Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saajat yhteiskuvassa. Kuva Jarno Kylmänen/Glad Media
7.10.2023 klo 22:34
Uutinen

Luksusmatkailua, sopimusvalmistusta ja muovin uusiokäyttöä – He saivat valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon ovat saaneet tänä vuonna Järvisydän Oy, Ouneva Group ja Pramia Plastic Oy. Tunnustukset jaettiin lauantaina Porissa valtakunnallisten yrittäjäpäivien iltagaalassa.

Tämän vuoden valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot on myönnetty kolmelle yritykselle.

Arvokkaan tunnustuksen saivat matkailualan yritys Järvisydän Rantasalmelta, teollisuuden sopimusvalmistaja Ouneva Group Joensuun Tuupovaarasta ja muovien kierrätykseen erikoistunut Pramia Plastic Toholammilta. 

Tämän vuoden voittajia yhdistää valtava palo menestyä. Menestys on lopputulos rohkeista päätöksistä ja määrätietoisesta kehitystyöstä, jotka ruokkivat kasvua. Yrittäjäkolmikko antaa tunnustuksen myös työntekijöilleen, joiden ansiosta kasvu on ollut mahdollista saavuttaa. 

– Palkittujen kasvu- ja kannattavuusluvut ovat erinomaiset, ja yritykset ovat omien alueidensa vetureita. Esimerkiksi Järvisydäntä ja sen brändiä on kehitetty luovasti jo vuosikaudet. Ounevalla on vaikuttavaa teknologiaosaamista ja Pramia Plastic on kiertotalouden edelläkävijöitä. Kolmikko on palkintonsa ansainnut, kehuu Fennian toimitusjohtaja ja palkintoraadin jäsen Tomi Yli-Kyyny

Palkintoraadin muodostavat Fennia, Suomen Yrittäjät, Suomalaisen Työn Liitto ja Yksityisyrittäjäin Säätiö. 

Pitkäjänteistä brändityötä

Järvisydän on rakentanut matkailubrändiään vuosikymmeniä. Itse asiassa matkailu suvun kantatilalla alkoi jo 1658.

Yrittäjä ja toimitusjohtaja Markus Heiskanen puhuu luksusmatkailusta, jonka kirkkaimpina helminä ovat paitsi Saimaan tarjoama luonto myös Elämyshotelli ja kuusi vuotta sitten valmistunut Järvikylpylä. 

– Tällä hetkellä suurin osa asiakkaistamme on suomalaisia, mutta haemme uudestaan kasvua ulkomailta. Palkinto on tunnustus ison joukon yhteiselle tekemiselle. Se luo uskoa tulevaisuuteen, Heiskanen sanoo. 

Järvisydän on Itä-Suomen suurin matkailualan yritys. 

Järvisydän Oy

Perustettu: 2003
Pääomistaja: Markus Heiskanen perheineen
Toimitusjohtaja: Markus Heiskanen
Kotipaikka: Rantasalmi
Työntekijöitä: 160
Liikevaihto: 16 miljoonaa euroa
Liiketulos: 1,2 miljoonaa euroa

50-vuotias perheyritys

Ouneva Group on 50-vuotias perheyritys, jossa on toteutettu onnistunut sukupolvenvaihdos. Muovi-, metalli- ja elektroniikkateollisuuden sopimusvalmistajan toimitusjohtajana on Mikko Nevalainen.

Konserni on hakenut kasvua muun muassa yritysostoin, ja Ounevan valmistamia tuotteita myydään yli 40 maahan. 

– Yhden ihmisen aika ja ammattitaito ei riitä kaikkeen, kun yritys kasvaa tiettyyn kokoon. Itse asiassa yrittäjä, joka yrittää hallita liian isoa tonttia, alkaa olla kasvun este. Palkinto tuntuu tosi hyvältä ja kertoo, että olemme tehneet tiettyjä asioita oikein. Samalla se on tunnustus koko henkilöstöllemme, Nevalainen korostaa.

Ouneva Group

Perustettu: 1972
Pääomistaja: Nevalaisen perhe
Toimitusjohtaja: Mikko Nevalainen
Kotipaikka: Tuupovaara
Työntekijöitä: 710
Liikevaihto: 132 miljoonaa euroa
Liiketulos: 15 miljoonaa euroa

Pramia Plasticin Marko Mäkinen. Kuva: Johannes Ahonen

Muovin uusiokäyttöä

Pramia Plastic on muovinkierrätyksen suunnannäyttäjä Suomessa ja maailmalla.

Yritys ostaa muovisia kierrätyspulloja ja käsittelee niitä Toholammin tehtaalla keskimäärin miljoona kappaletta vuorokaudessa. Pulloista valmistetaan muovihiutaletta, muoviraetta ja pulloaihioita. Lisäksi värillisistä muovipulloista syntyy vuosittain 50 miljoonaa metriä vihreää pakkausvannetta. 

– Jos minä olisin miettinyt, mitä muut minusta ajattelevat, suurin osa asioista olisi jäänyt tekemättä. Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto tuntuu erittäin hyvältä. Ja ennen kaikkea se, että palkinto on muiden yrittäjien myöntämä, sanoo toimitusjohtaja Marko Mäkinen

Pramia Plastic Oy

Perustettu: 2012
Pääomistaja: Marko, Mari ja Tero Mäkinen
Toimitusjohtaja: Marko Mäkinen
Kotipaikka: Toholampi
Työntekijöitä: 17
Liikevaihto: 7,4 miljoonaa euroa
Liiketulos: 2,3 miljoonaa euroa 

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on Fennian ja Suomen Yrittäjien perustama palkinto, joka jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1968.
Palkinto on myönnetty yli 200 yritykselle ja yrittäjälle.
Valintaraati painottaa kriteereissään yrityksen kasvua, kannattavuutta, kansainvälistymistä ja liikeideaa. Nykyään valintaraatiin kuuluvat Fennian ja Suomen Yrittäjien lisäksi Suomalaisen Työn Liitto sekä Yksityisyrittäjäin Säätiö.
Palkinto jaetaan vuosittain valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä.

Toimitus
Toimitus