27.8.2020 klo 13:52
Uutinen

Linda Mustakari perusti miehensä kanssa kahvilan samana päivänä kun hallitus sulki ravintolat – Lähiökahvila on ollut menestys

Linda Mustakari ja Juhani Kähösen yrittäjähenkisyyttä on testattu moneen otteeseen. Pariskunta alkoi suunnitella yhteisen kahvilan perustamista Espoon Kivenlahden lähiökaupunginosaan viime syksynä. Kahvila & Putiikki Pupusaari avajaiset oli määrä juhlia 4.-5.4.

– Sinä samana päivänä, kun hallitus määräsi kahvilat suljettaviksi, Mustakari kertoo.

Koska kahvilaan oli investoitu ja kulut juoksivat, se alkoi toimia take away -periaatteella alkuperäisistä suunnitelmista poiketen. Sisätiloihin sai päästää 50 prosenttia normaalista asiakasmäärästä kesäkuun alusta lähtien.

Take away on mahdollista edelleen, ja jonoa on riittänyt ensimmäisestä päivästä lähtien.

Kaikki eivät kahvilaunelmaan uskoneet. Monet ajattelivat, että kilpailua on liikaa, eikä viihtyisälle kahvilalle ole kysyntää.

– Kivenlahtelaiset eivät käy kahviloissa, vaan kapakoissa, minulle kerrottiin. Olen itse lähiöstä kotoisin, ja halusin tuoda palveluita R-kioskin kylkeen. Ei tarvitse lähteä Helsingin Punavuoreen asti kahvilaan. Moni ei ehkä pysty näkemään sellaista, mitä ei ennen ole ollut, Mustakari miettii.

Huolella mietitty konsepti

Pupusaaren omistajapariskunta on miettinyt konseptinsa tarkkaan musiikkia ja värimaailmaa myöten. Pizzan ja hampurilaisten sijaan kahvila tarjoilee esimerkiksi aamiaista koko päivän, koska se on Mustakarin päivän suosikkiateria. Viinit ovat laadukkaita ja pilsnerikin kahvilan omaa.

Kähönen on puoliksi amerikkalainen, ja rapakon takaa tuli ajatus diner-henkisestä paikasta.

Asiakkaat ovat ottaneet paikan omakseen.

– Eräs rouva kertoi, että hän on 30 vuotta odottanut, että voisi juoda kupin espressoa, Mustakari kertoo.

Menestys on ollut niin kannustavaa, että elokuun alussa Espoon Soukkaan aukesi jo toinen Pupusaari-lähiökahvila. On mahdollista, että kolmaskin aukeaa vielä tämän vuoden puolella, jos sopiva tila löytyy.

– On ollut paljon puhetta siitä, miten kaikilla menee huonosi. Meillä on mennyt todella hyvin. Täytyy kuitenkin olla valmius isoihin ja nopeisiin muutoksiin. Lisäksi olemme tehneet todella pitkiä päiviä, Mustakari kertoo.

Haaveesta totta

Kahvila on ollut Mustakarin pitkän ajan unelma. Aviomies oli helppo puhua yritykseen mukaan. Molemmat ovat työskennelleet kahviloissa ja baareissa, mutta työhistoria on pääasiassa muunlaisista töistä.

Mustakari on työskennellyt muun muassa IKEAn taloushallinnon ja liiketoiminnan ohjaustehtävissä, mutta viimeiset neljä vuotta hän on työskennellyt yrittäjänä isältään perimässä Mustakari Mediassa somemarkkinoinnin parissa.

Kähönen on taas työskennellyt melkein koko ikänsä lentokentällä. Hän on kahvilan pääomistaja ja valmistamassa Kähiksen cappuccinoa täyspäiväisesti Pupusaaressa.

– Nyt seuraamme koronatilannetta ja sen vaikutuksia alaan. Seuraava askel toiminnan kehittämisessä on mahdollisuus tilata ruokaa netistä kotiinkuljetuksella, Mustakari sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi