21.1.2023 klo 19:40
Uutinen

Mari Jalava Etelä-Savon Vuoden 2022 yksinyrittäjä

Kangasniemeläinen huopataiteilija, käsityöyrittäjä Mari Jalava on luotsannut Jalavilla-yritystään vuodesta 2011. Ennen yrittäjäksi ryhtymistään Jalava työskenteli Suomen Kansallisteatterin puvustossa. Koulutukseltaan hän on vaatetusalan artenomi.

Kolmiulotteiset pinnat viehättivät Mari Jalavaa jo opiskeluaikoina, ja hän kertoo tehneensä opinnäytetyönsäkin niihin liittyen. Aiheena oli tuolloin ”Kolmiulotteinen pinta ommellen”.

– Silloin opiskeluaikoina en vielä hoksannut, että villasta saisi huovutettua villeimmätkin kolmiulotteiset visiot. Kun sitten löysin huovutuksen mahdollisuudet, lumouduin täysin, Jalava kertoo.

Nykyään Jalava keskittyy huopateoksissaan uniikkeihin huopataidekoruihin, joita hän on määrätietoisesti kehittänyt. Taiteilija kertoo saavansa inspiraatiota etenkin luonnosta.

– Metsä on täynnä täydellisiä väriyhdistelmiä ja erilaisia pintoja. Metsän hiljaisuus ja mökkirannan rauha antaa ajatuksille tilaa. Luovat ideat puhkeavat kukkaan.

Mari Jalavan huopataide herättää kiinnostusta paitsi kotimaassa, myös kansainvälisesti. Taiteilijan teoksia on ollut esillä kutsunäyttelyissä Saksassa, Ranskassa ja Islannissa. Jalava pitää myös huovutuskursseja, joista tulee kyselyjä etenkin ulkomailta. Hän on opettanut huovutusta Belgiassa.

Jalava tekee myös yhteistyötä Kukkakauppa Ilona – Keljon kanssa. Luovat tekijät yhdistivät osaamisensa, jonka tuloksena on syntynyt mm.  keväällä 2022 Kangasniemen kunnantalolla toteutettu näytös. Siinä esiteltiin morsius- ja juhlakimppuja, joihin oli yhdistetty huopataidekukkia. Kun tuoreet kukat kuihtuvat, huopakukat jäävät muistoksi ja käytettäviksi koruiksi.

Jalavan huopataidetta voi ostaa verkkokaupasta sekä Kangasniemen keskustassa sijaitsevasta Jalavilla-myymälästä, jonka valikoimiin kuuluu myös sisustus- ja vaatetuskankaita sekä ompelutarvikkeita. Tärkeä osa yrityksen palvelutarjontaa on ompelupalvelut, joista etenkin korjausompelun lisääntynyt tarve ilahduttaa yrittäjää.

– Kiva, että ihmiset korjauttavat vaatteitaan, se on ekologista.

Lisäksi Jalavillasta on saatavana esimerkiksi brodeerausta sekä yhteistyökumppaneiden kautta suutari- ja pesulapalveluita. Jalava myös opettaa ala- ja yläkoululaisille kädentaitoja harrastuskerhoissa.

Vuoden Yksinyrittäjän palkitsee Etelä-Savon Yrittäjät. Valintaraadin perusteissa painotettiin Mari Jalavan erikoisosaamista, uniikkia tekniikkaa, toiminnan kansainvälisyyttä ja ulkomaan myyntiä. Raadin mukaan luovalla alalla toimiva innovatiivinen yrittäjä on rakentanut brändinsä hyvin ja jakaa osaamistaan myös muille. Myös yritystoiminnan monimuotoisuus vaikutti valintaan: perinteisen kivijalkakaupan palveluiden lisäksi toimintaan sisältyy myös koulutusta.

Kunniamaininta yksinyrittäjä Kaj Cygnaeukselle

Cygnaeus on erikoistunut vanhojen rakennuksien kunnostamiseen, säilyttämiseen sekä restaurointiin. Lisäksi yrittäjä neuvoo, suunnittelee ja tekee rakennushistoria- ja väritutkimuksia. Raati painotti kunniamaininnan perusteissa erityisesti yrityksen liikeideaa. Yrittäjä tunnetaan perinnerakentamisen luotettavana toimijana, kansanperinteen vaalijana ja perinteisen käsityötaidon ylläpitäjänä.