Räyskälän kyläkauppa
Räyskälän kyläkaupan yrittäjät haluavat säilyttää kylän palvelut.
8.7.2022 klo 08:49
Uutinen

Lopen Räyskälän kyläkauppayrittäjät taistelevat viimeiseen asti, jotta kauppamatka ei pitene 17 kilometriin

Lopen Räyskälän kyläkaupan tuoreet yrittäjät pettyivät, kun Suviseurat ei tuonutkaan toivottua myynnin lisäystä.

Lopen Räyskälässä kyläkauppaa yhdessä miehensä Tuukka Koskisen kanssa pyörittävä Janette Mansikkaharju on harmissaan, sillä viime viikonlopun Suviseurat eivät näkyneet yrityksen kassassa.

Suviseurat keräsi tapahtuman aikana paikan päälle yli 100 000 kävijää. Edellisen kerran seuroja juhlittiin Lopella kymmenen vuotta sitten.

– Saimme kuulla kyläkaupan aikaisemmalta yrittäjältä, ettei tapahtumalla ollut silloinkaan erityistä vaikutusta kyläkaupan myyntiin. Osasimme varautua etukäteen pienentämällä elintarvikehävikkiä, Mansikkaharju jatkaa.

– Kyllähän tämä oli suoraan sanottuna taloudellisesti huono viikonloppu. Se harmittaa, koska juuri nyt pitäisi tehdä kesän parasta myyntiä.

Suviseurojen alueella on kattava ruoka- ja ravintolatarjonta, mikä osaltaan vähensi kävijöiden tarvetta vierailla kyläkaupassa.

– Meiltä haettiin pääasiassa pelkkää energiajuomaa ja tupakkaa. Etenkin nuoret olivat energiajuomien perässä, kyläkauppayrittäjä summaa.

Kyläkaupan tavalliset asiakkaat ovat Mansikkaharjun mukaan pääsääntöisesti paikallisia mökkiläisiä sekä Räyskälän lentokenttää käyttäviä ilmailijoita. Nyt moni kesämökkiläinen oli vuokrannut mökkinsä ja lähtenyt viettämään viikonloppua muualle. Samaan aikaan lentotoiminta oli keskeytyksissä Suviseurojen takia.

Kyläkauppiaalle ongelmia aiheutti viikonlopun aikana tökkinyt matkapuhelinverkkoyhteys.

– Maksukorttilaitteemme toimii matkapuhelinverkkoyhteydellä. Pisimmillään yhteyttä jouduttiin odottamaan viitisentoista minuuttia.

Lähin kauppa 17 kilometrin päässä

Räyskälän kyläkaupan nykyiset yrittäjät aloittivat toiminnan viime vappuna. Kyläkauppa myy elintarvikkeita ja tarjoaa pienimuotoista rautakaupan palvelua. Paikan päällä voi vaihtaa kaasupullon ja osta haketta. Omassa uunissa leivotaan pientä makeaa ja suolaista kahvin seuraksi.

– Päätimme lähteä kokeilemaan toimintaa nyt tai ei koskaan -mentaliteetilla. Teemme kaikkemme, että saisimme homman toimimaan. Haluamme säilyttää kyläkaupan.

Toiminnassa on mukana Mansikkaharjun puolison lisäksi paikallinen maanrakennusalan yrittäjä Jani Tuki. Janette Mansikkaharju on palkkatöissä suoramarkkinointialan yrityksessä.

– Olemme itse Räyskälän alueelta. Haluamme, että kauppa pysyisi täällä, koska muutoin lähin kauppa on Lopella 17 kilometrin päässä. Täällä ei ole mitään lähellä.

Liiketoiminnan jatko selviää Mansikkaharjun mukaan vasta syksyllä, kun kesän luvut ynnätään yhteen.

– Tällaisessa sesonkiluontoisessa toiminnassa on aina omat kommervenkkinsä. Esimerkiksi ostoja ei voi tehdä enää elokuussa. Tiettyjen tuotteiden ostoja on vähennettävä jo nyt. Juomia ja grillattavia menee eniten. Myös kaurapuuron menekki on yllättänyt, yrittäjä kertoo.

Pauli Reinikainen