5.6.2020 klo 12:40
Uutinen

Liperin Mylly tuhoutui, yrittäjän maailma romahti: ”Juuri tällä sekunnilla ei ole taistelutahtoa”

Liperin Myllyn tulipalo vei yrittäjältä ainakin hetkeksi uskon tulevaisuuteen. Hän kantaa huolta etenkin työntekijöiden tulevaisuudesta.

Liperin Myllyn toinen yrittäjä Anne Vänskä ei ehtinyt kuin nukahtaa, kun järkyttävä tieto tavoitti hänet. Liperin Mylly oli tulessa. Tuhansia neliöitä tuhoutui.

Tieto palosta tuli kahden aikaan yöllä. Myllyrakennuksen lähistöllä sijaitsevan leipomon yrittäjä oli tullut töihin puolilta öin ja oli huomannut liekit ensimmäisenä. Hän hälytti palokunnan ja ilmoitti yrittäjille.

– Ihan epätodellisen sekasortoinen tilanne, kun ei tiedä, mitä pitää tehdä vai pitääkö. Ei voi ajatella tulevaisuutta mihinkään. Suurin huoli on henkilöstöstä, itkuinen Vänskä kertoo.

Yrittäjä oli palopaikalla pian ilmoituksen jälkeen. Aamuseitsemältä järjestettiin tiedotustilaisuus.

Leipomoyrittäjän nopeasta toiminnasta huolimatta tuli ehti levitä nopeasti myllyrakennuksessa. Paloa sammutettiin vielä perjantaina aamupäivällä. Palon syystä ei ole vielä tietoa.

– Syytä ei voi tutkia, koska paloa sammutetaan edelleen.

Vänskä oli ehtinyt perjantaiaamun aikana olla yhteydessä työterveyshuoltoon. Henkilöstölle järjestetään kriisipalaveri maanantaina. Lisäksi hän otti yhteyttä vakuutusyhtiöön.

– Sieltä ensimmäinen neuvo oli huolehtia omasta ja kollegoiden jaksamisesta ja antaa viranomaisten tehdä oma työnsä.

Aamun aikana Vänskän puhelin soi lähes taukoamatta. Tukea sateli paikallisilta ihmisiltä myös sosiaalisessa mediassa.

– Ihmiset ovat hyvin myötätuntoisia. Tämä iskee koko kuntaan. Harmittaa etenkin se, että meillä oli niin hyvä kehittämisdraivi päällä. Olimme tehneet tuotekehitystä ja kehittäneet yrityksen visuaalista ilmettä.

Rajattu palo levisi ja tuhosi siilot

Vänskä myöntää, että palon syttymissyyn miettiminen ei juuri nyt auta.

– Olen ollut paikan päällä myllyllä koko yön ja aamun. Nyt tulin kotiin katsomaan, miten nuoriso pärjää. En ole juurikaan nukkunut, hän kertoi puolilta päivin.

Liperin Myllyn alueella on useita rakennuksia. Myllyrakennus on niistä yksi kokonaisuus, johon kuuluvat päärakennus, siilot ja varastosiipi.

Palo saatiin ensin rajattua niin, että varastotilat ja siilot eivät olleet välittömässä vaarassa.

– Sitten palo levisi yläpohjan kautta molempiin. Nyt nekin ovat tuhoutuneet.

Liperin Mylly työllistää kahden yrittäjän ohella neljä vakituista työntekijää. Rahallisia menetyksiä Vänskä ei tässä vaiheessa halua arvioida.

– Toiminta on nyt täysin seis. Ei ole tavaran vastaanottoa, tuotantoa eikä toimituksia. Totaalinen tuho. Varasto on kärsinyt vesivahingon, mitään tavaraa ei voi toimittaa.

Hän ei osaa sanoa, mitä jatkossa seuraa.

– Juuri tällä sekunnilla ei ole taistelutahtoa. Täytyy katsoa tilanne ja arvioida. Uusia halleja tehdään kohtuukustannuksilla mutta kun miettii nykyajan elintarvikelainsäädäntöä, elintarvike- ja luomutuotanto on varsinkin todella säädeltyä. Riskinä on, että jää tekemättä.

Kuvat: Anne Vänskän albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi