Aurinkopaneelit talvella
Yrittäjä muistuttaa, ettei aurinkopaneeleja tule pyyhkiä lumesta pakkasella. Kuva: Getty Images
22.2.2023 klo 18:42
Uutinen

Lumi yllätti megainvestoinnin aurinkopaneeleihin tehneen turkulaisyrittäjän: ”Tuotto olematonta” – Fortum vastaa, miten yritys voi päästä eroon kiinteästä sähkösopimuksesta  

Aurinkopaneeleihin investoinut yrittäjä luottaa siihen, että investointi on kannattava myös jatkossa, vaikka pörssisähkö pysyisi edullisena.

– Todella pirulliset kelit paneelien kannalta, yrittäjä Antti Sieppi toteaa.

Olemme aikaisemmin kertoneet Siepin massiivisesta aurinkopaneeli-investoinnista Turun Runosmäessä sijaitsevien teollisuushallien katoille. Siepin kiinteistöosakeyhtiö omistaa Turun Runosmäessä kaksi teollisuushallia, joiden katoilla on peräti 650 paneelia, kokonaispinta-alaltaan 1274 neliömetriä.

Kulunut talvi on yllättänyt Siepin, sillä tavallisesti Turun seudulla joulukuussa ei liiemmin lunta nähdä.

– Poikkeuksellisesti jo marraskuun lopussa satoi lumet, eivätkä paneelit ole paljon aurinkoa nähneet. Aurinkopaneelien tuotto on ollut olematonta. Toisaalta en odottanut paljon, koska aurinko on matalalla muutenkin.

Lumi on pysynyt hallien katolla osin myös siksi, että katon kulma on verrattain loiva. Heikko paneelien sähköntuotto on vaikuttanut kuitenkin vain vähän investoinnin arvioituun, noin kahdeksan vuoden takaisinmaksuaikaan, koska joulukuun ja helmikuun välinen arvioitu tuotto on alle neljä prosenttia paneelien vuotuisesta sähköntuotosta.

– Onhan aurinkopaneeli-investointi tietysti huonompi, jos sähkö on halpaa. Kesällä sähkön hinta voi kuitenkin nousta, koska silloin yleensä tuulee vähemmän ja ydinvoimaloita huolletaan. Investointi kannattaa silti, sillä taustalla on myös tavoite ekologisuudesta. Kaikkea ei pidä ajatella raha edellä.

Sieppi vaihtoi äskettäin pörssisähkösopimukseen. Aikaisemmin hän maksoi toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen mukaista 27 sentin kilowattituntihintaa. Pörssisähkö on ollut viime viikkoina varsin edullista.

– Tammikuun lopulla päätin vaihtaa, kun pörssisähkö tuntui olevan paljon halvempaa. Ei tästä talvesta tullut sähkön hintojen osalta sellaista kuin uhkailtiin.

Yrittäjän sähkölasku tippui 7000 eurolla

Teräsrakenteita valmistavan Forssan Asentajien omistajayrittäjä Janne Vihreäsaari investoi aurinkopaneeleihin vuoden 2021 kesällä. Paneeleita on teollisuushallin katolla kaikkiaan 266 kappaletta.

– Joulukuu oli ainoa kuukausi, kun paneeleista ei saanut yhtään tuottoa. Syyskuun jälkeen tuotto on ollut 15 megawattia.

Vihreäsaari on saanut ohjeet, ettei paneelien lumipeitettä tule putsata.

– Se on suositeltavaa, koska kaikenlainen paneelien koskettaminen pakkasella on riskialtista. Paneelit voivat rikkoutua, yrittäjä kertoo.

Vihreäsaarella on pörssisähkösopimus. Pörssisähkön hinnan lasku on pudottanut reilusti yrityksen sähkölaskun loppusummaa.

– Joulukuussa maksoimme 10 000 euroa sähköstä, tammikuussa vain 3000 euroa arvonlisäveroineen, hän kertoo.

Alkutalvella moni yrittäjä seurasi huolestuneena sähkön hintakehitystä ja arvioita pörssisähkön kallistumisesta. Julkisuudessa pidettiin mahdollisena, että pörssisähkön hinta voi nousta reilusti yli euroon kilowattitunnilta. Nämä arviot eivät ainakaan vielä ole toteutuneet, päinvastoin. Pörssisähkön keskihinta on ollut varsin maltillinen vuodenvaihteen jälkeen.

Pörssisähkön keskihinnat

Kuukausisnt/kWh veroton (alv 0%)snt/kWh verollinen (alv 24%)
Tammikuu 20237,8678,654 (sis. alv 10%)
Joulukuu 202224,63327,096 (sis. alv 10%)
Marraskuu 202219,51424,197
Lokakuu 202211,36714,095
Syyskuu 202221,46626,618
Elokuu 202226,14832,426
Heinäkuu 202218,43322,857
Kesäkuu 202213,99117,349
Toukokuu 202213,28416,472
Huhtikuu 20227,9329,836

Yrityksen lähes mahdotonta päästä eroon määräaikaisesta sähkösopimuksesta

Heikoimmassa asemassa ovat ne yritykset, joilla on kallis määräaikainen sähkösopimus. Siitä irtaantuminen voi olla vaikeaa ja kallista, sillä sähköyhtiö voi periä sakon sopimuksen irtisanomisesta.

Fortumin viestintäpäällikkö Lila Vertasen mukaan sähkösopimus sitoo molempia osapuolia. Käytännössä määräaikaisesta sopimuksesta on vaikea päästä eroon ja se onnistuu vain harvoissa tapauksissa. Vertasen mukaan määräaikaisia kiinteähintaisia sopimuksia on päätetty esimerkiksi yrityksen muuttaessa.

– Pääsääntöisesti sopimus seuraa mukana uutteen osoitteeseen, mutta sopimus päättyy esimerkiksi silloin, jos yrittäjä yhdistää kahden eri liiketilansa toiminnot yhteen liiketilaan, jossa on jo olemassa vuokraan sisältyvä sähkösopimus. Näissä tapauksissa sopimuksen päättymisestä ei luonnollisesti aiheudu kustannuksia asiakkaalle.

– Kiinteähintaista määräaikaista sopimusta ei siis voi pääsääntöisesti päättää sen voimassaolon aikana. Tämä perustuu siihen, että olemme hankkineet asiakkaan oletettavaa sähkönkulutusta vastaavan määrän sähköä jo ennakkoon sen hetken markkinahinnalla, johon sopimuksen hinta myös perustuu, Vertanen jatkaa.

Sähkömarkkinalainsäädännössä ei ole erityisiä säännöksiä määräaikaisen sähkönmyyntisopimuksen irtisanomisesta ja purkamisesta kesken sopimusjakson. Sähkömarkkinalain mukaan määräaikainen sopimus lähtökohtaisesti päättyy määräajan umpeuduttua. Näin ollen sähkömarkkinalaki ei takaa asiakkaalle oikeutta asiakkaalle irtisanoa määräaikaista sopimusta kesken sopimusjakson. Tästä huolimatta sopimuksen osapuolet voivat halutessaan sopia keskenään, missä tilanteissa asiakas voi irtisanoa määräaikaisen sähkönmyyntisopimuksen kesken määräajan, millaista irtisanomisaikaa tällöin noudatetaan ja joutuuko asiakas maksamaan myyjälle sopimussakon.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen