12.2.2018 klo 07:02
Uutinen

Lunta olympialaisiin tai vaikka päiväntasaajalle

Kuopiolainen SnowTek tuli tunnetuksi Sotshin talviolympialaisten lumentuottajana neljä vuotta sitten. Tekniikan ja tuotantotapojen kehittyessä lunta voidaan tehdä periaatteessa missä vain.

– Neuvottelemme tällä hetkellä lumentuotannosta alueelle, jossa kesällä lämpötila voi nousta yli 40 asteeseen. Tekniikka ei meille ole enää ongelma, sanoo SnowTekin toimitusjohtaja Hannu Pesonen.
Diplomi-insinööri Pesonen työskenteli yli kymmenen vuotta sitten kylmätekniikan alalla. Alppivalmentajana ja hiihdonopettajana hänellä on yli 30 vuoden kokemus. Pesosen koulutus, kokemus sekä yhtiökumppani Kim Brunilan vahva kylmätekniikan osaaminen innoitti häntä luomaan yrityksensä. Ensimmäinen projekti toteutui menestyksekkäästi Ruotsiin 2006.
Liikevaihto on vaihdellut 200 000–3 000 000 euron välillä.
– Tuotekehityksemme on niin vahvaa, että lähivuosina haluamme vakiinnuttaa liikevaihtomme yli 10 miljoonaan euroon.
SnowTekin huipputekniikalla voidaan lunta tuottaa vaikka päiväntasaajalla. Lumentekoprosessissa on suljettu kierto. Putkistoissa kiertää vesi, josta tuotetaan lunta. Tuotanto on ekologinen, koska lumetukseen ei lisätä ylimääräisiä aineita. Prosessia ohjataan tietokoneella.

Teksti ja grafiikka:

Osmo Päivinen