Lovisea-talo on esillä Loviisan asuntomessuilla.
Lovisea-talo on esillä Loviisan asuntomessuilla.
29.6.2023 klo 13:30
Uutinen

Loviisan asuntomessujen erikoinen kelluva talo sai hintalapun – Katso kuvat vaativasta hinausoperaatiosta

Paikallisten yrittäjien taloprojekti on loppusuoralla.

Kerroimme aikaisemmin Loviisan asuntomessujen taloprojektista, jossa paikalliset yrittäjät ovat olleet näkyvästi mukana.

– Talo on parasta aikaa matkalla, Loviisan Yrittäjien puheenjohtaja Janine Henriksson–Wiberg kertoi Yrittajat.fille torstaina yhden aikaan iltapäivällä.

Kelluva talo hinattiin torstaina paikalleen.

Torstain aikana Lovisea-nimen saanut talo kuljetetaan ”kotiin” eli Loviisan Kuningattarenrantaan. Kyseessä on poikkeuksellinen kohde, sillä Suomessa vastaavia kelluvia taloja on edelleen vähän. Pari sellaista on esimerkiksi Porin Reposaaressa.

Siirto-operaatio on haastava. Talo nostetaan isolla nosturilla halliin, josta talo perustuksineen siirretään 200-neliöisen massiivibetoniponttonin päälle ja hinataan vesitse lopulliseen kohteeseen. Siirtopäivä valittiin tarkkaan, sillä sään on oltava tyyni.

Siirto-operaatio oli haastava.

Yhdeksän yrittäjän yhteisprojekti

Alun perin Loviisan Kuningattarenrannan varteen piti rakentua yhdeksän kelluvaa taloa. Rakennuskustannusten nousu ja materiaalitoimitusten vaikeudet johtivat kuitenkin siihen, että ostajat perääntyivät eikä kelluvia taloja ollut lopulta tulossa asuntomessuilla ainuttakaan. Tässä vaiheessa paikalliset yrittäjät heräsivät.

– Kävimme keväällä kaupungin kanssa neuvotteluja siitä, mitä asialle voisimme yrittäjien puolelta tehdä. Halusimme, että Asuntomessuillla Loviisassa on kelluva vetonaula, joka houkuttelee mahdollisimman monta ihmistä Loviisaan. Tämän hankkeen avulla voimme myös näyttää konkreettisesti, miten hyvää yhteishenkeä Loviisasta löytyy niin yrittäjille kuin asukkaillekin. Hanke osoittaa myös, kuinka monipuolista yritystoimintaa Loviisasta löytyy, Loviisan Yrittäjien puheenjohtaja Janine Henriksson-Wiberg kertoi aikaisemmin Yrittajat.fille.

Projektiin lähti pikaisella aikataululla yhdeksän yrittäjää. He jakavat talon rakennuttamisen kustannukset. Nyt talo on saanut myös hintalapun. Sitä kaupataan 750 000 euron lähtöhinnalla. Kohde myydään tarjousten perusteella.

– Uskomme vahvasti, että tulevaisuudessa Suomessa on enemmän kelluvia taloja. Toivomme myös, että tämä talo poikii myös tulevaisuudessa lisää taloja kyseiselle kadulle loviisalaisten yritysten rakentamina, Henriksson-Wiberg kertoo.

Talon rakennuttaa pääosin loviisalaisista yrittäjistä ja sijoittajista koostuva Loviisan Kelluva Kuningatar Oy. Kohde rakennetaan täysin paikallisin voimin. Mukana on muun muassa clt-elementtitoimittaja, rakennusliikkeitä, lvi- ja sähköalan yrityksiä ja loviisalaisia materiaalitoimittajia.

Loviisan asuntomessut järjestetään 7.7.–6.8.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen