3.12.2018 klo 18:35
Uutinen

Lielahden Vuoden Yrittäjä 2018

Lielahden Vuoden Yrittäjä -palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1982 ja jaettiin tänä vuonna 37. kerran. Palkitut henkilöt saavat Suomen Yrittäjien Yrittäjäpatsaan, kunniakirjan ja Yrittäjä-pinssit. Yrittäjäpatsaan kaksihalkoisen, vankan mutta samalla herkästi kuin kukaksi avautuvan Y:n sakaroiden keskellä on kultainen pallo, auringon, elämän ja ihmisen vertauskuva. Se kertoo elinvoimasta ja optimismista, jota yksityisen ihmisen yritteliäisyys ja oma-aloitteisuus aina edustavat, sanalla sanoen: se on yritteliäisyyden ja yrittävän ihmisen symboli.

Lielahden Vuoden Yrittäjä 2018: Jarmo Salminen, Sami Salminen ja Sanna Salminen – Sähköasennus Salminen Oy

Yrityksen toimialana on sähkösuunnittelu ja –asennukset, aurinkosähkövoimalat, automaatiojärjestelmät ja sähkötarvikkeet. Yritys perustettiin toiminimeksi vuonna 2002. Jarmo Salminen oli silloin ollut jo vuosia omalla alallaan vieraalla töissä ja kun töissä alkoi kulumaan niin illat kuin viikonloputkin, mieleen tuli ajatus että miksei saman tien voisi tehdä töitä yrittäjänä itselle. Vuodet olivat nousujohteisia ja yritys kasvoi orgaanisesti. Vuonna 2004 palkattiin ensimmäinen työntekijä, vuotta myöhemmin yhtiömuodoksi vaihtui osakeyhtiö. Vuonna 2006 palkattiin toinen työntekijä ja seuraavana vuonna poika Sami aloitti työt yrityksessä. Vuonna 2008 oli Jarmon ja Samin lisäksi jo 5 työntekijää.

Sami oli ollut ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana isän mukana työmaalla. Uravalinta samalle alalle ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys, Sami vaihtoi viimeisenä päivänä hakupapereihin alan koulutusohjelman toisen hakuvaihtoehdon sijaan. Koulu kuitenkin maistui ja Sami jatkoi ammattikoulun jälkeen ammattikorkeaan. Opiskelun ohessa hän sai hyvää kokemusta ja kontakteja työskennellessään oman yrityksen lisäksi muuallakin.
Vuonna 2014 molemmat lapset, Sanna ja Sami, tulivat mukaan yrityksen omistajiksi ja ensi vuonna heidän omistusosuus tulee sukupolvenvaihdoksen myötä kasvamaan. Tänä päivänä yrityksessä työskentelee Jarmon ja Samin lisäksi 8 työntekijää ja 2 toiminimiurakoitsijaa ovat säännöllisesti apuna. Nykyään alalla käytetään yhä enemmän ja enemmän alihankintaa, sen käyttö on kasvanut ja kertoo Suomessa tapahtuvasta yritysrakenteen muutoksesta; työpaikat syntyvät tällä hetkellä pieniin yrityksiin ja yksinyrittäjien määrä kasvaa.

Yritys on kasvanut ja tehnyt tasaisesti hyvää tulosta. Yrittäjät toteavat, että hyvät yhteistyökumppanit ovat todella tärkeässä roolissa. Menestyksen yksi avain on ollut ”Tehdä juuri se mitä sanot ja osaat”. Tällä hetkellä tavoite on kasvaa kannattavasti ja löytää uudet toimitilat. Isoa kasvua olisi melko helppo saada jos olisi osaavia työntekijöitä, mutta rekrytointi on tällä hetkellä vaikeaa. Henkilöstö on merkittävät voimavara ja on tärkeää, että henkilöstön ja työparien kemiat toimivat.

Asiakkaita ovat niin yksityiset, yritykset kuin julkinen sektori. Eniten kuitenkin tehdään töitä rakennuttajille ja rakennusliikkeille, loppuasiakkaana usein on myös Tampereen kaupunki ja esimerkiksi kesäaikaan koulut ja päiväkodit. Kesät ovat todella kiireistä aikaa. Yksi suurimmista projekteista oli 4 vuotta sitten Kiinteistö Oy Hämeenpuisto 21 ja sen perusparannuksen kvr-urakointi. Kiinteistöön suunniteltiin ja toteutettiin aurinkolämpö ja aurinkosähköjärjestelmät. Hanke oli ensimmäisiä projekteja kokoluokassaan ja palkittiin Pirkanmaan Ympäristöpalkinnolla.

Yrittäjät kertovat, että yrittäjyydessä parasta on isojen projektin valmistuminen ja siinä onnistuminen, näkee työnsä tuloksen. Yrittäjiä motivoi päämäärien asettaminen ja saavuttaminen. Kaikki mitä yrityksessä tapahtuu on itsestä kiinni ja siihen pystyy itse vaikuttamaan. Yrittäjyys ei aina ole niin mukavaa, mutta siinä on ehdottomasti enemmän hyviä kuin huonoja hetkiä. Yrittäjille on tärkeätä myös se, että työllistää ja tuottaa tuloa vastuullisena toimijana yhteiskunnalle vastatessaan 10 hengen toimeentulosta. Yrittäjillä ei ole työpäiviä ja vapaapäiviä, on vain päiviä. Työ ja vapaa-aika sotkeutuvat yhteen. Joskus päiviin Jarmo saa mahdutettua rakennushommia ja kalastusta, Sami puolestaan urheilee ja on mukana nuorkauppakamaritoiminnassa sekä opiskelee yritysjohtamista.