Suomessa on tällä hetkellä noin 43 600 maatalous- ja puutarhayritystä. Kuva: Getty Images
30.11.2022 klo 14:01
Uutinen

Maatilojen määrä vähenee kovaa vauhtia – Viljelijän keväinen ennuste piti paikkansa

Suomalaisten maatilojen väheneminen jatkuu ja tilakoot suurenevat.

Maatalous- ja puutarhayritysrekisterin ennakkotiedon kertovat, että maatilojen määrä väheni viime vuodesta 1078 tilalla. Suomessa on tällä hetkellä noin 43 600 maatalous- ja puutarhayritystä.

Käytössä oleva peltoala pysyi Luonnonvarakeskus Luken mukaan ennallaan 2,27 miljoonassa hehtaarissa.

Etenkin lypsykarjatilojen määrä on vähentynyt. Kuluvan vuoden aikana määrä on laskenut yli 400 tilalla. Nyt lypsytiloja on noin 4600. Samaan aikaan lypsykarjatilojen koko on kasvanut. Tämä on seurausta siitä, että lopettaneet tilat ovat olleet pieniä.

Tilastojen mukaan maatalous- ja puutarhayritysten viljelijät ikääntyvät. Viidennes viljelijöistä on yli 65-vuotiaita. Nuorimmat viljelijäyrittäjät toimivat kotieläintiloilla.

– Keskeistä on maa- ja puutarhatalouden talousongelmien ratkaiseminen, sillä nykyinen tilanne ei rohkaise nykyisiä viljelijöitä panostamaan tuotantoon eikä nuoria ryhtymään maatalousyrittäjiksi, yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen lausuu Luonnonvarakeskuksen tiedotteessa.

Viidennes viljelijöistä on yli 65-vuotiaita.

”Realiteetti on, että tiloja menee koko ajan vasaran alle”

Olemme aikaisemmin pureutuneet viljelijöiden hankalaan tilanteeseen Yrittäjän podcastissa. Laihialainen viljanviljelijä Esa Similä kommentoi huhtikuussa lannoitteiden hintaa.

– Hintapaine on ollut niin kova, että yksi neljäsosa kylvöihin tarvittavasta lannoitemäärästä on vielä ostamatta. Sen verran ollaan kriisirajalla.

– Realiteetti on, että tiloja menee koko ajan vasaran alle. Se on karu totuus ja tilanne kärjistyy koko ajan, Similä jatkoi.

Kuuntele Similän haastattelu kokonaisuudessaan Yrittäjän podcastista!

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.