22.1.2018 klo 15:01
Uutinen

Mäntsälän Vuoden Yrittäjä 2017 Marila Transport Oy

Joni Marila ja Mika Marila jatkavat perheyritystä

Pertti ja Eila Marila perustivat vuonna 1971 kuljetusliikkeen Mäntsälään. Tänä päivänä yrityksen johdossa ovat pojat Joni Marila ja Mika Marila. Mukana perheyrityksessä on myös Mikan vaimo Marika Marila. Mäntsälän Yrittäjien puheenjohtaja Eero Kokko julkisti Marila Transport Oy:n Vuoden 2017 Yrittäjäksi. Palkitseminen tapahtui Mäntsälän Yrittäjien Y-Gaalassa Sälinkään Kartanossa.

–Yrityksen toiminta aloitettiin yhdellä öljyautolla kuljettamalla polttoöljyä kiinteistöihin, muistelee Eila Marila.

1970-80 -luvulla yritykseen hankittiin hiekka-autoja ja aloitettiin maansiirtokuljetukset. 1980-luvun alkupuolella yrityksellä oli myös kylmäkuljetuskalustoa. Yritys laajensi toimintaansa jätteenkuljetukseen sekä sen jälkeen loka-ajoihin, joista myöhemmin luovuttiin. Nykyisin Marila Transport on maanrakennusurakointiin ja kuljetuspalveluihin erikoistunut yritys.

Perheyrityksessä jokaisella oma rooli

Vanhempi veljeksistä Joni on työskennellyt perheyrityksessä nuoresta pojasta lähtien.

–Muistan olleeni 13-vuotiaana jo montulla töissä, kertoo Joni Marila.

–Pari-kolme vuotta myöhemmin ajoin pyöräkuormaajaa ja 18-vuotiaana pääsin sitten kuorma-autolla ajamaan kuormia, jatkaa Joni Marila.

Mika on opiskellut ammattikoulussa teräsrakentajaksi ja myöhemmin valmistunut auto- ja kuljetusteknikoksi Hämeen ammattikorkeakoulusta Forssassa.

Marila Transportissa tehtävät on jaettu siten, että Joni hoitaa kuljetuspuolen ajovälitykset ja Mika kaivuupuolen ajojärjestelyt. Mikan vaimo Marika toimii talouspäällikkönä ja äiti Eila on auttamassa arjen rutiineissa.

Yrityksessä käytetään Maranet-ohjelmistoa, joka on räätälöity Marila Transportin tarpeisiin sopivaksi.

–Tehty työ tallennetaan ohjelmaan, kuljettajien tunnit ja tonnit kirjataan sähköisesti valmiiksi laskutukseen, esittelee Mika Marila.

Maranet on mobiilisovellus, jonka tiedot tallennetaan pilvipalveluun.

Kalusto tehokkaasti käytössä

Sukupolvenvaihdos tehtiin Marila Transportissa vuonna 2002. Yritys työllistää nyt 10 työntekijää ja 4 perheenjäsentä.

Marila Transportin toimitilat sijaitsevat logistisesti hyvällä paikalla Takamaantiellä, Veturin rauhallisella teollisuusalueella, jonne muutettiin vuosi sitten Laurintieltä. Hallilta on helppo lähteä aamukuudelta koko kaluston voimin liikenteeseen.

Tällä hetkellä yrityksellä on kuusi kuorma-autoa, kuusi kaivinkonetta ja kaksi pyöräkuormaajaa. Toiminta on keskitetty maansiirtoon.

–Kalusto on tehokkaasti käytössä joka päivä, toteaa Mika Marila.

–Kilpailu alallamme on valtakunnallisesti kovaa. Meillä on hyvä työporukka, jotka osaavat työnsä hyvin, mikä on suuri etu yrityksellemme, jatkaa Mika Marila.

Marila Transport käyttää mäntsäläläisiä ja lähikunnissa olevia yrityksiä alihankintaan.

–Jonain päivänä omalla kalustolla pärjätään hyvin. Tilanteet muuttuvat pikaisesti ja saatetaan tarvita useampi auto, jolloin työllistämme alihankintayrityksiä, sanoo Mika Marila.

Marila Transportin asiakaskunta muodostuu kotitalouksista ja yrityksistä. Asiakkaat sijaitsevat Etelä-Suomessa.

–Määrällisesti on kotitalouksia enemmän asiakkaina, liikevaihdollisesti yrityksiä, kertoo Joni Marila.

–Yrityksistä rakennusliikkeet muodostavat suurimman osan asiakkaista. Mm. Destia on iso asiakas meille, jatkaa Joni Marila.

Investointeja yritys tekee koko ajan. Kuorma-autojen ja muun kaluston huollot ja remontit tehdään itse, pääasiassa kuljettajien toimesta.

Kunnalle ja Yrityskehitykselle kiitosta

Marila Transportin yrittäjät Joni Marila ja Mika Marila antavat kiitosta Mäntsälän kunnalle ja Mäntsälän Yrityskehitykselle.

–Kunnan asenne ja ilmapiiri on muuttunut parempaan, päättäjien kanssa on helppo asioida, toteaa Mika Marila.

–Keskustelu on nykyisin avointa. Yrityskehitys on hyvä yhteistyökumppani ja asioiden eteenpäin viejä, jatkaa Mika Marila.

Marila Transport kuuluu Suomen kuorma-autoalan liittoon SKAL ry:hyn, joka on suomalaisten maanteiden tavaraliikenteen ja logistisia palveluja tarjoavien yritysten edunvalvoja ja asiantuntija Suomessa ja Euroopan unionissa.

Marila Transport Oy:n yrittäjäperhe, kuvassa vas. Mika ja Marika Marila, Eila Marila ja Joni Marila.


Yrityksen perustaja Pertti Marila vierailee säännöllisesti Marila Transportin toimipisteessä.


Mäntsälän Yrittäjien Y-Gaalassa palkittiin Marila Transport Oy Mäntsälän Vuoden 2017 yrittäjäksi. Kuvassa vas. Mäntsälän Vuoden 2016 Yrittäjä Tomi Vähäkangas, Noora ja Joni Marila, Eila Marila, Mäntsälän Yrittäjien puheenjohtaja Eero Kokko, Mäntsälän Yrittäjänaisten puheenjohtaja Tuija Kivioja, Mika ja Marika Marila.


Suomessa 50000. Scania myytiin Marila Transportille huhtikuussa 2016. Scania R730 on käytössä sora- ja maansiirtoajossa.

Teksti Elina Alanko, kuvat Elina Alanko ja Marilan albumi