Aki Lindén ja Terveystalo
Ministerin twiittaus herätti kummastelua. Kuva: Getty Images
21.7.2022 klo 13:54
Uutinen

Lindénin twiitti hämmentää – ”Ministeri hyökkää yritysten kimppuun”

Sosiaali- ja terveysministeri Aki Lindénin keskiviikkoinen ulostulo Twitterissä on aiheuttanut hämmennystä. Sosiaalisen median kommentoijat ovat ihmetelleet muun muassa ministerin tarkoitusperiä.

Sosiaali- ja terveysministeri Aki Lindén (sd.) jakoi keskiviikkona iltapäivällä Twitterissä kuvan Terveystalon ilmoituksesta Helsingin Sanomien etusivulla.

– Tämän mainoksen hinnalla saisi tuotettua potilaille 1 000 vastaanottokäyntiä, mutta kaupallisella terveydenhuollolla on oma logiikkansa…, ministeri Lindén kirjoitti jakamansa kuvan yhteyteen.

Tarkemmin kyse oli Lasten Terveystalon mainoksesta.

Twitter-kommentoijien keskuudessa on oudoksuttu sitä, että ministeri otti yhden yrityksen maalitaulukseen. Samaa mieltä on myös Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari.

– Nyt mennään populismin puolelle. Olisi sen sijaan erittäin tärkeä kommentti ministeriltä, että nyt pitää nopeasti alkaa verrata yksityisen ja julkisen sektorin yksikkökustannuksia ja laatua samoilla mittareilla sekä valita parhaat palvelujen tuottamiseksi, Jaskari sanoo.

Lindén jatkoi aiheesta twiittaamista torstaina.

– Oikeistomedia taas ”pillastui”, kun kommentoin yksityisen terveydenhuollon markkinointia. Olen itse ollut yksityislääkärinä 23 vuotta, potilaita runsaasti ilman mainostamista, en pidä fiksuna lisätä terveyspalveluiden kysyntää markkinoinnilla. So simple, Lindén selitti aiempaa twiittiään torstaina.

Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittisen asiantuntijan Henrik Wikströmin mukaan nyt ei tulisi lisätä vastakkainasettelua.

– Ministeritasolla pitäisi keskittyä ratkaisujen löytämiseen vastakkainasettelun lietsomisen sijaan. 

– Nämä ulostulot herättävät turhaa luottamuspulaa, mitä yrityskentällä karsastetaan. Tuntuu kurjalta, kun ministeri hyökkää yritysten kimppuun. Toivomme aitoa dialogia hyvinvointiyhteiskunnan pelastamisesta vastakkainasettelun sijaan, Wickström jatkaa. 

– Julkinen sektori tarvitsee myös yksityistä sektoria. Me olemme koko ajan painottaneet, että uusilla hyvinvointialueella kannattaa panostaa monituottajuuteen, mikä turvaa sen kaikkein tärkeimmän eli ihmisen hoidon. Ilman yksityistä puolta emme saisi tarjottua kaikkia hyvinvointipalveluita suomalaisille. 

Sote-sektorilla työskentelee 400 000 ihmistä, joista 88 000 yksityisellä sektorilla. Alan yrityksiä on Suomessa 18 200, ja näistä kaksi kolmasosaa tuottaa palveluja myös julkiselle sektorille.

Mikko Heino
Mikko Heino