21.4.2022 klo 13:29
Uutinen

Maalle muutto sai ryhtymään saippuakauppiaaksi

Anu-Maria Sandelinista tuli yrittäjä maalle muuton myötä. Iktyonomiksi valmistunut Anu-Maria työskenteli aiemmin kalatalousalan tehtävissä Helsingissä. Tavattuaan hevostallilla mukavan kengittäjän hänen tiensä vei Karjalohjalle.

– Maalla kun ei ole työpaikkoja, piti alkaa elättää itse itsensä. Toisaalta myös lasten koulukyydit ja eläintenhoito vaativat työnteolta sellaista joustavuutta, jonka yrittäjyys mahdollistaa.

Ensin Anu-Maria kokeili hevostoimintaa, joka hänen sanojensa mukaan ei kannattanut paperilla eikä käytännössä. Vuonna 2019 läheiset mökkiläiset alkoivat kysellä siivouksia, ja pian Anu-Mariasta tuli mökkitalkkari. Siivouksen ohella hän käy mökeillä katsomassa, ovatko paikat kunnossa. Pari vuotta sitten Anu-Maria sai käyttämistään siivousaineista ihoreaktioita, ja hän vaihtoi ne ekologisiin tuotteisiin. Sitten tuli korona ja kaikki meni kiinni. Anu-Maria ajatteli, että nyt hänellä on aikaa istua koneen edessä ja alkaa myydä siivousaineita verkossa.

Harrastuksesta tuli työ

Saadakseen itselleen sopivia saippuoita Anu-Maria oli jo aiemmin tutustunut saippuoiden valmistukseen – tilannut ulkomailta kirjoja ja katsellut videoita. Hän näki, millaisia saippuoita muilla yrittäjillä ei ollut, ja päätti tuoda markkinoille omat tuotteensa. Lähellä järjestetyt Lohjan Asuntomessut olivat siihen hyvä tilaisuus.

Anu-Maria valmistaa luonnonsaippuat kylmämenetelmällä. Siihen tarvitaan vain lipeää, rasvaa ja vettä tai jotain muuta nestettä. Lipeä kuulostaa vaaralliselta, mutta massan kypsyessä se reagoi rasvan kanssa muuntuen glyseroliksi ja rasvahappojen suolaksi eli saippuaksi. Saippuoiden maustamiseen Anu-Maria käyttää mahdollisimman pitkälle itse viljelemiään raaka-aineita kuten kehäkukkaa ja minttua. Läheiseltä mehiläistarhurilta hän saa mehiläisvahaa. Todellinen erikoisuus on peura-katajanmarjasaippua, joka syntyi, kun Anu-Maria mietti, miten metsästetyistä peuroista irrotetun rasvan voisi hyödyntää.

– Kasvit, vesi, ympäristö ja luonto ovat aina olleet minulle tärkeitä. Lähdin opiskelemaan kalataloutta, koska halusin tehdä luonnosta puhtaamman. Tässä toteutan samaa ideologiaa. Kaikki käyttämämme nanopartikkeli päätyy vesiin ja palaa sitä kautta takaisin meihin. Luonnollisista ja lähellä tuotetuista raaka-aineista valmistetut muovittomat, säilöntäaineettomat ja riittoisat palasaippuat, joista ei jää pakkausjätettä, ovat yksi tapa suojella luontoa, Anu-Maria kertoo.

Tuotekehitys vie aikaa, ja tuotantoon päästyään tuote on pystyttävä valmistamaan tasalaatuisena uudelleen ja uudelleen. Korkean laadun säilymiseksi Anu-Maria kirjoittaa ylös jokaisen saippuaerän valmistusajankohdan, -aineet ja -tavan ja jättää itselleen näytteen. Tuotteet ovat siis täysin jäljitettäviä. Lisäksi ne ovat tuoteturvallisuushyväksyttyjä ja EU:n kosmetiikkasäädösten mukaisia.

Tällä hetkellä Hestia Kodin luonnonsaippuoita on myynnissä omassa verkkokaupassa, Karjalohjan kylätalo Kehrässä sijaitsevassa varastomyymälässä sekä muutamassa pienessä puodissa. Anu-Marian ja hänen yrittäjäystäviensä mukana tuotteet matkaavat myös messuille ja muihin tapahtumiin.

– Nettiin meneminen ja verkkokaupan perustaminen on helppoa, mutta siellä ovat kaikki muutkin. Erottautuminen netissä ei olekaan niin yksinkertaista. Tuotteiden jalkauttaminen ja tutuksi tekeminen vaatii maratoonarin hermoja, Anu-Maria vinkkaa.

Porukassa on voimaa

Anu-Maria kertoo, että muut naisyrittäjät ovat olleet suureksi avuksi niin tuotteiden kuin verkkokaupan kehittämisessä.

– Testiryhmäläisiltä saan ruusuja ja risuja tuotteiden ominaisuuksista ja palautetta, toimivatko tuotteet siinä tarkoituksessa, johon olen ne suunnitellut. Facebookin Naisyrittäjät-ryhmän kommenttien ansiosta pääsin käsiksi verkkokauppani kipukohtiin.

Miesyrittäjiin Anu-Maria kertoo tutustuneensa Karjalohjan Yrittäjien hallituksessa, jossa hän on ollut vuodesta 2021 lähtien. Hän sanoo, että verkottuminen on iso juttu.

– Yrittäjäyhdistyksessä saa voimaa muiden alojen yrittäjistä. Se on hyvä henkinen tuki ja inspiraation lähde.

Tulevaisuudelta Anu-Maria toivoo, että hän saisi itsensä työllistettyä ja nostettua paikallistaloutta ylös omalta osaltaan. Hän myös toivoo voivansa nostaa ympäristöystävällisen, kotimaisen palasaippuan tunnettuutta ja totutettua ihmiset siihen uudelleen.

Teksti: Anni Laitinen