Ludeongelma pahenee Pirkanmaalla
– Ludeongelma on tullut yllätyksenä. Lutikoita voi löytyä siisteistäkin kodeista, mistä kodista tahansa, sanoo tuholaistorjunta-alan yrittäjä. Kuva: Getty Images
20.10.2023 klo 15:01
Uutinen

Ludeongelma pahenee Pirkanmaalla – Torjunta-alan yrittäjä varoittaa virheestä, jota ei kannata tehdä: ”Voi levitä naapuriasunnosta toiseen”

Torjunta-alan yrittäjä luottaa luteiden hävittämisessä 200-asteiseen höyryyn. Myrkkyjen teho on heikentynyt.

– Toisen harmi on toisen onni.

Pirkanmaalla ja Satakunnassa operoivan Satapirkan Tuholaistorjunta Oy:n yrittäjä Rauno Heiskala on huomannut, että ludeongelma alueella on pahentunut. Se on teettänyt yritykselle töitä. Haastatteluhetkellä yrityksen ainoa työntekijä on lutikantorjuntakeikalla.

– Ludeongelma on tullut yllätyksenä. Lutikoita voi löytyä siisteistäkin kodeista, mistä kodista tahansa. En ole löytänyt mitään erityistä syytä, miksi näin on käynyt. Kalusteiden kierrätys voi olla yksi syy, Heiskala epäilee.

Kalusteita kierrätetään muun muassa Facebookin ryhmissä. Heiskala muistuttaa, että joissain tapauksissa ”saaastunut” kaluste on saatettu kuljettaa roskalavalle kertomatta, että taustalla on lutikkaongelma.

– Sitten joku tulee ilmaiseksi hakemaan sohvan itselleen ja ongelma leviää sitä kautta uuteen osoitteeseen, yrittäjä sanoo.

Aikaisemmin etenkin ulkomaan matkailua on pidetty yhtenä reittinä luteiden päätymiseen suomalaiskoteihin. Tämä ei enää nykyään ole ainoa reitti, sillä Suomessa on myös oma lutikkakanta.

Heiskala muistuttaa, että Suomessa sijaitseva hotelli tai majapaikka voi yhtä lailla olla riski. Maailmalla yksi pahimmista ludeongelmista on Pariisissa, missä lutikan voi saada mukaansa taksista, bussista, kahvilasta tai ravintolasta.

Mustat pisteet lakanoissa voivat paljastaa

Luteet ovat hyönteisiä, jotka saavat ravintonsa ihmisen verestä. Yleensä luteet lymyilevät parin-kolmen metrin päässä sängystä ja kiipeävät hiljaisena yöaikana sänkyä ylös nauttimaan ateriansa. Puremat ovat yleensä 2-3 kappaleen ryppäissä ja ne voivat olla kutisevia ja kirveleviä.

– Pääosin luteet ovat sängyn rakenteissa, seinärakenteissa, nojatuoleissa ja yöpöydissä. Joskus luteet voivat liikkua ihmisen vaatteiden mukana paikasta toiseen. Ne eivät kuitenkaan tartu yhtä helposti kuin punkki ruohonkorresta vaan ihmisen täytyy yleensä yöpyä jossakin, Heiskala selvittää.

Kun Heiskala kutsutaan paikalle, hän haastattelee asiakkaan siitä, miten mahdollinen ludeongelma on huomattu. Joskus paljastava tekijä voivat olla luteiden mustien ulosteiden jäljet lakanoissa. Paljain silmin luteita näkee harvoin, sillä päivisin ne eivät liiku. Ulosteet voivat olla hyvin pieniä mustia pisteitä lakanoissa. Jos ludekanta on päässyt kasvamaan isoksi, hyönteisen voi nähdä yöaikaan laittamalla valot huoneeseen.

”Pääosin luteet ovat sängyn rakenteissa, seinärakenteissa, nojatuoleissa ja yöpöydissä. Joskus luteet voivat liikkua ihmisen vaatteiden mukana paikasta toiseen.”

Rauno Heiskala, yrittäjä

Jos torjuntatöihin päädytään, varsinaista myrkkyä ei välttämättä tarvitse käyttää.

– Pääosin teemme torjunnat 200-asteisella höyryllä, jolla käsitellään jalkalistat, sängyt, pistorasian ympäristöt ja nojatuolit.

Kalusteita ei tarvitse välttämättä hävittää, sillä höyrykäsittely yleensä tappaa ludekannan. Yrittäjä on törmännyt asiakkaisiin, jotka lähes paniikissa vaativat sängyn tai sohvan hävittämistä.

– Mieluummin luotamme höyrykäsittelyyn. Sen lisäksi ansoitamme makuuhuoneet, jotta loputkin yksilöt saadaan kiinni.

Heiskalan mukaan myrkkyjen teho luteita vastaan on heikentynyt. Siitä kertoo osin Pariisin tilanne.

– Siellä käytetään paljon myrkkyjä ja silti ludekanta on järjettömän iso. Kuuma höyry ei jätä jälkiä ja tappaa kaikki luteiden kehitysmuodot munasta nymfiin. Luteella on kaikkiaan kuusi kehitysastetta ja jokaisen kehittyminen vaatii veriannoksen, Heiskala kertoo.

Karkote voi siirtää ongelman naapurille

Pakkanen on hyvä keino luteiden tappamiseen, mutta aivan pikkupakkanen ei riitä. Heiskalan mukaan luteet kuolevat vasta noin 20 asteen pakkasessa ja silloinkin kylmäaltistuksen pitäisi kestää noin viikon.

Lutikoista tekee sitkeitä myös se, että ne pärjäävät kahdeksan kuukauden talvikauden ajan ilman ruokaa esimerkiksi tyhjässä kesämökissä. Kun ihmiset palaavat keväällä, kanta aktivoituu uudelleen.

Yrittäjä neuvoo ottamaan yhteyttä heti, jos yrityksessä tai kodissa on lude-epäily. Rivi- tai kerrostalossa on syytä olla yhteydessä myös isännöitsijään.

Heiskala tekee ludetorjuntoja välillä päivittäin Pirkanmaan alueella.

– Ne ovat kasvamaan päin. Ongelmia on paitsi kodeissa, myös palvelutaloissa. Sairaaloissa ongelmaa on harvoin, koska siellä vuodevaatteet vaihtuvat usein.

Rauno Heiskala.

Yrittäjä neuvoo ottamaan yhteyttä heti, jos yrityksessä tai kodissa on lude-epäily. Rivi- tai kerrostalossa on syytä olla yhteydessä myös isännöitsijään.

– Ongelma voi levitä naapuriasunnosta toiseen etenkin vanhemmissa rakennuksissa, joissa seinärakenteet eivät ole niin tiiviitä. Lude on litteä hyönteinen ja pääsee kulkemaan hyvin pienistä raoista.

Hän ei suosittele käyttämään kaupasta ostettavia karkotteita.

– Monesti luteet häädetään naapurin puolelle, jos asukas käyttää markettituotteina myytäviä karkotteita. Ne eivät hävitä ongelmaa, vain siirtävät sitä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen