8.6.2017 klo 14:14
Uutinen

Mallia Suomelle? Tässä on maailman suurin lentävä tavarankuljetusrobotti

Kiina näyttää mallia muulle maailmalle robottien hyödyntämisessä verkkokaupasta ostettujen tuotteiden toimituksissa asiakkaille. Tutustuimme maailman suurimpaan tavarankuljetuksiin käytettävään droneen CES Asia -teknologiamessuilla.

Kiinan suurin verkkokaupan jälleenmyyjä Jingdong (JD.com) on pian ottamassa käyttöön maailman suurimman tavarankuljetuksiin tarkoitetun dronen.

Jingdongilla on Kiinassa valtava myyntiverkosto, joka on samaa luokkaa amerikkalaisen Amazonin kanssa.

JD.comin tavararoboteissa on kolme moottoria ja ne pystyvät toimimaan täysin itsenäisesti. Yksi robotti voi kuljettaa peräti yhden tonnin painoisen lastin enintään noin 300 kilometrin matkan.

Kyseessä on maailman suurin tavarantoimituksiin tarkoitettu robotti siviilikäytössä. Suurempia on vain Yhdysvaltain armeijalla. Esimerkiksi Amazon ei ole vielä saanut lupaa Yhdysvaltain hallitukselta kopterien käyttöön.

Kiinassa Shaanxin maakunnallinen hallinto on antanut Jingdongille luvan operoida kuljetusroboteilla matalalla lentokorkeudella 300 kilometrin säteellä. Alkuvaiheessa yritys keskittyy kuljettamaan koptereilla paikallisten maanviljelijöiden tuotteita kuten hedelmiä, kasviksia ja lihaa. Kopterit tuovat merkittävän edun nykytilanteeseen, sillä paikalliset tiet ovat varsin huonokuntoisia.

Oma drone varaston valvontaan

JD.com rakentaa parhaillaan omaa robotiikkakeskusta ja tehdasta kopterien valmistusta varten. Yrityksen tavoitteena on laajentaa kopterien käyttö maailmanlaajuiseksi muissa maissa toimivien yhteistyökumppanien kautta.

Kiinalaisjätti käyttää varastoissaan myös pienempiä koptereita lähinnä valvontatarkoituksiin. CES Asia -messuilla esitellään dronea, joka kykenee havaitsemaan esimerkiksi tulipalon varastotiloissa. Kopteri operoi automaattisesti ja lentää yhdellä latauksella 30 minuutin ajan. Drone osaa suunnitella reittinsä siten, että se valvoo koko varastorakennusta.

Yrittäjäsanomien toimittaja Pauli Reinikainen osallistuu CES Asia -teknologiamessuille Kiinan Shanghaissa.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi