6.2.2020 klo 13:36
Uutinen

Maahanmuuttajien verkoston puuhamies kannustaa liittymään mukaan: ”Moni tuntee itsensä yksinäiseksi”

Etelä-Savon maahanmuuttajaverkosto näyttää esimerkkiä siitä, miten ulkomailta tulleet yrittäjät hyötyvät tukiverkostosta.

Mikkelissä toimiva maahanmuuttajayrittäjien verkosto on onnistunut auttamaan lukuisia alueelle ulkomailta muuttaneita yrittäjiä.

Toimintaa organisoiva Marko Tanninen tuli mukaan toimintaan vuoden 2019 alusta. Sen jälkeen toiminta on lähtenyt kasvuun. Projektina liikkeelle lähtenyt verkosto on muuttunut pysyväksi. Tukea verkosto on saanut ulkomaalaisten yrittäjien Facebook-ryhmästä.

– Hyvin tämä on lähtenyt käyntiin. Olemme lisänneet yhteistyötä yritysten välillä. Suurin apu monelle on se, että he saavat apua kielitaidottomuuden aiheuttamiin ongelmiin sekä vinkkejä ja tukea yrityksensä pyörittämiseen.

Tannisen mukaan maahanmuuttajayrittäjien suurimmat ongelmat liittyvät viranomaisbyrokratiaan.

– Viranomaisten kanssa toimiminen voi olla hankalaa, kun ei osata lainkaan suomea ja englannin kielen taito on huono. Näissä asioissa maahanmuuttajaverkosto voi auttaa.

”Verkostossa opitaan muiden virheistä”

Etelä-Savon maahanmuuttajaverkostossa on yrittäjiä laaja-alaisesti eri toimialoilta. Tanninen listaa muun muassa automaatio- ja elokuva-alan, 3D-tietokonegrafiikka-alan, ravintola-alan ja terveydenhuoltoalan yrittäjiä.

– Mukana on myös naisia. Viime kokouksessa oli kaksi naista mukana, hän kertoo.

Tannisen äiti on suomalainen ja isä kanadalainen. Hän on toiminut Suomiconnect Oy:n yrittäjänä Suomessa vuodesta 2018 lähtien. Päätoimipaikka on Otavassa.

– Yritykseni on automaatioalalla. Tarjoamme automaatio- ja it-palveluita pääasiassa teollisuusasiakkaille mutta myös kuluttajapuolen iot-järjestelmiä. Yrityksen alkutaival on ollut myönteinen, töitä on ollut enemmän kuin tekijöitä.

Tanninen suosittelee maahanmuuttajayrittäjiä liittymään mukaan oman alueen verkostoihin, jos sellaisia on tarjolla.

– Verkostossa voi oppia muiden tekemistä virheistä. Ei tarvitse tehdä samoja virheitä itse. Lisäksi täältä saa sosiaalista tukea. Moni ulkomaalaistaustainen yrittäjä tuntee itsensä yksinäiseksi. Samalla kertyy tukiverkostoa muista maahanmuuttajayrittäjistä.

Näin pääset mukaan

Maahan muuttaneiden yrittäjien määrä lisääntyy Suomessa myös isojen kaupunkien ulkopuolella.

– Siksi on tärkeää, että maahanmuuttajat löytävät toisensa ja voivat jakaa ajatuksia sekä kasvattaa omia verkostojaan. Vertaistuen ja verkostojen merkitys on tärkeää kaikille yrittäjille, erityisesti niille, joille Suomen liiketoimintaympäristö- ja kulttuuri on vieras. Jokainen verkosto asettaa ja määrittelee itse omat tavoitteensa, mutta yleisesti ottaen verkoston tarkoitus on tukea yrittäjinä toimivia ja kehittää esimerkiksi yrittäjäjärjestön palveluita. Suomen Yrittäjien maahan muuttaneiden yrittäjien verkosto ottaa myös kantaa maahanmuuttokysymyksiin ja osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun, Yrittäjien verkostopäällikkö Aicha Manai kertoo.

Maahanmuuttajaverkoston voi perustaa olemalla yhteydessä omaan aluejärjestöön. Etelä-Savon verkostoon pääsee mukaan olemalla yhteydessä Riitta Lappiin (Riitta Lappi riitta.lappi@mikseimikkeli.fi). Suomen Yrittäjien verkostoon voi tutustua Ali Girayn ( ali.giray@arife.fi) tai Aicha Manain kautta ( aicha.manai@yrittajat.fi)

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi