24.5.2023 klo 16:48
Uutinen

Maakunnan yrittäjät vastasivat: Positiivinen maakuntakuva houkuttelee yrityksiä sijoittumaan alueelle

Suomen Yrittäjien ensimmäistä kertaa toteuttamaan Elinvoimabarometriin vastasi valtakunnallisesti 4 830 yrittäjää. Maakunnat nostivat päätään eri kategorioissa. Uusimaa, Pirkanmaa ja Pohjanmaa pärjäsivät kyselyn kokonaistuloksissa parhaiten.

Taloustutkimus kysyi yrittäjiltä Yrittäjien Elinvoimabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotimaakunnan elinvoimasta. Kysely tehtiin 1.3.–17.4. Kysely on vastaisuudessa määrä tehdä vuorovuosin perinteisen Yrittäjien Kuntabarometrin kanssa. Keski-Pohjanmaalta kyselyyn vastasi 105 yrittäjää, Pohjois-Pohjanmaan maakunnasta 302 yrittäjää sekä Pohjanmaan maakunnasta 154 yrittäjää. Mitattavia kategorioita oli kolme: elinvoima, verkostoituminen sekä johtaminen ja päätöksenteko. 

Keski-Pohjanmaan Yrittäjillä on toimintaa kolmen maakunnan alueella. Keski-Pohjanmaan maakunnan kuntien lisäksi, aluejärjestöllä on Pohjanmaan maakunnan puolella paikallisyhdistykset Kruunupyyssä, Luodossa, Pedersöressä ja Pietarsaaressa. Pohjois-Pohjanmaan maakunnasta yhdistyksiä on Alavieskassa, Haapajärvellä, Himangalla, Kalajoella, Nivalassa, Reisjärvellä, Sievissä ja Ylivieskassa.

Maakunnan elinvoima rakentuu useista tekijöistä, joihin kaikkiin voidaan yhdessä vaikuttaa. Tämä on tärkeää kaikille asukkaille, koska yritysten menestyminen mahdollistaa asukkaille terveen julkisen talouden, kohtuullisen verotuksen ja laadukkaat palvelut.

  • Olemme iloisia, että Pohjanmaan maakunta pärjäsi hyvin kyselyssä ja kokonaispuoleensavetävyydessä maakunta oli kyselyn paras, toteaa Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Mervi Järkkälä. Myös maakunnan imago koettiin yrittäjien parissa houkuttelevimmaksi. 

Keski-Pohjanmaan maakunnassa yrittäjät olivat maan tyytyväisempiä maakunnan kehitykseen pitkällä tähtäimellä. Elinvoimabarometri kuitenkin osoittaa, että yrittäjät eivät tiedä, mistä maakuntaliitto päättää.

  • Keski-Pohjanmaan Yrittäjät solmi alkukeväästä Keski-Pohjanmaan liiton kanssa maakunnallisen Elinvoimalupauksen, elinvoimaisen yrittäjyysmaakunnan edistämiseksi. Lupauksessa on kirjattu yhteisiä toimia kuten mm. toimiva vuoropuhelu, sujuvat valmisteluprosessit sekä maakunnan yhteiset edunvalvontakohteet, kertoo Järkkälä.

Myös toimialueen 18 paikkakuntaista yrittäjäyhdistystä on solminut vastaavan Elinvoimalupauksen oman kunnan/kaupungin kanssa. Lupauksessa on kirjattu toimenpiteistä mm. hankinnoista, yrittäjätapaamisista sekä yritysvaikutusten arvioinnista, ja niitä seurataan säännöllisesti.

Suomen Yrittäjien kyselyssä selvitettiin myös innokkuutta kuntaliitoksiin. Kuntaliitoksia kannatettiin valtakunnallisesti eniten Pohjanmaan maakunnassa, jopa 48% vastaajista ja vähiten Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa.

Maakunnan toimijoiden yhteinen näkemys sen elinvoimatekijöistä on tärkeää. Jopa 46% vastaajista kokee, että toimijoiden yhteen hiileen puhaltamisella on ollut vaikutusta käytännön toimiin. Keski-Pohjanmaan maakunta sai erittäin hyvät tai hyvät pisteet 74% vastaajalta, ollen näin ylivoimaisesti valtakunnan paras.

  • On tärkeää, että kaikilla toimijoilla on yhteinen päämäärä: elinvoimainen kunta ja maakunta, toteaa Järkkälä. Olemme myös tiivistäneet eri toimijoiden kanssa yhteydenpitoa mm. omistajanvaihdoksen sekä yrittäjyyskasvatuksen saralla.

Saavutettavuus voi olla hyvä maakunnissakin 

Uudellamaalla yrittäjät pitävät saavutettavuutta kaikkein parhaimpana, toisena on Pohjois-Pohjanmaa, kolmantena Pohjanmaa. Sijainnin ja hyvien yhteyksien merkitys korostuu luonnollisesti yrityskoon kasvaessa. Myös toimialalla on merkitystä kokemuksiin, esimerkiksi matkailualan yrityksistä lappilaiset kokevat sijaintinsa olevan paras. Jopa 57% vastaajista oli tyytyväinen lentoliikenteen toimivuuteen Pohjois-Pohjanmaalla.

  • Rautatieyhteyksiin oltiin hyvin tyytyväisiä koko toimialueellamme. Toimiva lentoliikenne ja hyvä tieverkko, ovat erittäin tärkeitä alueen yrittäjille, ja niihin tulee panostaa jatkossakin. Nämä ovat meidän tärkeimpiä edunvalvontateemoja, toteaa Mervi Järkkälä.

Tutkimus toi jälleen ilmi, että yrityspalvelut ovat yrittäjän lähipalvelu. Jokainen yritys tarvitsee jossakin elinkaarensa vaiheessa apuja, neuvoja, koulutusta ja rahoitusta.  

Pohjanmaan maakunnassa kyselyyn vastanneista yrittäjistä 66% prosenttia on tyytyväisiä alueen kehitysyhtiön järjestämiin verkostoitumistilaisuuksiin, kun luku Keski-Pohjanmaalla on 63%.

– Keski-Pohjanmaalla osallistutaan myös aktiivisesti kunnan järjestämiin tilaisuuksiin, osallistujaluvun ollessa lähes 70%. Tämä osoittaa, että yrityspalvelut ovat yrittäjille erittäin tärkeitä, sanoo Järkkälä.

Tutustu maakuntakohtaisiin tuloksiin! 

4 830 yrittäjän vastauksien maakuntakohtaiset tulokset on julkistettu 24.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Lahdessa. Voit tutustua maakuntakohtaisiin tuloksiin yrittajat.fi/elinvoimabarometri2023 Suomen Yrittäjät jakaa tulokset Twitterissä aihetunnisteella #elinvoimabaro #kujo2023. 

Kuvia median vapaassa käytössä 

Media voi käyttää Kunnallisjohdon seminaarin kuvia, jotka ovat saatavissa osoitteessa https://yrittajat.kuvat.fi Yrittäjien Elinvoimabarometri -kyselyn palkintojenjaon kuvat tulevat sivustolle keskiviikkona 24.5. kello 18 mennessä.  

Lisätietoja: 

https://www.yrittajat.fi/elinvoimabarometri2023 ja sivu löytyy Tutkimukset -pääsivun alta (sisältö päivittyy sivulle 24.5. 16:30).

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät, Mervi Järkkälä, toimitusjohtaja, 0500 561 145 mervi.jarkkala@yrittajat.fi   

Suomen Yrittäjät, Tanja Matikainen, kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö, 0400 866 648, tanja.matikainen@yrittajat.fi

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät on jo vuodesta 1939 toiminut alueen yrittäjien vahvana edunvalvojana. Järjestämme yrittäjille koulutus- ja verkostoitumistapahtumia, sekä tarjoamme neuvontapalveluita ja rahanarvoisia jäsenetuja jäsenille. Paikkakuntakohtaisia yrittäjäyhdistyksiä on toimialueellamme 23, joissa n. 2 300 jäsenyritystä. Olemme osa Suomen Yrittäjiä www.yrittajat.fi/keskipohjanmaa