11.12.2020 klo 20:42
Uutinen

Lemmikki luotettaviin käsiin – Nuori yrittäjä Jonathan Lindholm sai eläinrakkaudesta kipinän yrittäjyyteen

Alussa oli voitettava luottamus. Kun Tassuvahti Oy starttasi nelisen vuotta sitten, sai silloinen 21-vuotias aloitteleva yrittäjä Jonathan Lindholm tulvan kysymyksiä kiinnostuneilta lemmikinomistajilta. Koirat eivät ole monille pelkästään lemmikkejä, vaan tärkeä osa perhettä eikä niitä haluta luottaa vääriin käsiin.

Vuonna 2016 syksyllä Jonathan Lindholmilla oli pohdinnan paikka: mitä työtä voisin tehdä liiketalouden opintojen ohessa, ja joka tuntuisi omalta jutulta. Hän oli tottunut hoitamaan sukulaisten ja kavereiden koiria aina tarvittaessa. Siitä syntyi eläinrakkaalle nuorelle miehelle ajatus, joka markkinatutkimuksen ja artikkeleiden lukemisen jälkeen kirkastui entisestään. Ehkä lemmikkien ulkoilutuspalvelulle olisi tarvetta. Edes kylmäsoitot alan toimijoille eivät tuntuneet pelottavilta Lindholmista, vaan päinvastoin: niiden avulla hän sai arvokasta tietoa, ja konkariyrittäjät jakoivat mielellään vinkkejä yrittäjyydestä kiinnostuneelle Lindholmille.

Alussa Lindholmin perustaman Tassuvahti-yrityksen toiminta oli Helsingin Lauttasaaren alueella, jossa hän sai ensimmäisiä asiakkaita koirapuistojen ilmoitusten ja sosiaalisen median kautta. Pian kysyntää palvelulle oli niin, että jo keväällä 2017 oli tarve lisäkäsille. Siitä alkoi Lindholmin uusi rooli työnantajana ja yrityksen palvelujen laajentaminen.

Eläintenhoitoa vastuullisesti

Kun ensimmäisiä työntekijöitä alettiin palkata yritykseen, oli tarve luoda toimiva rekrytointiprosessi, jolla varmistettiin se, että lemmikkien hoitajiksi valikoitui alalle parhaiten sopivat henkilöt. Tassuvahti Oy:n ulkoilutus-, vuorokausivahti-, kotikäynti- ja koulutuspalvelut tapahtuvat pääosin lemmikille tutussa ympäristössä, omassa kodissa. Lemmikinomistaja luottaa hoitajalle oman lemmikkinsä lisäksi myös pääsyn kotiinsa. Siinä vaiheessa luottamuksen rakentuminen asiakkaan ja hoitajien välillä on äärimmäisen tärkeää.

Lemmikkien hoitajina toimivat kokeneet ja eläinrakkaat Tassuvahdit, joista jokainen on käynyt läpi eläinlääkärin avulla hiotun monivaiheisen rekrytointiprosessin. Pelkkä eläinrakkaus itsessään ei riitä hoitajaksi haaveilevalle, sillä työ on vastuullista ja vaatii myös paljon tekijältään.

– Koirat ovat kuin perheenjäseniä meidän asiakkaillemme, joten haluamme totta kai, että meillä on A-luokan hoitajia.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Yhdessä kehittäen

Lindholm kokee, että yrityksen suurin voimavara on hoitajat ja toimistotyöntekijät, joiden innokkuus yrityksen palveluiden kehittämiseen on ollut arvokasta. Konkreettisena esimerkkinä hän muistelee sitä, kun kaksi kouluttajataustaista hoitajaa halusi osallistua uuden koirien koulutuspalvelun konseptin rakentamiseen. He pääsivät hyödyntämään projektissa omaa osaamistaan ja samalla Lindholm kehitteli palvelun liiketaloudellista puolta. Työnjako oli toimivaa, kun kaikkien vahvuudet pääsivät loistamaan.

– Koen tärkeänä, että saan auttaa muita kehittymään eteenpäin omalla työurallaan. Se, että näen ihmisten viihtyvän firmassa, jota olen itse ollut rakentamassa, on hienoa.

Vaikka Lindholm on viihtynyt pomon saappaissa, on hän työnantajan ja yrittäjän roolissa joutunut omaksumaan paljon uutta, ymmärtämään erilaisia riskejä ja sopeutumaan niihin. Tukena ovat olleet kaksi mentoria, kollegat ja läheiset, joiden kanssa on voinut vaihtaa ajatuksia. Oman maanantaipäähänpistoksen kehittäminen toimivaksi yritykseksi ja muiden työllistäminen ovat olleet Lindholmille yrittäjyydessä parasta.

– Heti ensimmäisen vuoden jälkeen sain vahvan innon, että haluan olla yrittäjänä niin kauan kuin vain pystyn. Se on ollut tosi hauskaa, motivoivaa ja palkitsevaa tehdä näitä hommia.

Fokus uusiksi

Työssäkäyvien loma-ajat ja arkipäivät ovat olleet yleensä yrityksen vuorokausivahti- ja ulkoilutuspalveluiden sesonkiaikaa, mutta koronakriisi ja etätyösuositus muuttivat tilannetta niin, että palveluiden kysyntä väheni rajusti. Ihmisillä vapautui yllättäen aikaa ulkoiluttaa lemmikkejään, kun työ siirtyi kotiin. Jotain oli keksittävä ja onneksi Lindholmilla oli ideoita taskussaan.

–Korona aiheutti sen, että piti priorisoida uudestaan kaikki budjetit ja miettiä miten mennään eteenpäin. Aloimmekin Tassuvahdin palveluista myymään enemmän koulutuspalveluita. Pitkään on ollut myös tulevaisuuden visionani aivan uuden liiketoiminnan kehittäminen, johon pystyin nyt keskittymään.


KUKA Jonathan Lindholm on yrittäjä, jonka eläinkuume antoi kipinän yrittäjyyteen.
IKÄ 25
YRITYS Tassuvahti Oy on lemmikkien hoitoon keskittynyt yritys, joka tarjoaa ulkoilutusta, hoitopaikkoja, kotikäyntejä sekä koulutuksia koirille ja kissoille pk-seudun lisäksi Tampereella.
PERUSTETTU 2016
HENKILÖSTÖ Hoitajia/freelancereitä on 60 ja sen lisäksi on kaksi toimistotyöntekijää.
MITÄ SEURAAVAKSI Tassuvahdin maanlaajuisen toiminnan laajentaminen, kun koronatilanne on rauhoittunut. Lindholmilla ja hänen tiimillänsä on meneillään uuden liiketoiminnan käynnistäminen lemmikkialalla nimeltään Benni.fi. Lemmikkiruoan kestotilausmalliin sekä lemmikkitarvikkeisiin erikoistuneen verkkokaupan pilotointi alkaa joulukuussa 2020. Benni.fin suunnitelma on laajentaa toimintaansa myymäläketjulla 2021–2023.


Kuvateksti: Vapaa-ajallaan Jonathan Lindholm viihtyy luonnossa, kavereiden ja kalastuksen parissa. Joidenkin vuosien päästä myös oma ”karvakamu” on haaveena. Kuvassa on kaverilta lainattu koira Koda.

Teksti: Valpuri Aalto
Kuva: Jaana Tihtonen

Juttu on alun perin julkaistu lyhennettynä Yritystä Stadiin -lehdessä 3/2020 sekä Företagare-lehdessä ruotsinkielisenä joulukuussa 2020.