen suurin uhka on kanahaukka. Vettenniemi on nähnyt haukan nappaavan kyyhkyn lennosta.

Tavallisimmin lintujen toimintasäde on kolmisenkymmentä kilometriä.

Vain yhdellä on oma nimi

Osa kyyhkysistä elelee vanhuudenpäiviään vain lakassa ja ulkotarhassa. Syy ei kuitenkaan ole seniorien iässä.

– Linnut on aikonaan ostettu tänne muualta, ja verissä on vahvana vanha kotipaikka. Ne saattaisivat lähteä etsimään vanhaa, kaukaista kotiaan.

Iän pystyy päättelemään siipisulkien koosta. Sukupuolen määrittäminen sen sijaan on hankalampaa pelkästään ulkonäön perusteella. Vasta soidenkäyttäytyminen paljastaa sukupuolen.

Kynäsjoen kyyhkyt on rengastettu, mutta osoitetta renkaan numerosarja ei kerro.

Vain yhdellä kyyhkysistä on nimi. Vihteljärvi.

– Lintu lähti lakasta ja löydettiin parin viikon kuluttua Vihteljärveltä. Löytäjä laittoi linnusta kuvan kanaharrastajien facebook-ryhmään munatuottajien nettipalveluun ja tunnistin omani. Ajelin sitten paikkakunnalle hakemaan karkulaisen. Siitä asti se on ollut Vihteljärvi.

Lintukoirien oppikoulu

Vettenniemen eräpalveluita tuottava yritys tarjoaa myös koirankoulutusta.

– Kasvatan viestikyyhkyjä pääasiassa lintukoulutuksen tarpeisiin. Kyyhky pidetään pikkulaatikossa pellolla, ja koira päästetään etsimään. Kun koira vainuaa linnun, sen pitää pysähtyä ja osoittaa sijainti isännälleen. Kouluttaja avaa laatikon kaukosäätimellä ja lintu lehahtaa ilmoille. Koira ei saa reagoida tähän.

Omia kyyhkysiään Jari ei syö, mutta vapaa kollega, sepelkyyhky, sen sijaan maistuu.

– Kunhan muistaa paistaa sopivan roseeksi.

Viestikyyhkyt

Vatikaaniveljien verinen loppu

Kirje- eli viestikyyhkyistä riittää tarinoita: totuuspohjaisia ja reilusti. Viestikyyhkyillä on erikoinen taito suunnistaa takaisin kotilakkaansa kymmenien, satojen, jopa tuhansien kilometrien takaa. Sotatantereilla harmaat siipisotilaat ovat toimineet tiedustelijoina ja vieneet tärkeitä viestejä rintamien yli, kuulia linjakkaasti väistellen.

Ikimuistoinen on myös Aku Ankan vanha, kunnon Barks -sarja rohkeasta Silosiipi-kirjekyyhkystä.

Raamatullista glooriaa saa Nooan kyyhky, joka toi öljypuun lehvän mukanaan arkkiin. Rauhankyyhkyn viittaa onkin soviteltu lajille kautta aikojen. Muutama vuosi sitten Paavi Franciscus vapautti valkoisia rauhankyyhkyjä Vatikaanissa. Ne joutuivat heti lokkien ja varisten verisen hyökkäyksen kohteeksi. Metafora ajastamme?

Teksti: Maiju Junko
​Kuvat: Vesa Saivo